Valtònyc, en parador desconegut

El raper mallorquí s'ha de lliurar voluntàriament aquest dijous per complir tres anys i mig de condemna

El seu grup de suport reclama al Parlament Europeu la intervenció de les institucions europees en el cas

zentauroepp37513445 mas periodico valtonyc180220152655

zentauroepp37513445 mas periodico valtonyc180220152655

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, ha esgotat aquest dijous el termini fixat per l’Audiència Nacional per al seu lliurament voluntari a la presó. A través de les xarxes socials, va assegurar que no facilitaria el seu empresonament i que la Guàrdia Civil hauria de "tombar la porta de casa seva" per "ficar-lo" entre reixes, ja que no "els ho posaria tan fàcil". El cantant està condemnat a tres anys i mig de presó pels delictes d’amenaces, injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme pel contingut de les seves cançons.  

Segons TV-3, Valtònyc ha abandonat Espanya per eludir la seva condemna i es troba a Bèlgica, la qual cosa desmenteix el seu grup de suport a Twitter. Fonts de la Guàrdia Civil no confirmen la seva fugida perquè, expliquen, la vigilància preventiva és il·legal. L’entorn del raper tampoc no confirma la seva marxa del país, tot i que admet que fa unes setmanes que no el saben ubicar i que el seu telèfon mòbil roman desconnectat.

L’autoritat judicial emetrà previsiblement una ordre de recerca i captura a totes les forces i cossos de seguretat de l’Estat si finalment no es persona al llarg d’aquest dijous a alguna presó espanyola. I així ho ha assegurat el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Crida a la UE

Membres del col·lectiu Llibertat Valtònyc han participat aquest dijous en una xerrada al Parlament Europeu. Una d’elles, Ariadna Suari, ha iniciat la seva compareixença a Brussel·les assenyalant, en al·lusió al raper, que "tant de bo hi hagués una altra persona aquí però la injustícia espanyola no ho ha permès". Ara bé, no ha donat més detalls sobre la localització del cantant.

Suari ha considerat "completament injusta" la seva condemna i ha insistit que "comporta una intencionalitat política de marcar precedent contra la llibertat d’expressió i de creació artística" a Espanya.

"Denunciem que a l’Estat espanyol no hi ha hagut un judici just a l’ésser de caràcter polític com es va demostrar amb les 14 vegades que la jutge el va advertir per utilitzar la llengua catalana", ha afegit, i ha rematat que "existeixen cada dia més presos polítics i que hi ha una persecució a tot allò que no defensi la línia dominant".

Per això, ha reclamat la intervenció de les institucions europees per "garantir l’exercici dels drets democràtics de Valtònyc i de tots els ciutadans". "No podran silenciar tota la població", ha conclòs.

Troleig a la Policia

El passat 18 de maig, el raper ja va jugar a despistar assegurant a través de les xarxes socials que comptava amb "més de 20 bitllets d’avió" al seu nom comprats per usuaris de Twitter amb l’objectiu de "trolejar" a la Policia. Els seus simpatitzants van respondre així a l’ofici remès a diverses companyies aèries per controlar de manera preventiva la possibilitat que abandonés l’illa, amb qualsevol destinació, entre el 15 i el 24 de maig. 

Notícies relacionades

L’advocat i membre de la plataforma No callarem, Andrés García Berrio, va atribuir en declaracions a EL PERIÓDICO les condemnes a rapers com Valtònyc i Pablo Hasel a la reforma del codi penal del 2015 «que va elevar les penes de forma preocupant». "Estem recollint el que va sembrar el PP i el Congrés és responsable de canviar la legislació perquè no entrin a la presó", va remarcar.

La defensa del cantant va intentar obtenir la suspensió de la pena recorrent al Tribunal Constitucional però la seva petició no va ser admesa a tràmit. El seu advocat, Juan Manuel Olarieta, va avançar que intentaran aconseguir la suspensió mitjançant un escrit davant del Tribunal Europeu de Drets Humans. De totes maneres, mentre Estrasburg no es pronunciï, la sentència s’haurà d’executar, per la qual cosa haurà d’ingressar a la presó.