NOMÉS TÉ UNA TRENTENA D'ESTROFES

Mozart i Salieri van escriure junts una cantata

La troballa de l'obra, escrita el 1785, posa en entredit l'enemistat i rivalitat entre els músics que va retratar la pel·lícula 'Amadeus'

mozart-salieri-dins

mozart-salieri-dins
mozart-y-salieri-dins

/

1
Es llegeix en minuts

La troballa en una biblioteca de Praga del manuscrit d'una cantata firmada per Mozart i Salieri ha posat en entredit la llegenda de l'enemistat entre els dos músics i confirma la seva col·laboració en la peça, creada el 1785 i escrita per Lorenzo da Ponte, poeta de la cort imperial vienesa. La cantata també està firmada per un tercer músic, 'Cornetti', de qui es desconeix la identitat real. El nom es creu que és un pseudònim a l'estar escrit en cursiva.

Tot i que l'obra no està completa, la Fundació Mozarteum de Salzburg ha anunciat una pròxima edició de la trentena d'estrofes trobades, així com una primera interpretació el mes que ve.

Notícies relacionades

La cantata, trobada pel musicòleg i compositor Jouko Timo Hermann, va ser escrita en honor a la soprano anglesa Nancy Storace, que més endavant va ser la primera a interpretar Susanna a 'Les noces de Fígaro', de Mozart. Storace va perdre la veu sobtadament a l'estrena de 'Gli sposi malcontenti', del seu germà Stephan, i va trigar quatre mesos a tornar a cantar. L'obra trobada a Praga sembla que es va escriure per desitjar-li una ràpida recuperació.

El descobriment contradiu la pel·lícula 'Amadeus', de Milos Forman, que retrata la gelosia, l'admiració i l'odi de Salieri per Mozart i que es basava en la confessió que el primer, ja malalt i dement, va fer el 1823 d'haver enverinat el creador de 'Les noces de Fígaro'.

Temes:

Música