PROPOSTA PER RECÓRRER LA CARRETERA MARE AMB ALTRES ULLS

La Ruta del Llamp McQueen

La Ruta 66 està plena de petits pobles que inventen fórmules per sobreviure i la pel·lícula 'Cars' s'ha convertit en un bon ganxo

Descobrir persones i paisatges que van inspirar la pel·lícula de Pixar bé val un grapat de milles

Botiga Cars on the Route a Galena (Kansas). D’aquí va sortir el famós personatge de la grua Mate de la pel·lícula ’Cars’.

Botiga Cars on the Route a Galena (Kansas). D’aquí va sortir el famós personatge de la grua Mate de la pel·lícula ’Cars’.

8
Es llegeix en minuts
MÒNICA TUDELA

““Hola, ¿Què tal? ¿Parles molt anglès o només una mica? Em dic Melba i m'hi jugo el que vulguis que hi ha poques persones al món que puguin parlar tant i tan de pressa com jo”. I Melba comença a parlar a una velocitat que fa difícil la comprensió de les seves paraules. “Aquí a fora hi ha Mate, de la pel·lícula 'Cars'. Bé, ell no. Hi ha la vella grua que va inspirar el personatge i que em pertany des de fa anys. Dins de la botiga el pots trobar en souvenirs i, si vols, també pots menjar alguna cosa”.

Ho ha dit tot tan de pressa que per un moment un no sap si anar a fer-se una foto amb Mate, menjar una hamburguesa, comprar un cotxe de joguina o demanar-li a la senyora que repeteixi el que ha dit. Parla rapidíssim, té raó. Melba Rigg està asseguda en una petita taula de la terrassa del seu local Cars on the Route, a Galena (Kansas). Vistes de luxe a una Ruta 66 que és tot nostàlgia i, en alguns trams, igual que un dibuix animat, una caricatura.

Records d'una vella esplendor

La carretera mare, que sobre el mapa és una línia de 2.448 milles (3.939 quilòmetres), es converteix sobre el terreny en un deliciós recorregut que enllaça camins i carreteres de diferents menes, plens de llocs com aquest: el lloc on viu la inoblidable grua Mate, inseparable companya d'aventures de Llamp McQueen a la pel·lícula Cars de Pixar (2006), en què el cotxe de carreres ajuda Radiador Spring, un poble de la Ruta 66 que ha anat a menys, a recuperar l'antiga esplendor. Però en la realitat no queda ni rastre d'aquesta esplendor. Només records.

Els pobles ubicats al llarg de la Ruta 66 fan enormes esforços per tirar endavant. Alguns, com Cuba (Oklahoma), pinten meravellosos murals a les seves parets per obligar el visitant a parar i fer fotos. Altres erigeixen museus. És el cas de Jo­liet (Illinois), Elk City i Clinton (tots dos a Oklahoma). ¿Quants museus hi deu haver a la Ruta 66? I, finalment, altres, com el poble de la xerraire Melba, Galena (Kansas) o Stroud (Oklahoma), aprofiten l'èxit de Cars.

Canvi estratègic

Melba comparteix taula amb una de les seves sòcies en el negoci i un home, a qui presenta com “la persona que va inspirar el personatge del cotxe que està atrotinat al principi de Cars 2”. L'home assenteix, saluda i aviat se'n va. Ella mateixa explica que apareix en la versió Blu-Ray de Cars 2, “en una entrevista als extres, parlant de com la pel·lícula ha ajudat a la recuperació dels negocis de la zona”. Ella pot opinar amb coneixement de causa, ja que Cars on the Route­ es deia abans del boom de la pel·lícula '4 Women on the Route' (Quatre dones a la Ruta). 

“El regentàvem quatre dones, per això es deia així, però li vam canviar el nom i vam decidir afegir una nova grua a fora, al costat de la grua original, més semblant al personatge de la pel·lícula”, explica Melba. I encara més temps enrere, als anys 20, aquest negoci era una gasolinera Kan-O-Tex. Els assortidors encara són a fora, però, és clar, ja no hi ha ningú per repostar.

Primer va ser Pixar qui va recórrer a la Ruta 66 per crear el poble de Radiador Spring. I ara, anys després, és la Ruta qui treu profit de l'obra de Pixar. Però amb les coses clares. Per raons de drets, Pixar va demanar a les propietàries del local que la seva grua no es digués igual que la de la pel·lícula. Així que, en anglès, la grua es diu Tow Tater i no Tow Mater. Encara que a la gent li és igual. Per a ells és Mate. La grua real, per cert, és del 1951, encara funciona i es pot llogar per a celebracions especials.

Un acte de pelegrinatge

Arriben més turistes. Si Mate pogués parlar, segurament estaria exultant. Melba es torna a activar: “Hola, ¿saps molt anglès o poc? Sóc Melba i m'hi jugo el que vulguis que hi ha poques persones al món que puguin parlar tant i tan de pressa com jo”.

La vella grua és, sens dubte, l'atracció més destacada de la Ruta 66 a Kansas, però a Oklahoma té una forta competència. Allà la que mana és Sally, la nòvia de Rayo McQueen.­ Al Rock Café de Stroud, a 158 milles (uns 250 quilòmetres) de Galena, és molt fàcil trobar-se tafanejant els mateixos que una estona abans es feien una foto al costat de Mate. Aquesta carretera té molt de pelegrinatge. I els que fan la Ruta 66 intenten –encara que és impossible– no perdre's cap punt d'interès. El personatge del delicat cotxe blau que acaba enamorant el cotxe de carreres protagonista va ser inspirat directament per Dawn Welch, la propietària d'aquest bar. “Quan vam viatjar per la Ruta 66 vam tenir el privilegi de visitar molts llocs i de conèixer moltíssimes persones que viuen i treballen al llarg de la carretera mare”, van comentar des de Pixar en l'estrena de Cars. Welch va ser una d'elles.

Fora del bar, unes figures de fusta de l'altura d'una persona representen Llamp McQueen,­ Sally i el Xèrif. S'ha de fer una foto. Un cartell diu Roadside attraction (atracció de carretera). L'especialitat de l'establiment, que va patir un devastador incendi fa uns anys, són les hamburgueses de búfal i els tomàquets verds fregits. En un racó del Rock Café penja un pòster de Sally, un altre de la pel·lícula Cars firmat per alguns dels membres de Pixar i un dibuix fet a mà de Buzz Lightyear, protagonista de Toy story, també de Pixar.

Una barreja de tots els estats

Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Nou Mèxic, Arizona i Califòrnia. Aquests són els vuit estats que recorre la Ruta 66. ¿En quin d'ells està Radiador Spring? El poble de la pel·lícula és un compendi d'elements de tots els estats. L'entorn àrid que domina el paisatge pertany, sens dubte, a l'estat d'Arizona. El conjunt muntanyós en forma de radiador que sempre apareix al fons del poble, en canvi, neix de la suma de la muntanya que es pot veure des de qualsevol punt de Tucumcari i voltants, a Nou Mèxic, i l'escultura Cadillac Ranch d'Amarillo (Texas). Tucumcari és, per cert, un lloc fascinant per als que adoren els murals i els anuncis de neó. Els camps de cultiu en què de nit Llamp McQueen i el seu amic Mate es dediquen a espantar tractors i màquines recol·lectores tenen molts números de pertànyer a Illinois, on els cultius s'estenen durant centenars de quilòmetres. La carretera de la pel·lícula, que necessita amb urgència renovar el seu asfalt, es podria trobar perfectament en qualsevol dels vuit estats.

Habitacions en forma de con

Com el mateix equip de la pel·lícula ha reconegut, hi ha molts més calcs de la realitat. Un d'ells, el Cozy Cone Motel que regenta Sally en el món animat, va un pas més enllà. Les habitacions, en forma de con, estan basades en dos dels motels que la cadena Wigwam té a Ruta 66, un a Holbrook (Arizona) i un altre a San Bernardino (Califòrnia). En la realitat, aquests establiments ofereixen allotjament en habitacions amb forma de tenda índia. El cartell de neó de l'entrada recorda el del famós motel Blue Swallow, a Tucumcari. I, finalment, el nom del motel, Cozy Cone, està inspirat en un punt d'obligada parada de la Ruta 66 a Springfield (Illinois): el Cozy Dog Drive-In. Aquest establiment de menjar ràpid assegura que és el lloc de naixement dels famosos corn dogs, frankfurts arrebossats i punxats en un pal. Una mena de frankfurt que es menja com un gelat. El símbol d'aquest local és una parella de salsitxes que sempre es representen juntes en actitud afectuosa en qualsevol souvenir imaginable: samarretes, postals, pòsters i qualsevol cosa que es pugui vendre. Moment freak a part, els frankfurts arrebossats són tan bons i tan barats (hi ha ofertes de dos per 1,99 dòlars) que és difícil menjar-ne un de sol.

Un altre exemple és a Shamrock, Texas. Allà hi ha el U-Drop Inn, un edifici d'estil art déco construït el 1936 que a la pel·lícula es converteix ni més ni menys que en l'estudi de tatuatges Ramone's House. Sens dubte, un homenatge del món animat a aquest estil arquitectònic, que es pot trobar en nombrosos edificis de la Ruta. La llista d'exemples es podria allargar moltíssim. Com va passar amb Sally, inspiració directa de Dawn Welch del Rock Café, altres personatges de la pel·lícula van ser creats pensant en el caràcter o la veu de propietaris d'establiments que un troba al llarg de la Ruta.

Notícies relacionades

Una alenada d'aire fresc

Difícil la tasca de concentrar elements de tants estats en un petit poble de ficció. Però Pixar va superar la prova amb nota. Sens dubte, l'ombra de Cars aporta una alenada d'aire fresc als que es llancen a la carretera mare. No el converteix en un viatge per a nens, ni de bon tros, perquè és llarg i cansat, però sí que pot convertir el viatger en nen per un instant. Trobar en qualsevol poble un cotxe aparcat amb un para-sol plegable amb els ulls de Llamp McQueen o amb la grua Mate fent-ne de les seves dibuixa un somriure a la cara del viatger. Un viatger que moltes vegades sent una barreja de tristesa i frustració quan, després de recórrer centenars de milles per arribar a un local recomanat en una guia, comprova en persona que ha tancat. Que hi ha un altre lloc que avui ja no existeix.