MUSEUS

Marko Daniel serà el nou director de la Fundació Joan Miró

El fins ara cap de programes públics de la Tate rellevarà Rosa Maria Malet el gener del 2018

dkuv0lixuaapeko

dkuv0lixuaapeko

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L’historiador de l’art alemany Marko Daniel, que actualment ocupa el càrrec de cap de Programes Públics de la Tate Modern i la Tate Britain de Londres, serà el nou director de la Fundació Joan Miró de Barcelona després que el patronat hagi aprovat per unanimitat la proposta de la comissió d’experts encarregada d’escollir director.

Segons va anunciar ahir la fundació en un comunicat, la comissió d’experts ha destacat que l’elegit «cobreix al màxim nivell tots els requeriments publicats a les bases de la convocatòria del concurs internacional». Segons la valoració d’aquesta comissió, Marko Daniel és el «candidat òptim per a la Fundació Joan Miró» pel seu coneixement de l’obra de Miró i del sector cultural i artístic català, espanyol i internacional.

El juny passat, el Patronat de la Fundació Joan Miró va convocar el concurs públic internacional per cobrir el càrrec de direcció de la institució a partir del gener del 2018, després que l’anterior directora, Rosa Maria Malet, amb una trajectòria de 37 anys en el càrrec, comuniqués la seva intenció de jubilar-se.

La comissió d’experts que ha valorat els diferents candidats ha estat formada per reconeguts membres del sector museístic com Ferran Barenblit (director del Macba), Brigitte Léal (directora adjunta del Musée National d’Art Moderne-Centre Georges Pompidou), Anne Umland (conservadora de pintura i escultura del Moma de Nova York) i Miguel Zugaza (director del Museu de Bellas Artes de Bilbao i exdirector del Prado), així com membres del Patronat de la Fundació Miró: Jaume Freixa, Josep M. Coronas, Joan Punyet Miró i la mateixa Rosa Maria Malet.

Aquesta última, directora de la Fundació Joan Miró des del 1980, continuarà vinculada com a membre del patronat i seguirà amb la seva tasca a l’Associació per a la Defensa de l’Obra de Miró. Així mateix, continuarà certificant l’obra gràfica de l’artista per desig expres de la família Miró.

Notícies relacionades

Marko Daniel (Aquisgrà, Alemanya, 1964) és llicenciat en Història de l’Art i Filosofia i expert en art contemporani xinès i català. 'Art i propaganda: la batalla per la propietat cultural en la guerra civil espanyola' va ser el tema de la seva tesi doctoral. Ha desenvolupat la seva trajectòria docent a les universitats de Southampton i a la Da Yeh University de Taiwan.

DE LA TATE A BARCELONA

Daniel és assessor d’art i teoria del disseny de l’escola Elisava i es va incorporar a la Tate Modern el 2006 com a comissari de programes públics, càrrec al qual va sumar el 2011 la mateixa responsabilitat a la Tate Britain. Entre altres projectes hi ha comissariat –juntament amb Matthew Gale i Teresa Montaner– l’exposició 'Joan Miró. L’escala de l’evasió', que es va poder visitar els anys 2011 i 2012 a la Tate Modern de Londres, la National Gallery of Art de Washington i la Fundació Miró.