L'any de l'impostor

69 crítics, periodistes, llibreters i bibliotecaris escullen, en una llista única, els llibres més destacats

1
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

No va arribar a les llibreries fins al mes de novembre, així que no es tracta d'un llibre que hagi marcat tot el 2014 literari. Però el mes i mig transcorregut des de la publicació d'El impostor, de Javier Cercas, així com diferents casos, l'últim encara que potser el menor el de l'estafador imberbe que va aplicar l'exemple d'Enric Marco a l'univers de la martingala pepera en lloc dels avatars de la transició i la memòria històrica, potser n'hi ha prou per parlar de l'any de l'impostor. En qualsevol cas, la novel·la no de ficció de Cercas, seguida molt de prop per Això és tot de James Salter, Ànima de Wajdi Mouawad, L'ALtra de Marta Rojals i Ens veurem allà a dalt, de Pierre Lemaitre, ha estat elegida com el llibre de l'any en l'enquesta a la qual han respost 69 persones dedicades a la difusió i la prescripció del llibre i de la lectura: 34 crítics, articulistes i periodistes culturals vinculats a aquest diari, 18 llibreters i 16 bibliotecaris de la xarxa de lectura pública.

Com succeeix cada any, les preferències dels participants en la consulta han estat extremadament disperses. Cadascun ha seleccionat 10 títols, els ha puntuat de 10 a 1, i han arribat a rebre almenys algun vot fins a 224 llibres diferents.

Per oferir una visió més fidel d'aquest panorama de recomanacions tan variat, a la web es pot consultar una mostra més àmplia dels resultats, amb sis llistes temàtiques o per llengua.

Notícies relacionades

Des que es va iniciar aquest format, els autors que han vist les seves obres assenyalades com a llibres de l'any han estat Jordi Puntí, John Irving i J. M. Coetzee (2010), Jaume Cabré, Jonathan Franzen i Javier Marías (2011), Albert Sánchez Piñol, John Williams i Javier Cercas (2012) i Alice Munro, Joël Dicker i Jesús Carrasco (2013).

Llegiu a www.elperiodico.cat les llistes dels 10 llibres més destacats en les categories de literatura en castellà, en català i traduïda, no-ficció, novel·la negra, còmic i literatura fantàstica.