NOVA HISTORIETA DE L'ANTIHEROI MISOGIN

Un Torpedo crepuscular però igual d'amoral

El guionista Enrique Sánchez Abulí recupera l'icònic gàngster del còmic 'noir' en la seva vellesa i amb un nou dibuixant, l'argentí Eduardo Risso

zentauroepp39466093 icult p ginas del c mic torpedo 1972 a prop sito del mar m170727204818

zentauroepp39466093 icult p ginas del c mic torpedo 1972   a prop sito del mar m170727204818
zentauroepp39466101 icult p ginas del c mic torpedo 1972   a prop sito del mar m170727205046
zentauroepp39466094 icult p ginas del c mic torpedo 1972   a prop sito del mar m170727205022
zentauroepp39466103 icult p ginas del c mic torpedo 1972   a prop sito del mar m170727205058
zentauroepp39466093 icult p ginas del c mic torpedo 1972   a prop sito del mar m170727205008

/

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Han passat tres dècades, Torpedo té ara 60 anys i el Parkinson fa que li tremolin les mans. Però això no li impedeix prémer el gallet. «Conserva la mateixa mala bava que tenia de jove, fins i tot més, però està més malhumorat i sent certa ràbia. En el fons és el mateix, però és un Torpedo crepuscular, que s’esforça per seguir sent el d’abans sense aconseguir-ho. Com els passa a molts homes i dones, es nega a envellir, es creu fort, no accepta l’edat que té, i acaba cometent errors». Parla el seu creador, el guionista Enrique Sánchez Abulí (Palau del Vidre, França, 1945), que el 1982 va perfilar aquest sicari dur i amoral, masclista i misogin, un assassí a sou sense gaires escrúpols, que va dibuixar magistralment en blanc i negre Jordi Bernet (Barcelona, 1944).

    

Junts van donar forma a un dels personatges més negres del còmic. Panini va recuperar les seves aventures el 2014 en l’acurat integral Torpedo 1936. Disset anys després de l’última aventura, Sánchez Abulí ha reprès el gàngster, aquesta vegada (després de les discrepàncies amb Bernet), amb l’argentí Eduardo Risso (100 balas) a càrrec dels pinzells i a tot color.

    

Torpedo 1972 (Evolution Comics) està ambientada a la Nova York dels anys 70 en comptes de la gran depressió. De fet, transcorre l’any en què es va estrenar El padrí, de Francis Ford Coppola, com testifica una clara picadeta d’ull cinematogràfica de la historieta, titulada A propósito del mar Muerto.

EXPERIÈNCIA I MENYS FORÇA 

Físicament, reitera Abulí (Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona 2015), Torpedo ha canviat: «Ha guanyat en anys, arrugues i experiència, però ha perdut alçada, força, musculatura, agilitat, reflexos i vista». Tampoc és igual el seu tren de vida. «Va guanyar molts diners –explica– fins als anys 50 però no en va guardar mai en cap banc i els va malgastar. Abans tenia un gran apartament a Manhattan, es movia en taxi i limusina, anava a locals de moda, es vestia a les millors sastreries... però ara és pobre, condueix un Ford Mustang de segona mà i viu en un pis molt humil de 50 metres quadrats al Bronx».

    

La memorable escena de l’inici del còmic ja defineix el nou Torpedo (àlies de Luca Torelli). El personatge està assegut al banc d’un parc públic, ¡donant veces als coloms! Però quan aquests s’acosten els trenca el coll amb el bastó i acaben a la cuina de Rascal, el seu borratxo i inseparable escuder.

VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES  

«L’aprecio però no l’estimo. És molt diferent de mi –recalca Abulí, que treballa en una segona historieta–. No em permeto posar en ell emocions meves. Respecto la seva línia dura. I els seus acudits, perquè sense l’humor seria il·legible, perquè pot ser repugnant, es porta molt malament i és molt bèstia amb les noies».

    

L’instint depredador de Torpedo segueix intacte i no ha variat gens ni mica la seva intolerable manera de tractar amb violència les dones, recorrent fins i tot a la violació. «Geni i figura fins a la sepultura. Aquesta sèrie no hauria pogut néixer en els temps políticament correctes que vivim. Ell ja té un passat i aflora la seva manera de ser. Torpedo t’agrada o no t’agrada. De fet, el primer dibuixant, Alex Toth, el va deixar a la segona aventura perquè no se sentia còmode amb el personatge», recorda.

‘EL ARTE DE BERNET‘

I aquí el va reprendre Bernet. Precisament, en paral·lel al nou Torpedo, Panini ha llançat una edició en tapa dura dedicada a la carrera del dibuixant, El arte de Bernet, amb esbossos, il·lustracions, dibuixos i tots els seus personatges, entre ells Clara de Noche, Kraken o Custer.

    

Notícies relacionades

Torpedo 1972, on un periodista i la seva nòvia fotògrafa indaguen en un antic assassinat, a més d’incloure una galeria d’esbossos de Risso, conté el relat inèdit Una obra de caridad, protagonitzat pel xacrós esbirro i firmat per Abulí, que acaba de debutar en la novel·la amb El amor no es lo que parece. 

Temes:

Còmic Llibres