DEL 14 AL 18 DE JUNY

Björk, presència estrella al Sónar 2017

La inquieta artista islandesa protagonitzarà una exposició al CCCB, donarà una xerrada al Sónar+D i oferirà una sessió de 'dj'

 

 

3
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

El Sónar 2017 remata la seva programació amb la presència estrella de l’artista islandesa Björk, icona indiscutible de la cultura audiovisual més inquieta que exercirà de fil conductor d’aquesta edició del festival. La creadora es multiplicarà en tres, ja que protagonitzarà una exposició immersiva de realitat virtual al CCCB, oferirà la xerrada d’obertura al congrés Sónar+D i, com a espectacular colofó, obrirà la nodrida oferta musical del festival amb una sessió de discjòquei el dimecres 14 de juny a la nit.

L’exposició Björk digital, que es podrà visitar al CCCB del 14 de juny al 24 de setembre, és un recorregut visual i sonor que presenta els treballs sorgits de les nutritives col·laboracions de la islandesa amb artistes clau com Michael Gondry, Spike Jonze, Alexander McQueen, Nick Knight, Jesse Kanda i Stephane Sedanaoui. La mostra, definida com una «òpera tecnològica en diferents actes» per Rosa Ferré, cap d’exposicions del 

CCCB, ja ha recalat a Tòquio, Sydney, Mont-real, Reykjavík, Londres i Los Angeles, i combina performance, cine, instal·lació i vídeo en un entorn multimèdia immersiu i de realitat virtual. «Per descomptat, és una exposició gens convencional, és més aviat un entorn», va dir Ferré ahir, en la roda de premsa de presentació de la programació del Sónar.

 A més a més dels seus primers treballs cap als anys 90, Björk digital inclou dos videoclips de tecnologia punta, pertanyents al seu últim disc, Vulnicura: Black Lake, dirigit per Andrew Thomas Huang per encàrrec del Moma de Nova York i  que regala una estimulant experiència immersiva en els paisatges islandesos, i també Stonemilker VR, rodat amb tecnologia de 360º en una platja islandesa.

«Björk ha reinventat el pop al segle XXI transcendint els gèneres, i exemplifica tant els valors del CCCB com del festival», va expressar Ricard Robles, un dels directors del Sónar. Serà una edició marcada per la presència en diversos dels seus plecs de la geni islandesa, ja que, a més a més dels actes que encapçala, «aquest any actuaran artistes que han treballat estretament amb ella, com Arca & Jesse Kanda i Daito Manabe», va advertir Enric Palau, un altre dels responsables del festival.

MÉS DE 140 ACTUACIONS 

Notícies relacionades

L’exclusiu dj set de Björk, amb aforament limitat a 3.000 persones i que requereix entrada a part al recinte de Sónar de Dia, a la plaça de l’Univers, arrodoneix la programació musical del festival, ja anunciada en dates prèvies, i que comptarà amb més de 140 actuacions repartides en nou escenaris entre Sónar de Dia i Sónar de Nit. D’entre tots els xous programats, destaquen els de Justice, Nicolas Jaar, Anderson Paak & The Free Nationals, Arca & Jesse Kanda, Soulwax, DJ Shadow, Masters At Work, Joe Goddard, Moderat, Eric Prydz i De La Soul.

Com sempre, una programació vasta i calidoscòpica, amb acostaments a pioners de la música de ball com Cerrone i referents de la vella electrònica instrumental com Suzanne Ciani. I les necessàries exploracions de les noves tendències pel que fa a ritmes urbans (Elisia Crampton, Tommy Cash, C. Tangana, Florentino...) i els sons d’arrel negra (Thundercat, Fat Freddy’s Drop...).

El duo francès Justice, que actuarà al Sónar de Nit.

Bowie, Eno i Tres, a la "setmana Sónar"

La «setmana Sónar», com l’han batejat els seus directors, es completa amb una espectacular oferta expositiva, ja que coincidiran a Barcelona l’antològica David Bowie is (Museu del Disseny); la gran mostra sobre Brian Eno Lightforms/Soundforms (Arts Santa Mònica), i una retrospectiva de l’artista català recentment desaparegut Tres (La Virreina). Amb l’abonament, es podrà accedir a les tres mostres, així com a la instal·lació Wave shift, de Mark Bain al Mies van der Rohe, i a l’estrena de l’espectacle de dansa Èpica (Mercat de les Flors).