PEL·LÍCULA BASADA EN FETS REALS

Dani Rovira, l'actor que va lluitar amb ell mateix

El còmic malagueny, que presentarà els Goya per tercer any, es capbussa en el drama amb '100 metros', que narra la gesta esportiva d'un malalt d'esclerosi

Confessa que sobreposar-se a la popularitat d''Ocho apellidos vascos' li ha costat "dos anys de baralles contra un mur"

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

A Dani Rovira el veurem d’aquí poc temps amb la capa de Superlópez. Però no és l’únic superheroi a qui dóna vida l’actor malagueny, que aquest cap de setmana estrena '100 metros', una benintencionada pel·lícula de Marcel Barrena que narra la increïble gesta de Ramón Arroyo, un home que va veure com el món se li enfonsava quan els metges li van diagnosticar esclerosi múltiple. Tenia 32 anys. Després de passar l’inevitable dol, es va enfrontar a la malaltia amb un lema: rendir-se no és cap opció. I amb aquest mantra al cap va posar les cames a treballar. Així fins que va completar un 'ironman', un triatló de llarga distància. Per la seva dona, els seus fills i la resta del món, Arroyo es va convertir en un superheroi. I ho segueix sent.

Molt abans del tsunami d’'Ocho apellidos vascos', del qual ja sembla que s’està recuperant, Rovira (Màlaga, 1980) era un llicenciat en Educació Física que es guanyava la vida fent riure amb els seus monòlegs. De bar en bar i recorrent Espanya. També va passar per tota mena de festes infantils, on provocava les riallades dels més petits inflant globus i pintant-los la cara. Dotat per a la comèdia, la seva vida va canviar radicalment amb la saga escrita per Borja Cobeaga i Diego San José que es reia dels tòpics bascos i catalans. Va deixar de poder prendre’s una cervesa al carrer. S’havia convertit en l’actor més popular d’Espanya.

Al costat de Karra Elejalde

Ara toca capbussar-se en el drama. Ja ho va fer fa mesos amb 'El futuro no es lo que era', però la jugada no va sortir bé. Presentada al Festival de Màlaga, Rovira ni tan sols va viatjar a la seva ciutat natal per presentar-la. La pel·lícula no estava a l’altura. '100 metros' és un pas més enllà. Igual que a la sèrie dels 'cognoms', el seu sogre torna a ser Karra Elejalde, un altre as de la comèdia que en aquesta ocasió dóna vida al seu entrenador personal, en el que ve a ser una mena de 'Rocky' o 'Karate kid'. El que l’espectador veu és tan increïble que farà que es qüestioni si, efectivament, som davant d’una història real. Doncs hi som.

«Sóc còmic i la gent em coneix per la meva gràcia, però també sóc molt sentit. M’emociono per qualsevol cosa. Aquesta part toveta m’ha ajudat molt a posar-me a la pell d’un malalt d’esclerosi. De Ramón Arroyo he après moltes coses. Sobretot, a esprémer la vida. I a adonar-me que puc caminar. Els que estem sans no valorem aquesta mena de coses, però ho hauríem de fer», comenta.  

Rodada en part a l’Institut Guttmann de Barcelona (centre especialitzat en lesions medul·lars), '100 metros' té una funció que va més enllà del que és estrictament cinematogràfic. «Que els crítics facin la seva feina i que la taquilla sigui la que mani el públic. Però, efectivament, crec que la cinta va més enllà de l’entreteniment. És un cant a la vida. Sense pretendre-ho, també és terapèutica. Et posa la mà a l’esquena i et diu: ‘Va, anem’».

Notícies relacionades

Rovira assegura que rodar '100 metros' després de la bomba dels 'cognoms' li ha ensenyat moltes coses. Ha après a prendre’s les coses amb calma i a acceptar la seva popularitat. «M’ha costat dos anys de lluita contra un mur, tot i que potser el mur era jo», conclou el monologuista, que ja prepara un nou espectacle per al teatre. En el terreny personal, també ha aconseguit viure amb més normalitat la seva relació sentimental amb l’actriu Clara Lago, amb qui manté una constant i ferma lluita contra el maltractament animal. 

«Pel cine i per al cine»

A més de posar-se a la pell del Superlópez que dirigirà Javier Ruiz Caldera ('Anacleto'), té un altre projecte professional: presentar (per tercer any consecutiu) els Goya. I això malgrat que en va sortir ben escaldat l’any passat, quan va dir que tot l’esforç no havia valgut la pena. Ara té clar que els «quatre amargats» que el van cosir a crítiques i insults a Twitter no són cap motiu per rebutjar l’oferta de l’Acadèmia de Cine. Serà «una gala senzilla feta pel cine i per al cine», avança Rovira, que ja ha mantingut diverses reunions amb l’actual presidenta de la institució, la figurinista Ivonne Blake.