Joan Saura, pioner en tot
Músics i ballarins rendeixen homenatge a l'artista mort el 2012

El músic Joan Saura, en una fotografia del 2010. /
Des de fa una mica més d'un any, en una aula del Taller de Músics de Barcelona hi ha un equip complet per fer música electrònica, amb els discos durs plens de sons. Està a disposició dels alumnes que vulguin seguir treballant a partir d'aquests bancs de dades. Pertanyia a Joan Saura Martí, compositor, improvisador i teclista, que va morir l'octubre de 2012 als 58 anys víctima d'un càncer. En vida va compartir el seu saber amb tot aquell que l'hi demanava, i l'aula que porta el seu nom recull d'alguna forma aquest caràcter.
Saura va ser pioner de les músiques experimentals en gairebé tots els fronts, des del llenguatge laietà dels anys setanta fins a la lliure improvisació, i va mirar cap a la dansa contemporània com a compositor. Va ser un artista compromès amb la recerca de coses noves, del que estava per fer, i en tots aquests camps es va guanyar respecte i amistats. «L'última sorpresa que ens va donar va ser la quantitat de gent que va anar al seu funeral», recorda el baixista Eduard Altaba, un dels seus amics més íntims, i un dels organitzadors de l'homenatge col·lectiu que se celebra avui i demà al Mercat de les Flors dins del festival Grec.
Sota el nom de Prop de la música del teu nom, títol que pren d'un poema de Feliu Formosa, un total de 45 músics, ballarins i videoartistes celebren el llegat de Saura en un programa que és el reflex de la gran diversitat del seu treball. «Per sobre de tot va ser una persona molt oberta. Gairebé no hi havia cap música que no li interessés encara que només fos una mica», assegura el ballarí i coreògraf Andrés Corchero. Saura va posar música a moltes de les seves peces i amb ell va fer la seva última actuació. «Va deixar un buit molt gran; jo encara no he trobat cap altra persona amb qui m'entengui tant».
FESTA DE RECORD EN DUES PARTS / Avui a les 22.00 hores, Corchero pujarà a l'escenari del Mercat amb Nuno Rebello, Agustí Fernández i Liba Villavecchia. Aquests dos últims van fundar el 1998 amb Saura i Corchero el col·lectiu d'improvisadors I.B.A. i van donar impuls a una escena artística que avui és una realitat.
I, demà, a partir de les 17.00 hores, l'obra de Joan Saura tornarà als escenaris en forma de solos i duets de dansa, de projeccions de vídeos i d'intervencions de músics amb qui va treballar. Quinze d'ells s'han constituït en orquestra per interpretar composicions de Saura amb nous arranjaments. «Encara ara, després d'un mes d'assajos, ens sorprèn com són de bones les peces», diu Altaba, que entén l'homenatge com una celebració de Saura però també com una reivindicació dels que queden i són «com el Joan». O sigui, «persones per a les quals la música i la dansa són vitals i que no estem disposades a tirar la tovallola encara que la situació sigui tan difícil».
Els implicats en l'homenatge són molts, però sospiten que no hi són tots els que voldrien acomiadar Joan Saura. Així que la celebració de demà s'acabarà amb una improvisació de dansa i música oberta a tothom que hi vulgui participar. «Ell mateix ho deia. Aquesta música no s'acaba», sentencia Altaba.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- químic del csic Antonio Granell: «Ens venen aigua empaquetada en forma de tomàquet»
- Si hi ha avanç electoral Junts no descarta pactar amb el PP, però avisa Feijóo que imposarà les mateixes condicions que Sánchez
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique, després de la pallissa del PSG al Madrid: «Tinc el mòbil ple de missatges culers»
- Jonathan Nott, nou director musical del Liceu
- De tornada al territori de ‘Girls’