COMPTE ENRERE DEL FESTIVAL DE MÚSIQUES AVANÇADES

Sónar 2016: les claus del festival

La mostra oferirà 130 actuacions entre el 16 i el 18 de juny i reafirma la seva aposta per la gran fira creativa i tecnològica del Sónar+D

El festival va contribuir al PIB de Catalunya amb 72 milions d'euros, segons un estudi sobre la seva contribució a la ciutat

fcasals34207218 icult  sonar  jean michel jarre   c tom sheehan sm160609155230

fcasals34207218 icult sonar jean michel jarre c tom sheehan sm160609155230 / Tom Sheehan

5
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La música segueix sent el far del Sónar: aquell feix de llum projectat en totes les direccions per atraure tots els públics possibles entre un pioner de l’electrònica de masses com Jean-Michel Jarre i un jove productor d’èxit massiu fulminant com Flume. Tot i això, el Sónar fa temps que té la vista fixada més enllà de la música, aquest magmàtic Sónar +D amb què amplia contorns a través del contacte amb la tecnologia i amb les indústries creatives. L’any passat, el festival va canviar la seva històrica etiqueta de festival de músiques avançades per un definitori Music, Creativity & Technology, que deixa ben clar què és el Sónar el 2016: un punt de trobada entre creadors, un basar mundial de les indústries digitals, un lloc on fer negocis. I, per descomptat, i això que no falti mai, un excitant aparador de música en directe que, entre el 16 i el 18 de juny, acollirà 130 actuacions en vuit escenaris.

Si en dècades anteriors el Sónar va prestigiar socialment la música electrònica, el propòsit actual del festival és convertir la creació d’avantguarda en el motor d’un model de ciutat nou per a Barcelona. «La nostra intenció és que el Sónar sigui un esdeveniment per al teixit cultural, acadèmic i industrial, un punt de trobada, un laboratori creatiu del qual la ciutat es pugui beneficiar», assegura Ricard Robles, codirector de la mostra.

EL PIB DE CATALUNYA

I amb l’objectiu de demostrar la capacitat del Sónar per generar activitat fora dels seus dominis, els seus organitzadors han portat a terme un estudi pioner sobre la contribució del festival a la ciutat més enllà de l’impacte econòmic, i les primeres dades les van donar a conèixer ahir en la presentació de la 23a edició del festival. «Volem conèixer l’impacte real del Sónar a Barcelona», va comentar Robles. Hi ha alguns detalls que criden l’atenció: el 37% de les empreses locals que han participat en el Sónar+D han percebut un augment de la seva facturació; el 80% dels assistents consideren que el festival els ha aportat més coneixements de cultura musical; més de la meitat dels entrevistats valoren més la creativitat de Barcelona que la platja i les botigues; i, el més important, la contribució del Sonar al PIB de Catalunya ascendeix a 72 milions d’euros.

L’OFERTA MUSICAL 

El Sónar, en tot cas, segueix sent música. I el programa torna a ser, aquest any, un aparador ampli dels sons electrònics, de ball, urbans i/o experimentals més en voga del moment. El Sónar no és només festa, sinó també abstracció i reflexió; tant es pot accedir a una sessió d’ambient meditabund com deixar-se les soles de les sabates en una petita rave.

El programa musical  torna a ser aquest any aparador ampio dels sons més en voga del moment

El que el Sónar vol és estimular, el cervell o els peus o les dues coses alhora, que també és possible. Per exemple, amb molts dels sofisticats sons de club del Sónar de Nit: de l’omnívora bass music de Kode9 al house matisat de Mano Le Tough, passant per la sempre educativa mirada de Laurent Garnier, que aquest any s’enfronta a una sessió de ¡set hores, set! al renovat escenari SonarCar, igual que el perpètuament de moda Four Tet.

La parcel·la més urbana queda en bones mans: icones del grime (modalitat hip hop cent per cent britànica) com Skepta i Stormzy, una estrella del R&B d’avantguarda com Kelela, una ascendent figura del trap com Young Lean, l’infal·lible DJ i productor A-Trak (turntablista de gira de Kanye West)…

Per una altra banda, els amants de l’experimentació electrònica es podran delectar, per exemple, amb el showcase de Raster-Noton, segell de referència que ha fet dues dècades; hi actuaran Alva Noto (projecte en solitari de Carsten Nicolai), Byetone (Olaf Bender) i Cyclo (Nicolai amb Ryoji Ikeda). I en l’apartat ambient convé no perdre de vista l’autòcton Lloret Salvatge.

Brian Eno  oferirà la conferència inaugural del Sónar+D, un dels grans hitos del certamen

No hi faltaran estrelles universals, de les que han traspassat el gueto dels gèneres per erigir-se en ídols massius. Parlem del pioner de l’electrònica Jean-Michel Jarre, amb un espectacle nou basat en el seu recent díptic col·laboratiu; New Order, que ja hi van actuar fa tan sols quatre anys, però ara ho fan amb disc nou; o figures joves però consolidades com ara el crooner electro-soul James Blake i un nou rei de l’electrònica pop: Flume. Una infinitat d’opcions per triar i remenar.

EL SÓNAR +D

El Sónar +D del 2016, vibrant basar de les noves tecnologies, tindrà 180 activitats en tres àrees que acolliran espais d’exposició, auditoris per a conferències i debats, i presentacions en directe. La conferència inaugural, una de les grans fites del certamen, anirà a càrrec del músic, pensador i agitador creatiu Brian Eno. Així mateix, hi haurà xerrades de Jean-Michel Jarre, Richie Hawtin i Carsten Nicolai, i una infinitat d’activitats, com ara un intrigant debat entre Spotify i la BBC sobre la irrupció dels algoritmes en la prescripció musical; o la presència dels responsables d’institucions científiques com el CERN o el telescopi ALMA. Faltarà temps.

LA VAGA DE METRO

Notícies relacionades

La vaga de metro convocada per a aquest cap de setmana –amb afectacions previstes per al festival a partir de la mitjanit del divendres al dissabte– va planar ahir damunt la presentació del Sónar. Robles va intentar treure-hi ferro: «Mai hem tingut metro al Sónar de Nit, així que això tampoc ens influeix gaire». En tot cas, el codirector va anunciar que hi haurà un ampli dispositiu d’autobusos llançadora entre els dos grans espais del festival, la Fira Montjuïc i la Fira Gran Via, i va assegurar que «la mobilitat està garantida». 

 

Un pressupost de 7,5 milions d'euros

El festival va anunciar ahir la creació del primer directori on line de l’oferta educativa a Catalunya sobre disciplines relacionats amb les indústries creatives: www.sonarplusd.com/ca/mapping..