Els acadèmics suecs lamenten que Dylan sigui "maleducat i arrogant"

Un membre de l'Acadèmia Sueca diu que "no mouran ni un dit" per demanar al nobel de literatura que vagi a la cerimònia d'entrega del premi

fcasals20227081 bob dylan  tempest161013141210

fcasals20227081 bob dylan tempest161013141210

1
Es llegeix en minuts

El premi Nobel de literatura del 2016 no té marxa enrere. El reculli o no el reculli Bob Dylan, i amb ell el milió de dòlars de dotació, doni senyals de vida o no el premiat, l'Acadèmia Sueca ha pres la seva decisió i és irrevocable. Però això no significa que els acadèmics no estiguin més que molestos amb l'actitud del nord-americà, que ha deixat sense respondre les trucades per comunicar-li la bona notícia. Un silenci que l'acadèmic Per Wastberg ha qualificat en una entrevista amb el diari 'Dagens Nyheter' de "maleducada i arrogant".

"És com és", ha admès, resignat. L'acadèmia, evidentment, encara no té notícies de si Dylan assistirà a la cerimònia d'entrega del premi el 10 de desembre, que en pel que fa al Nobel de literatura inclou tradicionalment en els dies previs una conversa amb els mitjans de comunicació (Dylan fa anys que no té cap contacte amb ells) i una conferència, que en el cas de Dylan se substituiria gustosament per un improbable concert, a més de la participació en l'acte d'entrega dels guardons i un sopar de gala amb els reis de Suècia.

Els acadèmics no descarten encara que Dylan acabi per anar-hi. "Però hem acordat no moure ni un dit. La pilota està a la seva teulada", ha dit Wastberg. L'acadèmia va deixar d'intentar contactar per telèfon amb el músic després de cinc dies d'intents infructuosos. 

Notícies relacionades

Wastberg ha destacat que l'actitud de Dylan "no té precedents". Hi ha hagut un nobel que va declinar el premi per correspondència (Sartre) un altre a qui van obligar a renunciar-hi (Pasternak) i altres com Harold Pinter o Alice Munro que no el van recollir personalment per motius de salut.

A la web de Dylan només ha aparegut una referència al músic com a guanyador del Nobel, que va ser retirada ràpidament, i en el concert que va oferir a Las Vegas poques hores després d'anunciar-se el guardó no va pronunciar ni una sola paraula i va acabar la seva actuació amb un únic bis: 'Why try to change me now?'. ¿Per què intentar ara que canviï?