ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA

'Cars 3': el poder de la vella escola

En la nova entrega de la franquícia, el veterà Llamp McQueen s'enfronta a tecnològics i petulants jovenets més veloços però no tan llestos com ell

CARS 3 (Pictured) - Jackson Storm (voice of Armie Hammer) and Lightning McQueen (voice of Owen Wilson). ©2017 Disney⿢Pixar. All Rights Reserved.

CARS 3 (Pictured) - Jackson Storm (voice of Armie Hammer) and Lightning McQueen (voice of Owen Wilson). ©2017 Disney⿢Pixar. All Rights Reserved. / Pixar

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

A Llamp McQueen li passa el mateix que ens passarà a tots en algun moment de la vida: que ens veurem superats pels joves. El cotxe llegendari de la factoria Pixar torna a la gran pantalla, però els anys han passat i ja no és el superheroi que coneixíem. Té cinc copes Piston en el currículum, però –de sobte– veu com ha de fer front a una nova generació de bòlids ultrapreparats que dominen la tecnologia i arrasen a la carretera. Són molt ràpids, guapos i triomfadors. I el Llamp, que comença a estar molt gran per a aquesta feina, ha de prendre la decisió més important de la seva vida: retirar-se o lluitar fins al final.

Després de dues entregues que han recaptat a tot el món més de mil milions de dòlars, avui s’estrena a Espanya 'Cars 3', pel·lícula infantil que arrenca amb un plantejament propi de la maduresa: tan bon punt que t’adones que no es pot fer marxa enrere en el rellotge únicament hi ha dues opcions. La primera: donar-se per vençut, explotar i cremar-te. La segona: treballar intensament per tornar a la glòria.

XERRADES AMB PSICÒLEGS

Abans que 'Cars 3' emprengués el seu camí, l’equip de Pixar va investigar moltíssim el món de les curses de cotxes. «Vam estudiar atletes d’altres esports, però ens vam centrar sobretot en els professionals de l’automobilisme. Comencen de petits i la seva vida gira al voltant de les curses. També vam parlar amb un psicòleg esportiu que ens va explicar que aquests pilots no coneixen res més. No es poden imaginar fent una altra cosa», subratlla el director, Brian Fee. ¿Recorden com el protagonista d’'En terra hostil' (Kathryn Bigelow, 2008) era incapaç de fer coses quotidianes com anar al supermercat perquè per a ell la vida és desactivar bombes enmig de la guerra? Doncs el mateix, però aplicat a l’esport.

Fee debuta ara com a realitzador després de ser el responsable del departament d’art a 'WALL.E' i 'Ratatouille', així com a 'Cars' i 'Cars 2'. Després d’«una història d’espies emocionant i divertida» com 'Cars 2', l’equip de Pixar volia tornar als orígens i centrar-se en el Llamp, «en la calidesa i profunditat amb què tanta gent es va identificar en la primera entrega», on el protagonista no deixava de ser un fanfarró simpàtic i noble. A 'Cars 3', el protagonista apareix vulnerable arran d’un accident que el deixa molt tocat físicament i psicològicament. S’adona que ja no és el supercampió que era abans i es frustra. «Disfruta de la jubilació», li deixa anar el petulant i jovenet Jackson Storm abans d’avançar-lo a la pista. «Jack és l’enemic del Llamp, però no és un malvat de veritat. Té molt de talent, compta amb el millor equipament i té l’avantatge de ser jove. Està convençut que el món és seu», explica Fee.

Ha passat gairebé una dècada i el Llamp segueix sent el mateix cotxe de carreres segur, decidit i amant de la diversió. Però els cotxes debutants són tan estel·lars que comencen a posar a prova no només la seva capacitat física sinó també la confiança que té en ell mateix. El Llamp, que en les anteriors entregues tenia tota la vida per endavant, ja no arrasa a les pistes. ¿S’ha de posar punt final?

PIXAR

Llamp McQueen i la seva nova i tecnològica entrenadora, Cruz Ramírez, un personatge creat per inspirar les nenes.

Davant l’allau d’energia dels joves, el Llamp decideix tornar a ser algú i recuperar la 'pole position'. Però no ho fa sol sinó que se sap envoltar dels millors. La primera, la jove i ambiciosa Cruz Ramírez, excel·lent entrenadora i un as de la tecnologia que aconsegueix fer estralls a la pista. «És un personatge [llatí] extremadament positiu, volíem que fos algú capaç d’inspirar les nostres filles. Vol que els seus cotxes siguin campions i un dels seus punts forts és trobar la motivació adequada per a cadascun d’ells», explica el director.

Cruz sempre ha sigut fan de Número 95 i de la seva excepcional trajectòria, però no es mossega la llengua i li diu a la cara que s’ha convertit en un cotxe lent i vell. L’entrenadora, que confia en el poder d’entrenament dels simuladors, és llesta i bona en la seva feina. Però no s’adona del poder que té la vella escola. Per això, per tornar a ser tan ferotge com era, el Llamp truca a altres portes i recorre a l’entrenador del seu entrenador perquè el guiï i l’inspiri. I el que n’aprèn s’ho grava a foc: no podrà ser mai més ràpid que els joves, però sí més llest. 

Brian Fee

DIRECTOR

"Ser pare es va convertir en el meu principal recurs per dotar la pel·lícula de sentiments i emocions"

EL PODER DE LA PATERNITAT

Notícies relacionades

«Si com a realitzador vols compartir una idea amb el públic, has d’haver-la experimentat primer tu mateix. Ser pare es va convertir en el meu principal recurs per dotar la pel·lícula de sentiments i emocions», admet Fee. «Tots tenim escassetat de temps lliure, però un dia vaig passar un parell d’hores amb les meves filles, pintant un petit quadro. Els volia ensenyar algunes pautes artístiques. Aquell dia alguna cosa va canviar en mi. Estar amb les meves nenes així va ser molt més gratificant del que mai m’havia imaginat. I això és el que intentem comunicar en la pel·lícula a través de la relació entre el Llamp McQueen i Doc Hudson, el seu últim entrenador i veritable mentor».

Els responsables de la factoria Pixar estan convençuts que el gest de complicitat amb el vell Doc –que, en realitat, és una referència als vells temps– propiciarà que el públic senti amb 'Cars 3' el mateix que va sentir amb la primera entrega. Perquè el Llamp és com un jonc, que es doblega però que sempre segueix dret. És qüestió de resistir.