Premi al pare de Torpedo

El Saló del Còmic reconeix la carrera d'Enrique Sánchez Abulí i guardona 'Las Meninas' i 'Saga'

Enrique Sánchez Abulí, en su casa de Barcelona. / FERRAN NADEU

Enrique Sánchez Abulí, en su casa de Barcelona.
Vinyeta de Torpedo, amb guió de Sánchez Abulí i dibuixos de Jordi Bernet.
Vinyeta de ’Las Meninas’, Millor obra d’autor espanyol, de Santiago García i Javier Olivares.
Portada de la primera de les quatre entregues publicades a Espanya de la sèrie de ciència-ficció ’Saga’.
Portada de ’Warship’, sèrie dibuixada per Miki Montlló, premi Autor revelació.

/

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa 33 anys Enrique Sánchez Abulí va parir un «tipus dolent, dur i amoral, misogin i masclista, un autèntic fill de puta» anomenat Luca Torelli, que arribat al Nova York de la gran depressió des de Sicília es convertia en un assassí a sou sense escrúpols. Tots el coneixem per Torpedo, tot un clàssic del millor gènere negre, transgressor i probablement el còmic espanyol més traduït, al qual el dibuixant Jordi Bernet va dotar d'una imatge inoblidable. El guionista Sánchez Abulí, pare de la criatura, les historietes del qual ha reunit Panini en un monumental volum integral, es va alçar ahir amb el Gran Premi del Saló del Còmic a tota una trajectòria, dotat amb 10.000 euros, igual que el guardó a Millor obra d'autor espanyol. Aquest va ser per a Las Meninas (Astiberri), on el guionista Santiago García i el dibuixant Javier Olivares reflexionen a través del quadro i la vida de Velázquez, com apuntaven al setembre en aquestes mateixes pàgines, sobre «per què una obra d'art es converteix en icona cultural i com un artista aconsegueix transcendir i passar a la història».

Els altres dos premis importants van fer honor a la ciència-ficció, eix central del festival d'aquest any juntament amb la fantasia heroica: la Millor obra estrangera va recaure en la sèrie Saga (Planeta DeAgostini), una singular i memorable odissea familiar marcada per una guerra galàctica, amb diversos Eisner en el seu haver, del nord-americà Brian K. Vaughan i la canadenca Fiona Staples; i el d'Autor revelació (dotat amb 3.000 euros), que va ser per al jove barceloní Miki Montlló, dibuixant de la sèrie d'aventures siderals Warship Jolly Rogers (Norma).

Mentre que la votació popular va premiar Croqueta y Empanadilla (La Cúpula), l'entranyable parella d'Ana Oncina, el Millor fanzín va reconèixer la tasca de promoció del còmic aragonès de Thermozero Cómics, editat per Óscar Senar i Víctor Romano, responsable de la web Viñetario.

«Torpedo agrada perquè té sentit de l'humor, si no seria insuportable», comentava dijous Sánchez Abulí (Palau del Vidre, França, 1945) mentre mirava a l'estand de Panini tant l'integral Torpedo 1936 com el volum de relats, també il·lustrats per Bernet (que ja va ser Gran Premi del saló el 1991), amb inèdits com el guió per a un film protagonitzat pel sicari que no va arribar a veure la llum.

Notícies relacionades

«A Torpedo la gent el troba simpàtic pel que diu i les burrades que fa, per com es porta amb les dones i els enemics, però és una obra no políticament correcta, amb violència molt explícita i molt vessament de sang», advertia el guionista, que l'octubre passat ja explicava a aquest diari com Bernet va dibuixar amb «guant de seda» polèmiques escenes de violació, pederàstia i maltractament. Però Sánchez Abulí no és només Torpedo. Dibuixants com Esteban Maroto, José Ortiz, Joan Boix i Toni Garcés han materialitzat els seus guions, va publicar la sèrie Kafre, amb Das Pastoras, a El Jueves, i historietes eròtiques, amb Félix Vega, a Playboy. El seu últim treball ha sigut La nieve y el barro, amb Oswal.

EL LECTOR NO COMICAIRE / Santiago García (Beowulf, Fútbol) i Javier Olivares arribaven ahir al saló a punt per firmar exemplars de Las Meninas, que per al dibuixant significava la seva quarta nominació. «Per mi és una obra especial, un llibre més madur i complex», comentava il·lusionat mentre García, que ja va guanyar l'any 2011 l'avui desaparegut premi del saló a la Divulgació, valorava que el llibre estigui «arribant molt al lector de fora del món del còmic, trencant una mica més aquest sostre de cristall».