Infraestructures
El corredor mediterrani arriba al 83% d’execució: 800 km en obres i termini de dos anys per unir Almeria amb França
El ministre Óscar Puente destaca que el corredor mediterrani ja té el 83% del seu traçat en fase final o en obres, amb 800 km en execució, i permetrà viatjar d’Almeria a la frontera francesa sense passar per Madrid en només dos anys

Fotografía de archivo de obras en el recorrido del Corredor Maditerraneo /
El ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, va defensar aquest dijous al Cercle d’Economia la importància estratègica del Corredor Mediterrani, assegurant que aquesta infraestructura ferroviària estarà operativa per a passatgers entre Almeria i la frontera francesa en el termini de dos anys, tot i que amb certes limitacions inicials en trams com el túnel passant de València.
Puente va destacar l’impuls decisiu que el projecte ha pres des del 2018, remarcant que «llavors, el 60% del corredor ni tan sols comptava amb estudis previs», mentre queavui «el 100% ja està en fase de projecte o d’obra, i el 83% en execució o finalitzat». Només l’any passat es van executar 1.300 milions d’euros al corredor i el 2025 es preveu arribar als 1.600 milions.
El ministre va assenyalar que el corredor mediterrani no només consolidarà la competitivitat del transport de mercaderies –amb un exemple concret en la futura ampliació ferroviària del port de València que permetrà retirar de les carreteres uns 1.000 camions diaris– sinó que s’ha convertit en «un corredor estratègic per a la seguretat i defensa a la Unió Europea», cosa que garanteix, segons va afirmar, el seu finançament i blindatge davant eventuals canvis polítics.
Notícies relacionadesPuente va aprofitar per recordar la rellevància econòmica de Catalunya en aquest context: «sense una Catalunya ben connectada, Espanya no pot competir», va dir, al·ludint a raons geogràfiques, demogràfiques i industrials. A més, va defensar la inversió sostinguda en infraestructures durant els últims anys com a motor per consolidar el creixement econòmic i la millora de la productivitat que viu Espanya.
Finalment, va remarcar l’oportunitat que suposa per al teixit tecnològic i logístic català la pròxima aprovació de la llei de mobilitat sostenible, vinculada també a fons europeus, que facilitarà l’obertura de nous mercats digitals i fomentarà la innovació en el sector.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Víctima mortal Mor un auxiliar forestal que treballava en l’extinció de l’incendi de Paüls després de caure 20 metres
- Estiu de 2026 MediaMarkt ocuparà la gran botiga de FNAC al Triangle de plaça Catalunya
- Canvis després del congrés Lorena Roldán deixa el seu escó com a senadora i obre el ball de cadires al PP català
- Nova ordenació de jutjats Catalunya comptarà amb 109 unitats judicials noves, de les quals 34 són prioritàries
- En un informe El jutge rastreja el finançament del PSOE i requereix informació sobre les donacions d’Ábalos