CONCERTS A ESPANYA I AMÈRICA LLATINA

Serrat torna al 'Mediterráneo'

El cantautor, de 74 anys, inicia a l'abril una llarga gira per rendir homenatge al disc més emblemàtic de la seva carrera

"Faig cançons per oferir companyia, no per llançar missatges", afirma l'artista del Poble-sec a Madrid

undefined41955275 madrid  08 02 2018  el cantautor joan manuel serrat durante 180208145731

undefined41955275 madrid 08 02 2018 el cantautor joan manuel serrat durante 180208145731

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Fa 47 anys que Joan Manuel Serrat va gravar Mediterráneo. ¿Per què esperar tres anys per celebrar el 50è aniversari d’un disc que ha adquirit estatus de llegenda? ¿Per què no fer-ho ara? El cantautor català ha decidit tornar a sortir a la carretera i a travessar els mars perquè, amb 74 anys, té clar que «el termini es va escurçant» i que la vida «és finita i delicada». Per això, a l’abril aixecarà el teló de Mediterráneo da capo (expressió italiana que significa tornar al principi), una gira amb la qual recorrerà Espanya i Amèrica Llatina i que orbitarà al voltant dels deu temes de l’àlbum de l’any 1971, cançons gravades a foc en diverses generacions, com LucíaAquellas pequeñas cosasPueblo blanco i, evidentment, l’icònic himne que dona nom al disc.

En la gira –que arribarà a l’Auditori del Fòrum de Barcelona al desembre– totes les cançons sonaran com van sonar llavors, el 1971. El públic les escoltarà amb els mateixos arranjaments amb els quals van ser compostes. «Tornem al principi», feia broma ahir l’artista, que va reconèixer que la seva música (i la música en general) és «un sentiment i una riquesa» que es transmet de generació en generació. El seu públic no només el formen senyors de 70 anys que es van fer adults amb els seus discos, sinó també els seus fills i els seus nets.

La salut, bé

I parlant de nets, a Serrat no li agrada passar gaire temps fora de casa lluny dels seus, que viuen a Barcelona i Madrid. Tampoc li agrada, va afirmar fent broma, que la seva dona s’oblidi la seva cara. Però la il·lusió d’homenatjar un disc fonamental en la seva carrera és una cosa que el desborda i que encara amb totes les ganes del món. «Si no em veiés bé de salut no afrontaria aquest repte», va explicar. «A més a més, em diverteix. Espero arribar-hi en òptimes condicions». Serrat es prepara físicament per oferir 23 recitals a tot Espanya des de l’abril (la gira començarà a Roquetas de Mar) fins al desembre, més els que farà a la seva altra casa, l’Amèrica Llatina, on estarà fins al març del 2019. «Em preparo molt, però no explicaré què faig», va dir amb cert misteri el del Poble-sec, que no ha amagat mai als mitjans de comunicació els seus problemes de salut. El 2004 el van operar de càncer de bufeta i el 2010 va entrar d’urgències al quiròfan perquè li extirpessin un tumor al pulmó. Hi ha molta vida per viure. Que ningú vegi Mediterráneo da capo  perquè no ho és. «En absolut», va subratllar.

Han passat gairebé 50 anys, però Serrat no ha abandonat mai el seu adorat Mediterrani, mar que avui és «glòria i misèria». Glòria per raons evidents. I misèria, perquè és escenari de pasteres i de vides humanes perdudes. La nota de premsa que reparteixen les organitzadors de la gira afirma que «en un temps de visats, fronteres i filats», el cantautor «ha tingut la feliç ocurrència de considerar-se ciutadà d’aquesta pàtria líquida que uneix, més que separa, continents, tradicions, creences i colors de pell». Però l’objectiu de Serrat no és conscienciar ningú, sinó emocionar. No fa cançons per «llançar missatges, sinó per oferir companyia». I això és, precisament, el que ell es troba després d’una vida dedicada a la música. «Quan miroenrere sempre hi trobo afecte i comprensió», malgrat, va assenyalar, viure temps «tèrbols» en els quals es diria que «la humanitat ha perdut la confiança en la humanitat» i on sembla que «no assolirem mai els nostres somnis».

Concerts mutants i divertits

Notícies relacionades

Encara que el guió dels concerts encara s’ha de definir, el que sí que és clar és que cada recital, a més dels temes de Mediterráneo, inclourà «altres cançons i alguna sorpresa». Serà, doncs, un «espectacle mutant i divertit». Serrat estarà sol a l’escenari, no com l’any 2016 quan es va ajuntar amb Víctor Manuel, Ana Belén i Miguel Ríos per celebrar el 20è aniversari de la gira musical més massiva de la història de l’espectacle a Espanya (45 concerts en 35 dies amb entrades a 3.000 pessetes): El gusto es nuestro. «Aquesta vegada estaré jo sol. Si algú vol pujar a l’escenari amb mi, que hagués vingut avui a parlar amb la premsa», va fer broma Serrat. El cantautor va convocar els mitjans de comunicació al Círculo de Bellas Artes de Madrid, on va contestar preguntes de tota mena, des de les polítiques fins a les més personals («El meu amor per la meva família no passa per dedicar-li cançons»).

La gira no és l’única possibilitat de tornar a escoltar cançons mítiques. Al llarg de l’any es reeditarà la discografia completa del cantautor del Poble-sec reunida en dos boxsets. El primer arribarà a les botigues el 13 d’abril i agruparà en 11 compactes totes les gravacions de Serrat en català; el segon, amb la seva obra en castellà, es posarà a la venda a finals d’any.