On Catalunya

NOVA PROPOSTA

Las Migas deixen rastre

El quartet inicia el 'tour' de 'Vente conmigo' després de la gira pels EUA i Europa. A Barcelona, la cita és el 4 de març a Barts

2
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Ni els capritxosos moviments de la indústria i dels gustos del públic, ni els successius canvis en la seva alineació (amb els seus corresponents reajustaments), ni el fet que visquin a quilòmetres de distància poden amb LLas Migas.. 

¿Quina és l’essència de Las Migas? «L’emoció i la bellesa. Sempre les busquem en el nostre repertori. És clar que sorprèn el fet que siguem quatre noies. Molts esperen que de sobte aparegui algun home. Sobretot a nivell internacional [venen de tocar pels Estats Units, Cuba i Europa]. Però més enllà del rotllo visual, l’important, la nostra gràcia, és la connexió tan especial que hi ha entre nosaltres», contesta l’única supervivent de la formació original, la guitarrista barcelonina Marta Robles.

La nostra energia i sensibilitat són diferents de les de qualsevol altre grup», afegeix Alba Carmona, la cantant que es va atrevir a substituir la ubiqua Sílvia Pérez Cruz.

La gira a Espanya inclou concerts a València (27 de gener), Almeria (4 de febrer), Elx (25 de febrer), Barcelona (4 de març, a Barts), Bilbao (25 març) i Múrcia (27 d'abril).

IMPRESCINDIBLE LOGÍSTICA

Alba, de padres malagueños, formada en Barcelona y afincada en Sevilla, es la seguna miga más veterana. Las siguientes en incorporarse fueron Alicia Grillo (guitarra y voz), nacida en Peñarroya-Pueblonuevo (Córdoba) y residente en Barcelona, y la violinista Roser Loscos, que vive en Toulouse (Francia). La logística a la hora de coordinarse la solucionan, aclara Robles, "a veces trabajando en Sevilla, otras en Barcelona, ¡qué mareo!, y siendo muy disciplinadas".

Alba, de pares malaguenys, formada a Barcelona i establerta a Sevilla, és la segona miga més veterana. Les següents a incorporar-s’hi van ser  Alicia Grillo (guitarra i veu), nascuda a Peñarroya-Pueblonuevo (Còrdova) i resident a Barcelona, i la violinista Roser Loscos, que viu a Tolosa (França). La logística a l’hora de coordinar-se la solucionen, aclareix Robles, «a vegades treballant a Sevilla, altres a Barcelona, ¡quin mareig!, i sent molt disciplinades».

Las Migas, durant la seva actuació a 'La Marató'.

L’ESSÈNCIA DEL VIOLÍ

«Amb tants anys d’existència [Las Migas van sortir del forn el 2004] és normal que hàgim tingut baixes, ja sigui per cansament o perquè sorgeixin noves oportunitats –assegura Carmona–. I quan se’n va anar Lisa [l’anterior violinista], no ho vam dubtar: s’havia de trobar sí o sí una substituta». El violí és el llevat de Las Migas: esponja la seva massa d’arrels flamenques i apuja el to de romanticisme. «La Roser hi aporta, a més, un aire una mica celta», descriu Robles, arranjadora i compositora de moltes de les peces.

El primer senzill de Vente conmigo és 'Calma': un gran encert. Al disc anterior, Nosotras somos, brillava especialment la versió de Con toda palabra (de la gran Lhasa De Sela). A la seva habitual comunió entre la música mediterrània i el flamenc, ara hi sumen més tocs llatins. Las Migas estrenen productor, Josemi Carmona (ex-Ketama). I compten amb la col·laboració de Miguel Poveda a Ojos grandes,Miguel Poveda a 'Ojos grandes' que hi aporta la seva vena cupletista. Això sí, han volgut que aquesta mateixa cançó interpretada per Alba (en una versió més íntima) també figuri al 'tracklist'. 

Notícies relacionades

Aquest cançó sona, a més, al curt Una vez, protagonitzat per Belén Rueda. I atenció a la recuperada 'La plaça del Diamant' de Ramon Muntaner i Joan Ollé. La tocaven als concerts i al compacte (i a l’acústic que han gravat per a nosaltres), ¡sona deliciosa!

¿'Vente conmigo'? Doncs és clar que sí.