Vargas Llosa: "Accepto encantat la recepta per no sortir a l''¡Hola!'"

El premi Nobel converteix la presentació de la seva novel·la 'Cinco esquinas' en un al·legat a favor de la premsa rigorosa

dcaminal33005740 madrid 01 03 2016 mario vargas llosa  premio nobel160301131653

dcaminal33005740 madrid 01 03 2016 mario vargas llosa premio nobel160301131653 / J M Prats

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

A punt de complir 80 anys, Mario Vargas Llosa detesta sortir a l''¡Hola!' “No m'agrada, em fa perdre temps. M'encanta sortir de casa i asseure'm en un cafè, però això ja no ho puc fer perquè tinc un munt de fotògrafs que em persegueixen no sé gaire bé per a què. Si algú em dóna la recepta per no sortir a l''Hola!' l'accepto encantat”.

L'escriptor peruà, premi Nobel de literatura actual parella de la reina de cors, Isabel Preysler, acaba de presentar la seva última novel·la a Madrid, 'Cinco esquinas' (Alfaguara). Inevitablement, l'autor s'ha vist obligat a contestar preguntes dels periodistes sobre la seva nova faceta ‘rosa’. I a través d'aquestes respostes, Vargas Llosa -periodista vocacional des que era un col·legial- ha aprofitat per defensar el periodisme, el seriós, el rigorós, el que no diu mentides. “Abans, diaris com 'The Times' eren molt seriosos. Ara ja no. Ara han obert la porta a la xafarderia, l'escàndol i el groguisme”. 

CRISI DE LA PREMSA TRADICIONAL

Notícies relacionades

Lector voraç de diaris en paper, l'autor de 'Travesuras de la niña mala' subratlla que mentre els diaris cauen en picat (“estem davant l'horrible perspectiva que desapareguin els diaris i que només hi hagi premsa 'on line'”) la revista '¡Hola!' augmenta la seva tirada de manera brutal. “Ven un milió d'exemplars cada setmana”, ha exclamat. Els seus milions de lectors són persones a qui la revista -per les pàgines de la qual desfila “gent feliç, rica i somrient”- els fa somiar, tasca que fa anys, segons l'escriptor, complia la novel·la i la poesia. “Estem davant un problema cultural molt seriós. Aquest periodisme és l'únic que sembla créixer”, ha sentenciat.

El periodisme és, de fet, un dels eixos de 'Cinco esquinas', novel·la ubicada en les últimes setmanes del règim d'Alberto Fujimori, una dictadura que va utilitzar la premsa groga per intimidar els seus crítics. Les primeres pàgines descriuen la trobada sexual de dues amigues, obligades a dormir juntes una nit pel toc de queda an Lima. Mentre la passió creix entre totes dues, el marit d'una d'elles (respectat empresari) és extorsionat pel director d'un setmanari groguista, que té unes fotos comprometedores d'una orgia en què va participar fa molt temps. A partir d'aquí, 'Cinco esquinas' es converteix en una història policial, un 'thriller' d'estructura tradicional i en què el llenguatge és deliberadament opac.