21/10/2015

Els encerts i els errors de 'Retorn al futur'

Aquest dimecres s'arriba a la data a què viatjava el DeLorean de la coneguda pel·lícula

Panell de comandaments del DeLorean.

Panell de comandaments del DeLorean.

1
Es llegeix en minuts
MIQUEL BARCELÓ / BARCELONA

ENCERTS

ENCERTS

Drons multiús

En el film hi apareixien drons que gravaven imatges per a les notícies i que treien a passejar el gos. Més amables que els d'Obama, que permeten assassinar a distància.

Ulleres intel·ligents

Les ulleres de la pel·lícula permetien fer videotrucades. Les de Google, fer fotos, gravar vídeos i accionar totes les prestacions de l''smartphone' només de dir-ho.

La tauleta prehistòrica

Predicció estrella: un home s'acosta recollint fons per a la torre del rellotge i Marty fa un donatiu registrant la seva empremta sobre un aparatet que ara anomenem tauleta.

Hologrames publicitaris

Un holograma bromista anunciant la pel·lícula ‘Tiburón 19’ va ser l'‘esqual antecessor’ d'una era que al Japó ja compta amb estrelles virtuals com Hatsune Miku, que oficia concerts.

.

Les albors del videoxat

Només els guionistes van aconseguir augurar, davant l'astorament del públic vuitanter, que el 2015 els videoxats serien una cosa tan quotidiana gràcies a, per exemple, l'Skype.

Pantalla gegant i plana

En una escena, McFly arribava a casa i donava instruccions al seu televisor pla i gegant, en què apareixien nou canals diferents al mateix temps. Un exotisme avui ja quotidià.

Roba intel·ligent

El personal va al·lucinar amb aquell anorac ajustable que tenia autoassecat, sense augurar que, 25 anys més tard, hi hauria des de peces que repel·leixen les taques fins a algunes que certifiquen la salut.

ERRORS

ERRORS

L'hegemonia del paper

El paper no estava en vies d'extinció el 2015 que es va imaginar la cinta. La redacció del 'USA Today' estava plena de faxos. Aleshores, el futur passava per papers que repel·lien la pols.

Escombraries que es reciclen en watts

Mr. Fusion era un reactor que convertia les escombraries en els 1.21 gigawatts necessaris per viatjar en el temps. De moment, els viatges que permet el reciclatge actual acaben al contenidor.

Vambes que s'ajusten soles

Les vambes ni s'ajusten ni es lliguen soles, com sí que feien les Nike de Marty, però la firma --que al seu dia ja va tenir un festí publicitari-- comercialitzarà ara el model de la pel·lícula.

Surfejar sobre el vent

Notícies relacionades

Els 'skates', com els cotxes, encara necessiten carrers sobre els quals rodar, encara que la casa Hover té uns monopatins que floten gràcies a la tecnologia magnètica. Costen 10.000 dòlars.

Cotxes voladors

Encara no hi ha cotxe capaç d'alçar el vol en els embussos. ¿El més pròxim? El prototip TF-X de Terrafugia, que costa 360.000 dòlars i requereix llicència de pilot.