CONCERTS

Maluma vs. Chino y Nacho: duel de reggaeton a Montjuïc

El colombià i el duo de Caracas, rutilants noms de les músiques urbanes llatines, actuen aquest divendres al Sant Jordi Club i el Poble Espanyol, respectivament

aabella35803754 icult  maluma161006175316

aabella35803754 icult maluma161006175316

2
Es llegeix en minuts
Luis Troquel
Luis Troquel

Periodista

ver +

Com si fos un duel, avui actuaran a Montjuïc dos dels noms més rutilants que han donat les músiques urbanes llatines. A més, de dos països eternament rivals: Colòmbia i Veneçuela. De Medellín és Maluma. I de Caracas, el duo Chino y Nacho. Però ja fa temps que han transcendit fronteres geogràfiques, socials i musicals. Tots tres neixen de l’escena reggaeton i ja són figures pop per a tots els públics.

Amb gairebé totes les entrades venudes per endavant, Maluma actuarà a les nou del vespre al Sant Jordi Club. Encara que el seu estil segueix sent, abans que res, el reggaeton, amb el seu perfil de 'sex symbol' és una mica la versió 2.0 de les grans estrelles llatines que tant van triomfar fa dues dècades. Precisament acaba de gravar un videoclip amb Ricky Martin que ha desencadenat tota mena de xafarderies.

Maluma es diu José Luis Londoño i volia ser futbolista. «Tinc grans records de llavors i ensenyances molt boniques que ara aplico com a músic: la disciplina, la constància, la perseverança...», constata el cantant via telefònica. «Vaig començar a entrenar-me als 8 anys, però als 16 vaig decidir dedicar-me completament a la música». Ara en té 22 i amb només dos discos atresora premis i vendes espectaculars.

FORA DELS GUETOS

A començament del segle XXI, gairebé tot el reggaeton procedia de Puerto Rico i Panamà, però tant ell com el seu compatriota J Balvin han demostrat que des de Colòmbia també es pot estar al cim del gènere. Entre les 16 cançons del seu disc 'Pretty boy, dirty boy' també hi ha una bachata, una balada acústica i un tall pop-dance.

Tampoc el reggaeton procedeix només dels guetos, i Maluma n’és una prova. «La música no es mesura per estrats socials. La gent no l’escolta perquè el cantant tingui més o menys diners; és un llenguatge universal que pot arribar a tothom sense importar d’on vingui».

El seu èxit internacional més gran es titula 'Borro cassette' i fa 52 setmanes que és a les llistes espanyoles de cançons més venudes. I encara que el seu país omple aquests dies titulars sobre política, ell evita parlar-ne massa. «A mi no m’agrada fer bandera política ni opinar gaire, només vull donar suport al meu país i que l’ambient sigui positiu». Tan gran és la seva popularitat entre els públics més variats que ha exercit de 'coach' al programa 'La Voz Kids'.

CHINO Y NACHO AL POBLE ESPANYOL

Notícies relacionades

Potser més d’un cau corrent per Montjuïc per arribar a temps també al concert de Chino y Nacho al Poble Espanyol. La seva actuació està prevista (després de diversos teloners) a les 22.30 hores. Aquests dos veneçolans són els reis dels trios, ja que han col·laborat amb una infinitat d’artistes. A Espanya vam començar a conèixer-los gràcies als seus treballs amb Paulina Rubio, però és ara quan més arrasen amb la cançó 'Andas en mi cabeza', al costat de Daddy Yankee.

Tots dos es van conèixer concursant en un 'reality show' televisiu i van despuntar fa gairebé una dècada fent reggaeton, tot i que avui professen una exitosa barreja de pop tropical urbà. Dimecres van actuar a Londres davant d’un públic que no va deixar de corejar consignes anti-Maduro.