CONCERT A BCN

Las Migas exploren nous camins a la Sala Barts

El quartet femení presenta 'Vente conmigo', un disc que obre portes en la seva música sense perdre l'essència flamenca

fcasals37515449 las migas170302165059

fcasals37515449 las migas170302165059 / MIGUEL PEREIRA

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Mantenint la seva base flamenca, Las Migas, grup femení creat el 2004, exploren nous territoris a 'Vente conmigo' (Concert Music), un disc amb «bon rotllo» que posa fi a un parèntesi de gairebé cinc anys sense cançons noves i que presenten avui a la Sala Barts.

Des de fa uns anys, el quartet el componen Roser Loscos (violí), Alba Carmona (veu), Alicia Grillo (guitarra) i Marta Robles (guitarra). Per a la cita de la Barts anuncien un espectacle acurat fins a l’últim detall. «La primera part serà més seriosa i després ja ens deixarem anar», avança Robles, la més veterana del quartet. Las Migas estaran acompanyades per Paquito Santiago, a la percussió, i Nene Maya, al contrabaix. «Portem una posada en escena més cuidada i d’acord amb la imatge del disc», expliquen. Aquesta imatge les mostra més femenines i sofisticades que mai, amb talons i vestits cenyits. «S’ha d’evolucionar», assenyalen.

BELLESA, EMOCIÓ I EQUILIBRI

«'Vente conmigo' ha sigut un disc molt pensat. Buscàvem un so equilibrat, on no faltés ni sobrés res. Amb bellesa i emoció», explica Robles. «Ens hem esforçat a netejar les cançons per deixar la seva essència al descobert». En aquest procés han comptat amb la producció de l’ex de Ketama Josemi Carmona. «Ell li ha donat sentit a tot el nostre treball, que ja estava molt fet. Va més enllà del flamenc, perquè hi incloem parts electròniques i cert aire llatí en algunes peces», assenyala Alba Carmona, que va entrar a la banda el 2011 en substitució de Sílvia Pérez Cruz.

«Algunes cançons, com Déjalos que digan i Candela, les volíem incloure perquè ens acompanyaven des de feia temps i mai les havíem gravat». També van voler incorporar la seva versió de La plaça del Diamant, de Ramon Muntaner. «Va sorgir arran d’una col·laboració amb la Diada i va sortir de forma natural. Li tenim molt d’afecte perquè representa la terra on va néixer el grup i que ens acull», confessa Alba.

El disc també compta amb la participació estel·lar de Miguel Poveda a Ojos grandes, preciós tema amb lletra de Carmona i música de Robles que obre i tanca l’àlbum. La primera versió, més assossegada i plena de màgia, contrasta amb la rauxa de la segona, en la qual posa la seva veu el cantaor. «Va ser molt generós per la seva part; ens va emocionar molt poder comptar amb ell», recorda Alba.

DIFERENTS CARES

Les cançons de 'Vente conmigo' mostren diferents cares d’aquestes dones, que poden ser tant descarades com tendres o desafiadores, segons el moment. L’humor, un altre dels seus ingredients, està ben present a Con lo bien que yo estaba sola –«la història de la meva vida», riu Robles– i les lletres més sentimentals fugen del desamor i el trencament.

Notícies relacionades

Calma, la peça elegida com a primer single, és una història molt bonica; sòbria i directa però plena de poesia. «Va costar crear-la», admet Robles, que destaca la importància de la col·laboració de totes. «Acostumem a treballar els temes entre totes quatre. La idea pot venir d’una de nosaltres, però totes hi intervenim, hi afegim coses, opinem. És un treball en comú i compartit entre totes quatre».

Mentre ella es fixa sobretot en el ritme i en l’estructura de la música, Alba se centra més en les lletres. «Quan escric un tema l’hi acostumo a ensenyar primer a ella. Només si em diu ‘m’encanta’, respiro», confessa. Alicia, la més tímida de les quatre, assenteix quan Alba insisteix a dir que a l’hora de crear desapareixen els egos. «Acceptem molt bé el que ens diem entre nosaltres, encara que això no treu que tinguem el nostre orgull». I Robles afegeix: «A vegades ens preocupem més perquè tothom llueixi que no pas al contrari».