CONFLICTE PATRIMONIAL

El quadro perdut de Sixena podria arribar a Aragó divendres

El Govern aragonès suggereix aquesta data al jutjat i el Museu de Lleida es mostra disposat a acatar l'execució provisional

zentauroepp41326031 inmaculada  pintura del siglo xviii proveniente de sijena171227171408

zentauroepp41326031 inmaculada pintura del siglo xviii proveniente de sijena171227171408

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El litigi per les 44 obres provinents del monestir de Sixena custodiades pel Museu de Lleida va viure ahir un nou capítol amb la providència, datada dimarts, dictada per María Teresa Puchol, la nova titular del Jutjat d’Instrucció número 1 d’Osca, requerint al ministre Íñigo Méndez de Vigo, conseller de Cultura per l’aplicació de l’article 155, l’entrega en el termini de dos dies hàbils de l’última peça pendent de trasllat a Aragó. Si no ho fa, la jutge adverteix que podria incórrer en un presumpte delicte de «desobediència a l’autoritat judicial». El temps començarà a comptar a partir que Méndez de Vigo rebi la notificació, cosa que pot portar uns dies. Encara que és molt probable que l’obra se’n vagi cap a Sixena demà. La peça en qüestió és un quadro del XVII de la Immaculada que al seu dia no es va entregar a l’estar al Palau Episcopal.

El requeriment al ministre arriba després que el Museu de Lleida hagi enviat tres escrits al jutjat (el 15 de desembre, el 2 de gener i dimarts) mostrant la seva disposició a acatar l’execució provisional de sentència malgrat no estar-hi d’acord i demanant que el jutjat o el Govern aragonès fixés qui aniria a buscar-la i quan. La idea expressada per la institució és que la peça no pot ser entregada voluntàriament, sinó que la seva possessió ha de ser presa, ja que així ho indica l’execució provisional i així pot mantenir el museu els seus drets.

Notícies relacionades

Després d’un mes sense cap resposta, finalment, el Govern d’Aragó va presentar també dimarts, després de dictar-se la providència, un escrit al jutjat indicant que l’obra seria recollida demà, a les 11.00 hores, i sense custòdia policial. Assenyalant, a més, que el trasllat aniria a càrrec de l’empresa Queroche, una filial de Feltrero, la mateixa companyia que va fer el criticat transport de les altres 43 peces. És molt possible que així sigui, que demà parteixi l’obra. De moment, Queroche ha demanat les mesures al Museu de Lleida, ja que les que Aragó va facilitar per al trasllat de les altres 43 van resultar ser majoritàriament equivocades. I Lleida les ha facilitat. La intenció dels responsables del museu és fer el procés, que és ineludible, de forma tranquil·la i fora dels focus.

Investigació del ministeri fiscal

La providència també demana al ministeri fiscal que investigui si el director de Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, «hagués pogut incórrer en algun tipus de responsabilitat» l’11 de desembre, dia en què la Guàrdia Civil va irrompre de matinada al museu per emportar-se les obres. Segons l’advocat del municipi de Villanueva de Sixena, Boya no va respectar la decisió judicial a l’aparèixer en una fotografia amb les mans alçades davant uns manifestants amb una pancarta en què es llegia: «Manos arriba, esto es un atraco»