L'OFERTA D'OCI ESTIVAL

Cine d'estiu, ¿més que seqüeles?

Repàs de la nodrida oferta cinematogràfica de la temporada, plena de sagues, 'reboots' i continuacions (i més)

fcasals34423996 icult pelicula escuadron suicida160623132533

fcasals34423996 icult pelicula escuadron suicida160623132533

5
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Ja fa temps que el terme cinema estiuenc es va convertir en una manera ràpida de referir-nos als productes més vulgars de Hollywood: repetitives seqüeles, impossibles 'reboots' i interminables sagues; pel·lícules concebudes per buidar-nos les butxaques. Encara que, de fet, de l’oferta cinematogràfica de les pròximes setmanes se n’espera alguna cosa -però no gaire- més que això. Vegem-ho.

GRANS PRODUCCIONS

Un quartet de ‘blockbusters’

Atès que 'Independence Day' (1996) va ser un dels grans 'blockbusters' dels anys 90, el més sorprenent de la seqüela 'Independence Day: contraataque' (estrena l’1 de juliol) és que hagi trigat dues dècades a arribar. Ho fa amb alienígenes més grans i més enfadats, i sense Will Smith al capdavant del repartiment, encara que els fans de l’actor -segur que en queda algun- poden respirar tranquils: el podran veure a 'Escuadrón suicida' (5 d’agost), en la qual els grans superdolents de DC Comics es reuneixen per deixar clar que no hi ha res tan bo com ser dolent. Nova entrega de les aventures de l’espia homònim, 'Jason Bourne' arribarà a les pantalles (29 de juliol) enmig d’un dilema: ¿Matt Damon és tan capaç de córrer, saltar i clavar mastegots com ho feia l’última vegada que va donar vida al personatge, fa nou anys? I també 'Star Trek: Més enllà' (19 d’agost) planteja un interrogant. Ja que J. J. Abrams, creador de la saga, no va poder dirigir ell mateix aquesta tercera entrega -estava atrapat en una altra galàxia molt, molt llunyana-, ¿què es pot esperar del seu substitut, Justin Lin, que té com a hàbitat natural -ho va demostrar al capdavant de 'Fast & furious'- l’asfalt? 

INFANTILS

Millor que una cangur

El plat fort del menú infantil estiuenc és 'El gran amic gegant' (estrena el 8 juliol), l’adaptació a càrrec de Steven Spielberg d’un relat de l’escriptor britànic Roald Dahl (autor també de clàssics com 'Charlie i la fàbrica de xocolata', 'James y el melocotón gigante' i 'Matilda', entre altres títols), tot i que hi ha motius perquè ens faci por: és la primera pel·lícula d’acció real per a nens que Spielberg dirigeix des que va rodar Hook (1991), que era terrible. Més garanties per a qui necessiti entretenir nens de menys de sis anys ofereix Ice age: el gran cataclisme (15 de juliol). I també 'Zipi y Zape y la isla del capitán' (29 de juliol), que arriba avalada per l’èxit que va aconseguir la seva predecessora ('Zipi y Zape y el club de la canica').

Caldrà veure, en canvi, si aconsegueixen seduir la mainada films com 'Peter y el dragón' (19 d’agost) -que ningú s’espanti: l’animaló que apareix al títol és molt més càndid que els cadells adoptats per Khaleesi a la sèrie 'Joc de trons'-; 'Mascotas' (5 d’agost), que s’imagina les aventures que el teu gos o el teu gat viuen mentre tu estàs treballant a l’oficina aliè a tot 

 -és a dir, com 'Toy story' però en aquesta ocasió amb animals de companyia en comptes de joguines-; i 'Kubo y las dos cuerdas mágicas' (26 d’agost), la nova fantasia 'stop-motion' a càrrec de Laika, la productora responsable de delícies visuals com 'Los mundos de Coraline' (2009) i 'El alucinante mundo de Norman' (2012).

COMÈDIES

Contra la calor, rialles arreu

'Malas madres' (estrena el 29 de juliol) ha sigut escrita pels guionistes de 'Ressaca a Las Vegas', i només cal llegir-ne la sinopsi per adonar-se’n: tres dones decideixen passar de les seves responsabilitats maternes i començar a fer la cabra. Tampoc cal esperar sorpreses d’'El bebé de Bridget Jones' (30 de setembre), tercera desventura fílmica de la peculiar heroïna britànica creada per l’escriptora Helen Fielding: arriba als cinemes 12 anys després de la segona entrega i torna a estar protagonitzada per Renée Zellweger -encara que, coses de la cirurgia, no ho diria ningú- i pel mateix menú de triangles amorosos i 'slapstick' grollers.

Els amants de l’humor fi, doncs, ho tenen complicat aquesta vegada. Així ho demostren també 'Un espía y medio' (8 de juliol), l’únic acudit de la qual -no en cal cap més- és que és protagonitzada per un actor molt gran, Dwayne la Roca Johnson, i un de molt petit, Kevin Hart; i 'Cuerpo de élite' (26 d’agost), mostra d’humor autonòmic de la mà d’una guàrdia civil andalusa, un agent de mobilitat madrileny, un 'ertzaina', un mosso i un legionari. Protagonitzen aquesta última pel·lícula María León, Jordi Sánchez i Micky Esparbé.

CLÀSSICS REVISATS

Entre el risc i la imitació

'Caçafantasmes' (estrena el 12 agost) haurà de vèncer l’escepticisme dels que no creuen que les dones són capaces d’enfrontar-se a enormes malvins errants; i és similar el repte que espera a Denzel Washington al capdavant d’'Els set magnífics' (30 de setembre), basada en el western homònim dirigit per John Sturges l’any 1960: ¿com seduir un públic acostumat que els seus herois portin uniformes de ferro i no botes amb esperons?

Per evitar riscos, 'Ben-Hur' (2 de setembre) promet ser menys una còpia del clàssic de William Wyler que una versió per a gamers de 'Gladiator' (2001), de manera que probablement no guanyarà 11 Oscars com la seva predecessora. I el gran al·licient de 'La leyenda de Tarzán' (1 de juliol) serà, no pot ser d’altra manera, contemplar el suec Alexander Skarsgard clavant-se cops de puny a l’immens tors mentre crida per la selva «Aw-ee-aw».

FILMS D’ACCIÓ

Notícies relacionades

Crispetes per a adults

Dirigida per Jodie Foster, 'Money monster' (estrena el 8 juliol) mostra George Clooney a la pell d’un assessor financer segrestat davant de milions de televidents -i una realitzadora a la qual dóna vida Julia Roberts- per un tarat que el culpa de la seva ruïna, i 'Demolición' (1 de juliol) és la història d’un home, interpretat per Jake Gyllenhaal, que per lidiar amb la tràgica mort de la seva dona es dedica a trencar coses. A 'Secuestro' (19 d’agost), Blanca Portillo encarna una prestigiosa advocada que després del rapte del seu fill decideix fer justícia pel seu compte, i a 'Infern blau' (15 de juliol), el nou de Jaume Collet-Serra, Blake Lively interpreta una surfista atrapada en una roca mentre un tauró intenta utilitzar-la de piscolabis. ¿Se n’hi pot donar la culpa?