Valtonyc: a la presó per immadur

El raper mallorquí, condemnat a 3,5 anys de presó per injuriar la Corona i incitar a l'odi, desperta una onada de solidaritat

3
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ

Aquesta és la història d'un xaval de 23 anys condemnat a tres anys i mig de presó per unes opinions abocades en diverses cançons de hip-hop quan en tenia entre 17 i 18.

Com la majoria de joves espanyols, Josep Miquel Arenas no treballa en una posició d'acord amb la seva formació. Va estudiar per a tècnic informàtic però és fruiter a la seva Mallorca natal. En el temps lliure és raper. Es fa dir Valtonyc. I deu tenir molt de temps lliure, perquè des del 2009 s'ha autoeditat una dotzena de cedés; tots en descàrrega gratuïta. Parlem de més d'un centenar de cançons, tot i que sobretot un parell l'han llançat de morros a la palestra pública i als jutjats: Circo balear i El rei borbó.

Quan va compondre Circo balear, Valtonyc tenia 17 anys. Hi defensava l'educació en català, carregava contra la fundació espanyolista Círculo Balear i dedicava al seu president perles com «Jorge Campos mereix una bomba de destrucció nuclear». Mesos després, Pablo Iglesias li va encarregar un rap sobre la monarquia per al seu programa televisiu La Tuerka. La seva intervenció, emesa l'abril del 2012, incloïa versos com «el rei Borbó i les seves mogudes, no sé si caçava elefants o anava de putes», «perquè no se fractura es cap i no sa cadera?», «un dia ocuparem Marivent amb un kalàixnikov», i altres dedicats a la infanta Elena, a Iñaki Urdangarín, Sofia i a Letizia.

D'EL CANTO DEL LOCO A GALEANO

En ple agost, el raper va ser detingut i acusat d'injúries a la Corona i incitació a la violència. Només el primer delicte pot comportar dos anys de presó. Al desembre, quan encara no havia complert els 19, Valtonyc reconeixia a la televisió balear Canal 4 que aquells versos van ser fruit de la «immaduresa» pròpia de l'edat. «No pots anar per la vida dient 'et tallaré la jugular'», acceptava. No lamentava haver-los escrit, però no considerava útil expressar-se d'aquella manera per defensar els seus ideals revolucionaris. I, en qualsevol cas, considerava una exageració que algú pogués anar a la presó per això.

Però, ¿com decideix un xaval expressar aquesta mena d'opinions en una cançó? De petit, el Josep Miquel era un fan més d'El Canto del Loco. El primer clic el va fer amb 11 anys a través del primer raper que va conèixer: era un company de l'escola. Més tard va descobrir Nach i, després, el grup de rap comunista Los Chicos del Maíz i el controvertit Pablo Hasél. Però també ressalta que una de les lectures que més el van marcar va ser Las venas abiertas de América Latina, de l'escriptor uruguaià Eduardo Galeano. A partir d'aquí, la seva formació política ha arribat a través de lectures marxistes i leninistes.

Notícies relacionades

El judici ha trigat quatre anys i mig a celebrar-se. En aquest temps, Valtonyc ha publicat set discos. Però, més important encara, a Espanya ha entrat en vigor la llei mordassa i s'ha condemnat altres rapers, encara que ni a Hasél ni a César Strawberry els han caigut penes tan altes. La sentència per a Valtonyc, dictada el 23 de febrer, puja a tres anys i mig de presó.

MOSTRES DE SUPORT 

En aquella entrevista de Canal 4, el mallorquí ja anunciava la seva decisió de seguir usant el rap com a mecanisme de denúncia i conscienciació social. «No penso viure de genolls encara que em facin la punyeta. Seguiré. A mi em poden enfonsar, però en vindrà un altre. Perquè hi ha idees, hi ha llibres», afirmava. I des que es va anunciar la condemna, no han deixat de créixer les mostres de suport. A Mallorca, s'ha articulat un col·lectiu de suport i s'han organitzat diversos concerts per recaptar fons. Poca gent coneixia la seva música, però ja s'han recollit 9.000 firmes a Change.org reclamant la seva absolució.

«No penso viure de genolls encara que em facin la punyeta. Seguiré. A mi em poden enfonsar, però en vindrà un altre. Perquè hi ha idees, hi ha llibres»,També a Barcelona es treballa per organitzar un concert de suport a Valtonyc i César Strawberry a l'abril. De tota manera, en aquest nou pols al voltant de la llibertat d'expressió a Espanya segueixen passant fets inexplicables. Facebook va retirar el missatge en què s'informava del número de compte corrent que recapta donatius per a la seva defensa i, hores després, bloquejava el raper. Valtonyc, lluny d'acovardir-se, participa en debats per divulgar el seu cas. Quan aquell dia li van preguntar a Canal 4 quina era la solució a aquest embolic, el raper fruiter ja va ser contundent: «No callar mai». Dijous va llançar aquest tuit: «En realitat, les lletres les portava el meu marit». 

Temes:

Música Valtonyc