crisi en una entitat

Els músics es rebel·len contra la SGAE i amenacen de retirar els seus repertoris

La potent plataforma que es va presentar per regenerar l'entitat retira les seves candidatures

Avisa que no reconeixerà els resultats de les eleccions convocades per al 26 d'octubre

zentauroepp45318580 icult181010200516

zentauroepp45318580 icult181010200516 / C JAVIER ROSA

4
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

"Anunciem la retirada de les nostres candidatures" als comicis electorals del 26 d’octubre "i no reconeixem la validesa de la convocatòria ni n’acceptarem els resultats". Així dona per conclosa la seva participació en les eleccions a la junta directiva de la Societat General d’Autors Espanyols (SGAE) la plataforma que es va presentar per regenerar l’entitat de gestió de drets d’autor. Kiko Veneno, Jorge Martínez de Los Ilegales, Jota de Los Planetas, Rosa León, Amaro Ferreiro i fins a 15 dels 16 músics que es presentaven units en representació de bona part del gremi diuen prou. I llancen un altre envit: “Si a final d’any" el Govern no ha intervingut l’entitat i tutela unes eleccions amb garanties democràtiques, recomanen a tots els autors "retirar el repertori de la SGAE".

Kiko Veneno, Jorge Martínez de Los Ilegales, Jota de Los planetas y Álvaro Urquijo de Los Secretos són alguns dels integrants de la plataforma

L’objectiu inicial d’aquesta candidatura que també integren Sole Giménez (ex-Presuntos Implicados), Álvaro Urquijo (Los Secretos) i José María Guzmán (de Solera) era regenerar la SGAE des de dins, però davant de la impossibilitat de presentar-se a uns comicis en els quals el vot electrònic permetés participar al major nombre possible de socis (amb la qual cosa, presumiblement, haurien ocupat la majoria de llocs de l’escola de petit dret, el de músics), el nou pas serà buidar la SGAE. Les multinacionals van anunciar al juliol la retirada del seu catàleg internacional, mesura que s’hauria de fer efectiva al gener. Si, pressionats pels autors estatals, fan el mateix amb el catàleg nacional, la SGAE quedarà en quadre.

L’entitat va comunicar el 19 de setembre la impossibilitat legal d’habilitar el sistema de vot electrònic. Una setmana després, el Ministeri de Cultura instava la SGAE a constituir en un marge de tres mesos "una junta directiva de l’entitat de gestió a través d’un procediment que garanteixi el respecte de tots els drets reconeguts als seus membres", un apercebiment en el qual s’especificava textualment que "els membres de la SGAE tenen dret a votar electrònicament". Ja només falten dues setmanes per a les eleccions i ningú sap què pot passar.

Fugida en massa

Buidar la SGAE seria un procés complicat, ja que implicaria la creació a curt o mitjà termini d’una altra entitat de gestió paral·lela. És un horitzó que ja està sobre la taula, igual que l’opció de traslladar tots els catàlegs d’artistes nacionals a entitats de gestió estrangeres. "Fa anys que esperem solucionar aquest problema, però tot té un límit perquè estem parlant de la nostra manutenció. La classe mitjana dels músics espanyols ja no pot suportar més el pes d’una desviació en els repartiments", exposa Patacho Recio (fundador de Glutamato Ye-Yé). Però aquesta retirada ja condicionaria la negociació dels usuaris que paguen a la SGAE, ja que sense artistes internacionals ni nacionals de renom, a molts no els sortiria a compte tributar a l’entitat. I si la fugida en massa de repertoris la segueix una baixada en massa d’ingressos, fins i tot la famosa roda es desinflaria.       

"Arribats a aquest cas extrem, tot dependria de les facilitats que donés el Govern per crear aquesta entitat de gestió", apunta el portaveu dels autors de la candidatura retirada. Crear una altra entitat "no seria més costós en termes econòmics, però sí més laboriós", calcula Patacho. "Més costós en termes econòmics que regenerar la SGAE no hi ha res", diu.

Efecte dòmino

Notícies relacionades

La retirada de 15 dels 16 candidats ha causat ja un efecte dòmino. En el mateix comunicat, es convida al màxim nombre de candidats a retirar-se i a la resta de socis a no anar a votar. A falta del que passi el dia 26, en poques hores una desena de candidats més, tant autors com petites editorials, han anunciat la seva retirada. Res d’això impediria que es realitzessin els comicis perquè la candidatura continuista presenta prou noms per cobrir els 16 llocs, però la intenció amb aquesta retirada massiva és deixar en evidència que els candidats que es presentin a les eleccions són còmplices d’una manera o una altra de les múltiples irregularitats que ja estan en vies de judici. "No dic que tots els que es presentin pertanyin a la roda, però tota roda necessita un eix que la faci girar", aclareix Patacho. I tot i així, en l’escola d’editorials sí que quedaran cadires vacants, una cosa insòlita en la història de l’entitat.

"Tenim la guineu vigilant el galliner", afirma Jorge 'Ilegal’ de forma molt gràfica. "Algú vol estar assegut a sobre de les catifes perquè si s’aixequen es descobriran moltes coses. Estratègicament, que entri aire fresc pot ser molt perillós per a molts individus que han estat saquejant el que és dels autors", assegura. I davant de la impossibilitat d’entrar al galliner per caçar la guineu, s’ha optat per la retirada. El següent pas, si tot continua igual, és emportar-se les gallines i els ous.