Serrat, Sabina i Ana Belén, entre d'altres

Vint músics celebren Luis Eduardo Aute amb el concert 'Ánimo, animal'

L'homenatjat no hi va poder assistir perquè s'ha de recuperar d'un infart que va tenir el 2016

animo-animal / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Prometia ser històric, però l’homenatge  que aquest dilluns van regalar a Luis Eduardo Aute amics com Serrat, Sabina, Ana Belén o Silvio Rodríguez va ser més que això. Va ser un “crit d’ànim” a vint veus i una “alenada d’alegria” per animar l’artista i celebrar les seves cançons, aquestes que “espanten tristeses i malenconies”.

El concert d’aquest dilluns al WiZink Center va ser el primer d’una sèrie d’actuacions titulades ‘Ánimo, animal’, que continuaran el pròxim 2 de febrer a Barcelona i a les quals s’uniran diferents col·legues de professió en altres ciutats per enviar ànims a un artista que ha dedicat més de mig segle de vida a repartir bellesa.

El músic es recupera d’un infart

No obstant, l’homenatjat no va poder assistir al concert, perquè, segons explicava el seu fill Miguel fa uns dies, encara continua recuperant-se del greu infart que va tenir el 2016 i no li convé aquesta “allau” d’emocions. 

“Celebrarem la seva música, el seu talent, el seu tarannà i la seva honestedat,” va recalcar Pastora Vega, que va introduir l’espectacle i va traslladar als assistents l’agraïment d’Aute i de la seva família. La cita, va afegir l’actriu, és “una alenada d’alegria i un crit d’ànim” per a qui ha sigut i serà mestre de molts.

Suburbano, la banda que va acompanyar Aute durant tants anys, va obrir el concert amb la cançó que el bateja, ‘Ánimo, animal’, seguida d’una emotiva versió de 'Las cuatro y diez', que va interpretar Dani Martín, i d’un subtil 'Pasaba por aquí', de Pedro Guerra.

Música, pintura i poesia

Sense gairebé pausa entre cançó i cançó, els amfitrions van delectar el públic amb vint de les més de cinc-centes joies musicals escrites per Aute. Alguns ‘autians’ també van voler dedicar-li unes breus paraules, com Ismael Serrano, que abans d’interpretar 'Mira que eres canalla' va descriure l’homenatjat com una “figura necessària en aquests temps difícils”.

La música en va ser l’absoluta protagonista, però també hi van ser presents altres de les arts que el músic ha acariciat, com la pintura o la poesia, a través de diverses peces audiovisuals que es van emetre al llarg de l’espectacle.

En aquesta nit per al record, el públic també va poder sentir diverses 'poemigas', recitades pel propi autor, i assistir a l’actuació d’una trentena de tamborers de Calanda, que van irrompre al recinte travessant les cadires de la pista fins a arribar a l’escenari.

La seva participació –tota una sorpresa– està lligada a la relació d’Aute amb el poble de Calanda, els tambors del qual va immortalitzar Luis Buñuel, i al qual el compositor va dedicar la cançó 'Allí (un perro calandaluz)'.

Rebrà el premi Noel Nicola

A més, el concert va servir perquè Pere Camps –director del festival Barnasants– anunciés que Aute rebrà el premi Noel Nicola, un “homenatge a trobadors i trobadores en actiu que han deixat empremta en els pobles iberoamericans”.

“Hi ha tant d’amor i agraïment aquesta nit aquí. Serà que l'estimem”, va dir Ana Belén abans de cantar 'De paso', tan aplaudida com el ‘Sin tu latido’, de Víctor Manuel, i un memorable 'Al alba', de Rosa León.

Tres dels gegants que més enrenou van causar van ser Sabina, que va interpretar 'Quién és Abel i quién és Caín'; Serrat, que va cantar 'De alguna manera' i Silvio Rodríguez, que va tancar la vetllada amb 'Dentro’.

Cantants que van expressar la seva admiració

"Decir Eduardo es fuego y pan y arena / decir al alba es llanto / y todavía decir Aute es decir pasión en vena”, diuen els versos que va dedicar el d’Úbeda a un artista que ha inspirat les noves generacions de cantautors, també presents en un merescut homenatge, en què Miguel Poveda i José Mercé van posar la nota flamenca.

Notícies relacionades

“Si em dedico a la música és culpa seva”, va revelar Andrés Suárez, mentre que Marwan va agrair a Aute el seu inesgotable compromís social.

També van acudir-hi Jorge Drexler, Rozalén, Cristina Narea, Luis Pastor, Massiel i Vicente Feliú, les veus dels quals es van alçar per celebrar cançons que, en paraules de Sabina, “vacunen cicatrius” i posen “miralls del revés”.