La cuina del manga

La gastronomia japonesa, sempre present en el còmic japonès, s'ha fet un lloc en la dieta catalana

4
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / BARCELONA

El boom del manga a Espanya -amb l'èxit del Saló del Manga com a màxim reflex- ha coincidit amb un altre boom, el de la cuina japonesa. I lluny d'haver recorregut camins diferents o paral·lels, tots dos han avançat per un sender comú, el de l'interès per la cultura japonesa, que viu en aquests moments el seu èxit més important amb el binomi de nous restaurants de menjar japonès temàtics (en especial de ramen) i de còmics que parlen de cuina.

«Quan la gent llegeix còmic americà, les referències, més o menys, són similars a les d'aquí. En canvi, al llegir manga, un descobreix coses com que es treuen les sabates a l'entrar a casa, que s'asseuen sobre tatami, que mengen fideus amb sopa o arròs emblicat amb algues. A través del manga, la gent descobreix la cultura, i això ha despertat molt interès pel menjar japonès», assegura el director de comerjapones.com, Roger Ortuño. «El xef del Doble Zeroo, el xilè Sebastián Merlet, explica precisament que va ser a través del manga que es va interessar per la gastronomia japonesa», afegeix.

Segons Ortuño, també està passant el contrari: molta gent que descobreix la gastronomia japonesa, s'interessa pel còmic i la cultura nipona.

De fet, la gastronomia ha sigut des de sempre un element central dels còmics japonesos. En qualsevol manga o anime s'hi trobaran desenes de referències al menjar japonès: per exemple, molts dels personatges de Dragon Ball i Dr. Slump deuen el seu nom al menjar (Son Gohan significa bol d'arròs blanc). A més, hi ha desenes de títols que parlen només de gastronomia: des d'un anime que es va poder veure a la dècada dels 90 titulat El petit xef o El Gran Sushi fins a obres més recents com per exemple Amasando ja-pa, Toriko i El gourmet solitario.

No obstant, el principal exponent de menjar japonès i manga és Oishinbo, una obra que va començar a editar-se al Japó el 1983 i que s'ha convertit en una cosa similar a la bíblia de la gastronomia nipona. Des de fa més de 30 anys (i van més de 100 volums recopilatoris), aquest títol narra com a dos periodistes japonesos se'ls encarrega la confecció del menú definitiu, és a dir, on es poden trobar els millors plats de la cuina, i viatgen, capítol a capítol, a restaurants, pobles i tot tipus d'establiments a la recerca de les millors viandes. Una selecció dels millors capítols d'aquesta obra, centrada en temàtiques (el sake, el sushi...) està sent editat a Espanya per Norma Editorial.

PLAT TÍPIC JAPONÈS / Pensar en menjar japonès a Espanya és pensar en sushi, i al Saló del Manga hi participa aquest any Sachiko Goto, presidenta de la Tòquio Sushi Academy, una escola que ensenya cuiners i aficionats de tot el món a preparar el típic plat japonès. «Preparar el sushi a casa és complicat, perquè requereix peix fresc, molt temps... Per això per a nosaltres el sushi no és un plat que mengem cada dia, sinó que és com una cita social, on es reuneix la gent al restaurant per menjar bon sushi de peix fresc», explica Goto en aquest diari.

Notícies relacionades

L'origen del sushi, que per aGoto «ajunta els dos elements més importants de la cuina japonesa, l'arròs i el peix», es remunta a fa més de 200 anys al Japó, on es barrejava arròs, sal i peix, i es deixava fermentar per a la seva conservació. No va ser fins a l'arribada del vinagre al Japó, fa uns 100 anys, que va començar el sushi que coneixem avui dia. ¿Com es prepara el bon sushi? «Primer, és molt important saber cuinar bé l'arròs i fer bé la barreja amb el vinagre. Després, si és sushi japonès, s'ha de saber tallar bé i preparar el peix cru i situar lo a sobre», explica. «El wasabi no ha de faltar en el sushi que porti peix cru», afegeix. En canvi, el california roll, que porta un altre tipus de complements, va ser inventat als EUA per adaptar aquest producte als gustos locals. Per tastar el millor sushi, Goto recomana viatjar a Tòquio, a prop de la llotja, o als pobles pesquers japonesos.

SAKE / «Que avui dia la cuina japonesa està de moda ho demostra clarament que fa només 20 anys, potser menys, el sushi i el sashimi eren considerats gairebé menjar per a gats, i ara si mires qualsevol pàgina web de repartiment de menjar, el sushi és el número u en comandes», afegeix Ortuño. Una cosa similar ha passat, explica, amb el ramen (fideus amb sopa), ja que en un espai de temps de només tres anys han nascut un total de 12 locals -alguns especialitzats en aquest producte- on se serveix ramen a Barcelona. ¿El pròxim boom? «El sake», prediu Ortuño.