UNA INTRIGA EDITORIAL

Una troballa plena de misteri

Creixen els dubtes sobre com es va trobar l'obra i per què Harper Lee hauria acceptat publicar-la

2
Es llegeix en minuts
R. M. F.
WASHINGTON

En l'última entrevista que Harper Lee va concedir abans d'apartar-se de la vida pública i tancar les portes de la seva vida a la premsa, l'autora va reconèixer la sorpresa que li va causar l'èxit aclaparador de Matar un rossinyol. «Esperava una mica de suport del públic, però va acabar sent massiu i, d'alguna manera, va resultar igual d'aterridor», va dir a la revista Life el 1964. Lee va afirmar durant molts anys que no tornaria a publicar mai un llibre i, tot i que ho va intentar en un parell d'ocasions, va mantenir la seva paraula. Per això quan es va anunciar al febrer la troballa i els plans de publicació de Vés i aposta un sentinella molts crítics i experts van fer uns ulls com unes taronges en senyal d'incredulitat.

Tampoc aquest cop Lee ha donat respostes. Als 89 anys viu reclosa en una residència d'avis de Monroeville des que el 2007 va tenir un vessament cerebral. Gairebé no hi sent ni hi veu i està postrada en una cadira de rodes tot i que, segons els seus pròxims, manté una ment desperta. Tant l'advocada com l'editorial mantenen que la publicació del llibre compta amb el seu consentiment. Però davant el dubte, l'Estat d'Alabama va obrir una investigació per determinar si havia sigut enganyada. Després d'entrevistar-la, va concloure que entenia i aprovava la publicació.

Notícies relacionades

No és, però, l'única incògnita que ha envoltat l'aparició del llibre. L'altra té a veure amb la seva troballa, més de mig segle després que Lee escrivís l'obra el 1957. A la seva editora de llavors li va semblar que si bé el llibre traspuava talent, no era més que una col·lecció d'anècdotes sense lligar i li va demanar que el refés. D'aquell prototip en va néixer Matar un rossinyol (1960), però l'editorial no va contemplar mai publicar la primera versió, segons ha explicat el biògraf de l'autora.

¿Com es va descobrir, llavors? Tonja Carter, l'advocada de l'escriptora, ha dit que va començar a buscar el manuscrit l'estiu passat a l'escoltar en una reunió familiar que hi podria haver una segona novel·la. Carter va anar llavors al banc de Monroeville on guarda el seu llegat literari i la va trobar a la caixa forta. Però hi ha una altra versió que diu que el llibre es va trobar el 2011, quan una experta de Sotheby's va anar a taxar el manuscrit de Matar un rossinyol (i quan la germana gran de Harper Lee, que va morir dos mesos abans de l'anunci del descobriment el 2014) encara vetllava pels seus interessos. La bibliògrafa va descobrir que tot i que aquella versió estava ambientada a Maycomb i habitada per la mateixa gent, els personatges era més vells i la història transcorria anys després.