El món del demà, a Sónar+D

La realitat virtual i la xerrada de Kickstarter atrauen les atencions

Dos assistents al Sónar +D exploren la instal·lació interactiva ’Ghost in the machine’.

Dos assistents al Sónar +D exploren la instal·lació interactiva ’Ghost in the machine’. / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BARCELONA

El Sónar+D, barreja de congrés, fira i festival paral·lel al Sónar, dirigit a la dinamització de les relacions entre les indústries creatives, tecnològiques i culturals, té una mica de versió de butxaca de Tomorrowland.

Com a la ciutat imaginària del blockbuster del mateix títol, l'apartat expositiu està poblat per inventors, creadors, pensadors mostrant els seus últims intents de fer el món una mica millor, o com a mínim més ple si pot ser de meravelles tecnològiques que facin més suportable la vida quotidiana o més fàcils de realitzar les intencions creatives.

Al MarketLab es pot trastejar amb dispositius que converteixen en música els sons circumdants (Collidoscope); provar el famós hang electrònic Oval (revelat en l'anterior edició del +D); descobrir què poden fer dos robots i un escàner 3D amb la teva imatge (res greu; provin la instal·lació The ghost in the machine), o viatjar del cosmos a l'entorn submarí, virtualment, gràcies a aquella mena de Dragon Khan individual que és la cadira amb moviments de 360º Whiplash.

Malgrat tots els prodigis a l'abast de la mà, la realitat virtual semblava ahir un dels principals ganxos: hi havia cua per a la Whiplash i també excitació al voltant de Realities+D, una selecció de continguts virtuals entre els quals destaca el vertiginós -i metafísic- Evolution of verse de Chris Milk.

Notícies relacionades

DISCURSOS DE MOTIVACIÓ / Pel que fa a les xerrades programades ahir, hi va haver ple per a l'oferta per Yancey Strickler, un dels fundadors de la plataforma de micromecenatge Kickstarter. Strickler va prometre que una gran companyia decent i creixent és possible: la seva ha aconseguit desenvolupar-se sense deixar-se temptar per ofertes de peixos grossos ni modificar la seva aposta inicial per la creativitat. Pel camí, ha donat ales a projectes fins i tot d'artistes consagrats com Spike Lee i Neil Young. «Gent així també ve a nosaltres», va explicar Strickler. «Fins i tot personatges així s'han vist perjudicats pels estudis de cine i els grans segells».

Poc després, la mateixa sala acollia un diàleg amb Silvia Oviedo-López, responsable d'internacionalització de Pinterest. Actualment, la xarxa social allotja cinquanta bilions de pins en un bilió de taulers. «Molts d'ells dedicats a Joc de trons, però també», va dir, «a receptes de la sèrie». Gastronomia nerd.