ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA

'Halloween': totes les pel·lícules de la saga

Un repàs pels 11 títols que componen l'univers de l'assassí emmascarat Michael Myers creat per John Carpenter el 1978

la-noche-de-halloween

la-noche-de-halloween

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

La versió del 2018 de ‘La noche de Halloween’ obre un nou arc temàtic per a una de les sagues cinematogràfiques més celebrades i influents del cine de terror modern, amb 11 títols firmats per John Carpenter, Steve Miner i Rob Zombie, entre d’altres.

‘LA NOCHE DE HALLOWEEN’ (1978)

Gairebé dues dècades després de l’assassinat a la dutxa de ‘Psicosis’, John Carpenter convertia l’‘slasher’ en el gènere amb més identitat (i també convencions i tòpics) del cine de terror modern. L’assassinat inicial des del punt de vista del mateix assassí i l’atmosfera tensa, amb pocs però ben calculats esclats de violència, van marcar època.

‘HALLOWEEN II (SANGUINARIO)’ (1981)

La primera, i millor, de les seqüeles, amb participació directa de Carpenter com a guionista, productor i músic. Després dels fets narrats al primer film, Laurie, de nou Jamie Lee Curtis, ingressa en un hospital i allà és assetjada per un indestructible Michael Myers. L’estil de direcció de Rick Rosenthal respecta totalment el de Carpenter.

‘HALLOWEEN III: SEASON OF THE WITCH’ (1983)

Tot i que és la tercera entrega, no té cap relació amb la resta de la saga. Dirigida i escrita per Tommy Lee Wallace, estret col·laborador de Carpenter, supleix la figura assassina de Michael Myers per la d’un milionari obsessionat amb els ritus ancestrals. Està influïda per Nigel Kneale, el creador de L’experiment del doctor Quatermass.

‘HALLOWEEN 4: EL REGRESO DE MICHAEL MYERS’ (1988)

Deu anys després del primer film, Michael ja està de tornada. Dwight H. Little s’aplica en els ensurts de rigor, Donald Pleasence fa cara de circumstàncies al seu paper del doctor Loomis, el psicòpata torna a escapar-se i Carpenter es desentén de la franquícia, tot i que continua cobrant bons emoluments gràcies als drets d’autor per la música.

‘HALLOWEEN 5: LA VENGANZA DE MICHAEL MYERS’ (1989)

Seqüela directa de l’anterior, és una mica més original en l’enèsima fugida de Michael: escapa per un túnel que dona al riu i passa un any amagat en un molí. La seva neboda, a qui va intentar assassinar en la quarta entrega, desenvolupa una connexió telepàtica amb el seu oncle. La cosa ja fila molt prim. Dirigeix amb pulcritud el francosuís Dominique Othenin-Girard.

‘LA MALDICIÓN DE MICHAEL MYERS’ (1995)

Els bons dividends en taquilla van permetre una sisena entrega realitzada per Joe Chapelle, en la qual Michael i la seva neboda han estat un temps amb una secta de druides celtes. Algunes notes destacades: a Haddonfield no se celebra la festa de Halloween des del 1989 i el nen que cuidava Laurie al primer film reapareix com a adolescent ‘voyeur’.

‘HALLOWEEN H20’ (1998)

El clàssic 20 anys després va suposar la tornada de Laurie Strode amb magnificència, i amb ella, és clar, Jamie Lee Curtis, i amb aquesta la seva mare Janet Leigh, la víctima de Norman Bates. Un retorn brillant al classicisme inicial, produït per Kevin Williamson, el guionista d’‘Scream’, i realitzat per Steve Miner, director de diverses entregues de ‘Divendres 13’.

‘HALLOWEEN: RESURRECTION’ (2002)

Segueix Lee Curtis (tot i que el seu personatge té un trastorn agut de dissociació), torna a la direcció Rick Rosenthal i la trama té les seves coses: un grup d’estudiants han d’investigar en directe i a través d’internet a la casa de Michael Myers. Aquest continua aguantant-ho tot: electricitat als genitals, el foc i repetits cops de pala al cap.

‘HALLOWEEN, EL ORIGEN’ (2007)

Esgotades les idees per a noves continuacions, seqüeles i derivacions diverses, la sèrie va tornar als orígens del mite. El músic de ‘metal’ Rob Zombie s’havia guanyat l’afecte dels fans del terror amb ‘La casa de los 1000 cadáveres’ i ‘Los renegados del diablo’, i va aplicar a la història, al personatge i a l’atmosfera una mirada més crua, bruta i realista.

‘HALLOWEEN II (H2)’ (2009)

Notícies relacionades

Més pantanosa i trasbalsada, si és possible, més propera al gòtic americà que mai, tot i que també exagerada i estrident, amb tocs d’humor negre, el nou (i últim) pas de rosca emprés per Rob Zombie resulta tan cruent amb l’assassí com amb les seves víctimes. Scout Taylor-Compton i el veterà Malcolm McDowell repeteixen com a Laurie i Loomis.

‘LA NOCHE DE HALLOWEEN’ (2018)

Sota batuta directiva de David Gordon Green i control directe des de la producció de Carpenter i Jamie Lee Curtis, aquesta excel·lent continuació de les aventures de Michael –que torna a escapar-se com sempre– i Laurie –ja àvia, però amb caràcter– al Haddonfield del 2018 és tant una seqüela com una revisió molt pertinent del film fundacional.