Dani Rovira: "He après la lliçó. Després dels Goya tancaré Twitter"

L'actor malagueny presentarà, per tercer any consecutiu, la gala del cine espanyol i assegura que no farà ni cas de les xarxes socials després de la polèmica del 2016

undefined36919927 madrid  18 01 2017   dani rovira durante la entrevista   fot170118143219

undefined36919927 madrid 18 01 2017 dani rovira durante la entrevista fot170118143219 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El protagonista d''Ocho apellidos vascos' (Màlaga, 1980) fa una aturada en els preparatius dels Goya per atendre EL PERIÓDICO i avançar per on aniran els trets de la cerimònia, que se celebrarà a Madrid el 4 de febrer. Afirma que ha après la lliçó després del que va passar l'any passat.

L'Acadèmia de Cine ha anunciat una gala més pobra. Austera és una paraula millor. Vaja, sí, pobra. La institució no passa un moment econòmic gaire pròsper. No hi haurà un gran número d'obertura, ni màgia, ni confeti. 

¿Què hi haurà? Comèdia i emoció. I jo, 'a cappella'. Lluitaré per fer la millor gala possible. El primer any era nou i no sabia gaire de què anava. El segon, la gent em va atacar amb espases. Aquesta és la meva tercera vegada i, se suposa, no ho puc fer pitjor que l'any passat, ¿oi?

¿De veritat va rebre tants pals? Jo en vaig sortir content. Moltíssim. Però vaig treure el cap a l'abocador que són les xarxes socials i vaig veure que tots m'atacaven, però no des del punt de vista artístic sinó perquè sí. Fins i tot una associació d'amics del iot em van deixar com un drap brut. Rebre tantes hòsties em va provocar angoixa i tristesa. El meu cap no va parar durant els quatre o cinc mesos següents.

¿Mirarà Twitter aquest any? No. Ja he après la lliçó. Un cop s'acabi la festa, el tancaré. Deixaré de mirar-lo durant dos mesos. Només l'utilitzaré per posar coses que jo vulgui. 

“¿Per què collons quatre amargats És clar. No vaig dir mai que no presentaria més gales. Vaig dir que no havia valgut la pena. No fer-ho aquest any seria donar la raó als quatre desconeguts que van generar tant odi. La vida és dels valents. ¿Per què presento els Goya? Perquè puc i perquè l'Acadèmia vol. 

En tot cas, després del descomunal èxit d''Ocho apellidos vascos', vostè sap què és estar en la voràgine. Deu haver après a gestionar les emocions. Soc humà. No soc una màquina. Soc una persona normal que va al supermercat. És clar que m'afecten i em segueixen afectant els dards, el tir al plat. És el que li passa també a gent com Penélope Cruz o Javier Bardem, que són gent meravellosa. Però s'ha d'anar per ells. ¿Per què? Perquè els va bé i són feliços.

Tornant a la gala d'aquest any, ¿com l'està preparant? Treballant amb els quatre guionistes colze a colze. Ens reunim i llancem moltes idees. Després, quan ja van sortir les nominacions anem afegint i traient coses. Ens retirem tres o quatre dies a la meva caseta del camp per aïllar-nos de tot i treballar moltes hores. A vegades la família ens ve a veure, cuinem junts. 

¿Hi haurà dards polítics? Per la meva part no. El que cada premiat vulgui dir a l'estrada ja no és cosa meva.

¿I vostè, en què se centrarà? En les pulles als nominats. Pulles simpàtiques. Intentarem fer una cosa divertida que rendeixi homenatge al cine. No soc Ricky Gervais. Ni crec que el públic espanyol estigui preparat per a una gala així. 

"No soc Ricky Gervais. Ni el públic espanyol està preparat per a una gala així"

¿Intentaran que la cerimònia no s'allargui excessivament? Per la nostra part ho intentarem. Fa poc vam suggerir als nominats que enviessin per 'e-mail' els seus agraïments. Així, els posaríem en una pantalla mentre ells fan un discurs més centrat en una altra cosa, més emotiu. Però no han volgut. Així que…

¿Se'ls tallarà d'alguna manera? A l'escenari hi haurà la Film Symphony Orchestra, una banda especialitzada en bandes sonores. Són una meravella. Tocaran més alt quan el premiat s'estigui passant de minuts. Però, vaja, també ens criticaran per això. Si talles els guardonats és que estàs coartant la llibertat d'expressió. I si els permets que estiguin tot el temps que vulguin et culpen d'allargar la cerimònia. 

Notícies relacionades

¿Què s'ha de tenir per presentar els Goya? El que tinc clar és el que no s'ha de tenir: por. Ni ser realment conscient del que estàs fent: posar-te davant de la plana major de la indústria d'aquest país: actors, directors, productors. Ni dels milions de persones que t'estan veient a casa seva per la tele. ¿Què s'ha de tenir? Doncs suposo que talent i taules. La por és el principal castrador artístic.

¿Com la controla? Aquella nit tanco el WhatsApp i li dic a la meva família que si algú em vol dir alguna cosa, que em truqui o que m'enviï un SMS. Soc el primer a vestir-me i maquillar-me. Molt abans que comenci la gala jo ja estic a punt. Passo per l'alfombra vermella i, una hora abans de l'inici, me'n vaig amb els guionistes a veure l'arribada de convidats. Ho fem amb un vinet i unes patates. Procurem passar-nos-ho bé i riure molt. Tot això fa que quan jo aparegui a l'escenari no estigui nerviós, però sí calent. Més ben dit, escalfat.