L'ART QUE OCUPARÀ L'ANTIGA CASARAMONA
Un petit Louvre s'instal·la a CaixaForum
3Dues mostres del centre de París marquen l'inici de la temporada

LES PROPOSTES1. Brocat de seda dels segles XVI-XVII, a ’Ming: l’imperi daurat’. 2. Philippe Halsman i Marilyn Monroe saltant, a ’¡Sorpréndeme!’. 3. ’Olympia 1 & 2’, de Gabriel Abrantes, a ’El pes d’un gest’. 4. Dibuix preparatori de Charles Le Brun per al Palau de Versalles, a ’Pintant Versalles’. 5. ’L’habitació blava’, de Pablo Picasso, a ’Converses’, l’exposició de la col·lecció Phillips. 6. Estàtua de gata asseguda dels segle VII-IV aC, a ’Animals i faraons’.
CaixaForum exhibeix múscul. Ho pot fer. És una de les poques institucions culturals que capegen la crisi sense gaires sobresalts. Manté pressupost des de fa vuit anys (100 milions d'euros per a l'àrea de divulgació científica i cultural); augmenta visites cada temporada: 2,3 milions en el conjunt de les set seus espanyoles de la fundació en l'exercici passat (813.000 a Barcelona, que suposen un increment del 8% respecte a l'anterior), i firma aliances estratègiques amb institucions internacionals que li permeten mantenir el nivell del seu programa expositiu (el Museu Britànic, el Louvre i el Prado, entre altres).
Un cartell que per al 2016 i el que queda del 2015 presenta vuit mostres que engloben des de l'època antiga fins a l'actualitat (de l'Egipte faraònic a l'art contemporani), reuneixen peces inèdites a Espanya (com els dibuixos de Charles Le Brun i alguns objectes xinesos de la dinastia Ming) i presenten noms consagrats: hi haurà lesfotografies de Philippe Halsman i els olis dels grans mestres que custodia la Phillips Collection de Washington.
Amb tot, «la temporada estarà presidida per les col·leccions del Louvre -apunta Elisa Durán, directora adjunta de la Fundació La Caixa-. Barcelona es convertirà en un petit Louvre a la tardor, una cosa totalment excepcional». La cita ve a tomb per les dues sales que ocuparan les dues exposicions realitzades amb fons del museu parisenc que coincidiran en cartell. Els primers a arribar, el 23 de setembre, seran els 430 objectes -possiblement l'exposició quantitativament més elevada realitzada mai al centre- de les col·leccions arqueològiques de la institució francesa que expliquen la relació que va existir a l'Antic Egipte amb el món animal. Algunes d'aquestes peces -ceràmiques, esteles, pintures, amulets, joies, mòmies i altres que s'exposaran sota el títol d'Animals i faraons- no havien sortit mai de la seva ubicació habitual. És el cas d'un grup estatuari de quatre babuïns que formava part de la base de l'obelisc oriental del temple de Luxor i que amb les seves 6 tones ja descansen a l'edifici de l'antiga Casaramona.
FOTOGRAFIA I ART D'AVUI / Del mateix museu procediran els dibuixos preparatoris que Charles Le Brun (1619-1690) va fer per a la Sala dels Miralls i la Galeria dels Ambaixadors del Palau de Versalles, aquesta última pensada per impressionar i cohibir les visites de Lluís XIV. Els cartrons no es veuen des del segle XVII i es mostraran a partir del novembre a Dibuixant Versalles amb una museografia que pretén reproduir la situació original a la residència oficial de la reialesa francesa.
Si les dues primeres mostres són fruit d'acords amb el Museu del Louvre, la tercera de les exposicions programades és conseqüència d'una col·laboració amb la Fundació Calouste Gulbenkian de Portugal. El pes d'un gest desplegarà, al febrer, la mirada particular de l'artista Julião Sarmento sobre els fons d'art contemporani de La Caixa, el Macba i la institució portuguesa. I de Washington sortiran les peces que reunirà Converses, al març.Una mostra
-«el plaer de l'art per l'art», segons Durán- que recorrerà 200 anys de pintura, des del romanticisme fins a l'expressionisme abstracte, a partir dels fons de la Phillips Collection, una de les més importants dels Estats Units. A Barcelona arribaran 60 obres, firmades per Picasso, Van Gogh, Modigliani, Kandinsky i Pollock, entre altres.
A l'estiu, el pes expositiu recaurà primer en la fotografia, al juny, i després, al juliol, en l'art generat a la Xina durant els tres segles de regnat de la dinastia Ming, durant els quals es va culminar la muralla xinesa i es va construir la Ciutat Prohibida. La mostra Ming: l'imperi daurat presentarà peces del Museu de Nanjing que són, segons el seu director Lumin Huang, «tresors nacionals realment excepcionals molts dels quals no han sortit mai de la Xina».
Notícies relacionadesPhilippe Halsman, autor dels retrats de celebritats publicats en més de 100 portades de Life, serà el protagonista de l'exposició sobre fotografia: ¡Sorprèn-me! Una retrospectiva que inclourà una àmplia selecció d'imatges d'estrelles, com Audrey Hepburn i Marilyn Monroe, i el material generat durant 30 anys d'amistat entre el fotògraf i Salvador Dalí.
La temporada s'acabarà a l'octubre amb la segona edició de Comisart, l'exposició que plantegen comissaris emergents sobre la col·lecció de la fundació, i amb My world, organitzada amb l'ONU.
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- La invasió russa L’Exèrcit ensinistra en tàctiques de combat l’elit de la defensa ucraïnesa a Girona
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- Energia Les energies renovables en el punt de mira després de l’apagada: Pot ser que el món no estigui preparat per només dependre d’elles»
- Administració deslleial La jutge del cas Cellex investiga almenys 16 operacions dels marmessors de Pere Mir
- Macroperació contra la delinqüència organitzada Cau una xarxa criminal amb empresaris i tres policies corruptes a Tenerife
- MONTORO Rato al·lega al Suprem que els correus de Montoro acrediten que la investigació del seu patrimoni «tenia un fonament polític»