ART I MÚSICA

Eufònic, una altra classe de festival

La trobada d'arts sonores i visuals de les Terres de l'Ebre comença a desplegar el seu eclèctic programa des d'aquest dijous

zentauroepp44598283 icult eufonic180809192110

zentauroepp44598283 icult eufonic180809192110

1
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els festivals musicals proliferen a plaer, però no n’existeix cap altre com l’Eufònic. En lloc de tirar per les vies fàcils, els responsables del festival de les Terres de l’Ebre s’han entossudit que la seva oferta sonora sigui insòlita: aquest any, potser més diversa que mai, amb grups lúdics i d’instints pop compartint espai amb les habituals propostes més cerebrals. Però, a més, la idea és donar a gairebé cada actuació un plus d’atractiu, ja sigui per l’emplaçament on es desenvolupa o la interactivitat amb l’artista.

Com a exemple de localització curiosa: el concert dels clàssics locals de l’ambient Balago tindrà lloc diumenge, dia 26, ni més ni menys que a la capella del castell templer de Miravet. Sembla el millor lloc per descobrir la música tènue, inagafable, d’aires litúrgics d’‘El demà’.

Quant a l’esmentada interactivitat: aquest any, Eufònic presenta youFonic, un espai orientat al públic jove (d’entre 12 i 25 anys) amb actuacions d’artistes urbans (D’Valentina, MC Buseta) que, a més, estaran oberts a preguntes.

La selecció musical

Una altra debilitat d’aquest festival són les actuacions audiovisuals, en les quals so i imatge es recolzen i creen mútuament. La primera jornada purament musical, dijous, dia 30, reunirà el contemplatiu músic Melmann amb l’artista multimèdia Maotik a l’Auditori Sixto Mir. A l’extrem oposat trobem el tecnopop malenconiós però festiu de Betacam, que tancarà fastos diumenge 2 de setembre (¡ja no hi ha entrades!).

Entremig, divendres i dissabte de la pròxima setmana, es podrà disfrutar de la cançó amb aromes marineres de Mariona Aupí (ex-Fang); el pop d’autor amb vista al R&B de l’angelino Lawrence Rothman; el tecnopunk còmic de Los Ganglios; la convergència soroll/melodia d’Huma  (meitat del duo de dark ambient Esquelas); les bandes sonores de terror imaginàries de Nightcrawler, o l’estil rave desconstruït de Konx-Om-Pax.

Fenòmens estranys

Notícies relacionades

En la setmana anterior a la seva eclosió musical, l’Eufònic obre l’apartat purament artístic del seu programa, amb instal·lacions a Amposta, Miravet, Tortosa, Ulldecona i Vinaròs. Aquest dijous es va inaugurar ‘A room listening to itself’, d’Adam Basanta, que segons sembla converteix el Castell d’Ulldecona en una caixa de ressonància gegant.

Però encara més prometedora és la que es presenta dissabte, dia 25, al centre d’art Lo Pati d’Amposta: ‘Face to face II’, instal·lació de l’assagista de la llum Anthony McCall amb nova banda sonora a càrrec de Mark Fell

Temes:

Art Música