LA GRAN CITA DE LES MÚSIQUES AVANÇADES

Sónar 2017: totes les claus de la 24a edició del festival

La mostra oferirà prop de 150 actuacions entre el 13 i el 18 de juny i promet "una immensa celebració de música, creativitat i tecnologia"

bjork-digital-sonar-2017

bjork-digital-sonar-2017

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Des de la seva creació el 1994 com a Festival de Música Avançada i Arts Multimèdia, el Sónar ha exercit sempre d'inquiet laboratori d'idees. Associat a conceptes avantguardistes com l'exploració, el risc i l'aventura, el Sónar no ha deixat d'evolucionar al difícil ritme dels temps, i el que fa 23 anys va començar sent un festival de música electrònica ha acabat sent avui un bulliciós punt de trobada entre creativitat, tecnologia i indústria. Un mercat on, a més de la imprescindible graella musical, amb prop de 150 actuacions d'amplis perfils, cobra cada vegada més importància el Sónar+D, erigit en congrés internacional sobre la transformació digital de les indústries creatives. 

En qualsevol cas, i que ningú ho oblidi: més enllà de la seva vocació de node central de la cultura digital, el Sónar segueix sent música i espectacle: un aparador de noves tendències en sons electrònics, de ball, urbans i experimentals, que reunirà entre el 13 i el 18 de juny icones del pop més inquiet com Björk amb abanderats del soul electrònic com Moderat; llegendes del hip-hop com De La Soul amb nous ídols de la black music més expansiva com Anderson .Paak.

"Estem davant una de les edicions més ambicioses de la nostra història", ha afirmat Ricard Robles, codirector del Sónar, a la roda de premsa de presentació del festival. "No creixerem en dimensions, sinó en riquesa i varietat. I aquest any el Sónar serà una immensa celebració de música, creativitat i tecnologia, que és, al capdavall, el nostre ADN des del principi". El festival, certament, creix aquest any: passa de vuit a nou escenaris, celebra dos dies més de Sónar+D (s'hi afegeixen dimecres i diumenge) i s'expandeix per la ciutat coincidint amb una infinitat d'exposicions vinculades al món de la música, en el que els seus organitzadors denominen la Setmana Sónar: 'Bjork digital' (CCCB); l'antològica 'David Bowie is' (Museu del Disseny); la mostra sobre Brian Eno 'Lightforms/Soundforms' (Arts Santa Mònica), i la retrospectiva de l'artista català recentment desaparegut Tres (la Virreina).

"Barcelona serà, durant aquests dies, una polis cultural creativa i tecnològica de primer ordre", ha sentenciat Robles. Al seu costat, Joaquín Torrent, director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat, i Jaume Collboni, segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, assentien amb el cap, conscients que el Sónar fa país i fa ciutat. 

MÚSICA, MÚSICA I MÉS MÚSICA

Més enllà de la tempesta d'idees i l'exaltació creativa, el Sónar 2017 tornarà a ser, com de costum, música i més música: un aparador de tendències que torna a desmentir que l'electrònica sigui un gènere abans que un mitjà: a l'immens cartell del festival, cada artista sembla representar un so diferent. La sessió de ¡quatre hores! de la coneguda artista omnívora Björk és el preàmbul més lògic, pel seu segur eclecticisme, per a tres dies de música de tota mena. "El festival serà una marató on experimentar, descobrir i, sobretot, disfrutar", ha afirmat Enric Palau, codirector de la mostra.

Certament. Artistes com ArcaForest Swords o Clark no venen en representació de cap escola, sinó només de la seva pròpia marca: música exploratòria de l'espai interior que desdenya els ritmes simètrics i les fàcils catalogacions genèriques, encara que podríem parlar de soroll emotiu amb el primer, dub-folk amb el segon i IDM heterodoxa en el cas de l'autor de la banda sonora de 'The last panthers'.

Al Sónar li agraden aquesta classe d'artistes esmunyedissos, encara que, per descomptat, mai tancaria la porta a icones d'un gènere en concret. Aquest any hi actuen les llegendes del hip-hop De La Soul i DJ Shadow i un tòtem disc com Cerrone. El rap fet als EUA també hi estarà representat per Earl Sweatshirt, membre del controvertit col·lectiu Odd Future. Sense sortir de l'òrbita black, destaquen les presències d'Anderson .Paak amb la seva banda The Free Nationals (neo-soul) i un déu del baix com Thundercat (synth-funk).

La música urbana del Regne Unit hi tindrà, com l'any passat, quan Sónar es va fer ressò del ressorgiment grime, una representació contundent: podrem veure el prometedor MC AJ Tracey, el ja veterà artista grime Giggs, la menys foguejada però poderosa Nadia Rose, el trio UK garage t q d i el locutor estrella (de BBC Ràdio 1) Benji B.

DEL COR AL CERVELL

Sónar pot ser un festival d'extrems, i només caminant uns passos pots passar del més pop i melòdic al més cerebral. Al primer apartat, directes al cor, hi trobem noms com la gallega BFlecha i la nord-americana Dawn Richard amb les seves particulars visions del R&B, Joe Goddard (de Hot Chip) ruixant house-pop en solitari, Soulwax assaltant l'escenari com a septet o els sempre eficaços Little Dragon, per primera vegada a la nit.

Pel costat més cerebral destaca, és clar, el projecte transdisciplinari Entropy, barreja de conferència científica (a càrrec de l'astrònoma Dida Markovic), electrònica del duo Dopplereffekt i visualitzacions de dades astronòmiques dissenyades pels artistes digitals Antivj. De bojos, en un bon sentit.

A més, Sónar explorarà les relacions entre clàssica i música de ball (vegeu el 'showcase' del col·lectiu Bedroom Community), defensarà el trap fet aquí des del nou escenari SonarXS (hi seran Dellafuente, Yung Beef o Bad Gyal), i oferirà unes quantes sessions atractives: Optimo, Prins Thomas, Jon Hopkins, Daphni amb Hunne, o les sis hores de Masters At Work al SonarCar.  

En sentit estricte, la programació musical del Sónar 2017 no s'acabarà el dissabte, sinó el diumenge 18: aquest dia se celebrarà el concert de clausura a l'Auditori amb l'esperada participació del jove geni de la música contemporània Nico Muhly, al piano, i el col·lectiu orquestral alemany Stargaze, que interpretaran, entre altres, la peça 'Death speaks', de David Lang.

(A sota, 'playlist' d'artistes destacats del Sónar 2017)

SÓNAR+D: BJÖRK, I. A., REALITAT VIRTUAL...

Björk no pujarà a l'escenari a oferir espectacle en viu, però serà presència estrella del festival. La imparable creadora islandesa, que no visitava el Sónar des del 2003, es multiplicarà per tres, ja que, a més de protagonitzar l'exposició de realitat virtual 'Björk digital' al CCCB i oficiar la sessió de 'dj' inaugural del festival, també oferirà la xerrada d'obertura al Sonar+D.

El congrés de les indústries creatives, precisament, promet ser un formiguer d'idees. El Sónar+D començarà aquest any un dia abans, el dimecres 14, en una jornada només per a professionals, i s'allargarà fins al diumenge 18 amb les activitats per a tots els públics del Maker Faire Barcelona.

Bona part dels continguts del Sonar+D giraran aquest any al voltant de la intel·ligència artificial, la realitat virtual i els entorns immersius. Sota la inquietant pregunta de si una màquina pot crear una peça artística convincent, el congrés reuneix investigadors de Google com Kenric McDowell i Freya Murray, que, juntament amb artistes com Memo Atken i Darius Kazemi, intentaran demostrar com les màquines poden ser creatives a través de sistemes que imiten el funcionament del cervell.

Notícies relacionades

El fascinant món de la realitat virtual, disposat a trencar a trossos la frontalitat i el tradicional concepte de pla i de pantalla, també tindrà el seu necessari espai al Sónar+D, amb presències destacades com les de Jessica Brillhart, Gabo Arora, McKenzie Stubbert i Edu Pou, així com de la prestigiosa Société des Arts Technologiques de Mont-real, que programarà el nou espai del congrés dedicat a l'audiovisual 'fulldome' Sonar360º By Movistar+.

Dins de l'esperit immersiu que marca l'edició d'aquest any del Sónar, destaca SonarPlanta, en què l'artista japonès Daito Manabe (també aliat de Nosaj Thing en una intrigant actuació) presentarà 'Phosphere', colossal instal·lació participativa en què uneix realitat virtual i 3D. "Manabe és l'exemple de creador que representa el que significa Sónar+D", ha afirmat José Luis de Vicente, comissari del congrés.

En metro, al Sónar de Nit

Pel que fa a la seguretat, el festival afirma que es prendran les mateixes mesures que en els últims anys. "Mesures molt estrictes pel que fa al control d'accés i la sortida dels recintes", segons ha apuntat Robles.