RETORN D'UNA FORMACIÓ DE CULTE

Nit d'Eels al descobert

El grup de Mark Oliver Everett exposa el seu nou disc autobiogràfic al Teatre Grec

Un tipus especial 8 Mark Oliver Everett, en una imatge promocional.

Un tipus especial 8 Mark Oliver Everett, en una imatge promocional. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

Una il·lustre raresa del rock americà pren possessió del Teatre Grec: el grup californià Eels torna aquesta nit a Barcelona (22.00 hores) amb nou material a les mans, el de The cautionary tales of Mark Oliver Everett, un disc titulat en honor a les turbulències que sempre afecten el maltractat cervell del seu ideòleg, cantant i guitarrista.

Eels ha tingut sempre una part de vehicle terapèutic per a Mark Oliver Everett, que fa sis anys va airejar les seves interioritats autobiogràfiques en el llibre Cosas que los nietos deberían saber (publicat en castellà amb pròleg de Rodrigo Fresán), que inclou episodis com la mort dels seus pares i el suïcidi de la seva germana. En el seu nou disc se sotmet a una sessió de divan per la qual desfilen decisions errònies, rampells d'autocrítica, personatges pròxims desatesos i, en definitiva, ingredients que han omplert d'infelicitat el seu trànsit pel món. Everett es pregunta perquè es va apartar d'algú que li convenia, Agatha Chang, i expia culpes en la melancòlica Mistakes of my youth. Aquests vulnerables, dolorosos territoris lírics són transitats amb trets tragicòmics i recorrent a un so que preserva la tendència cap a un rock tènuement excèntric i aspre, amb inclinacions més minimalistes del que és habitual.

Raresa i marginació

Notícies relacionades

Tanta exposició pública d'aquestes convulsions íntimes no constitueix cap novetat en la trajectòria d'Eels, un grup que es va donar a conèixer el 1996, després de tres discos a títol individual, amb Beautiful freaks, treball que rendia cert culte a la raresa i la marginació psicològica. El seu pop malaltís, que amaga una emotivitat rere les seves capes de guitarres rugoses, s'ha mostrat altament fèrtil, amb una dotzena de discos que han explorat a fons el quadre psicològic d'Everett.

Eels torna a Barcelona poc més d'un any després de reunir els seus motivats fans a la sala Barts. El nou temari suggereix que el concert d'aquesta nit serà menys tempestuós i més recollit. Apunten cap a aquesta direcció les sensibles versions incloses en el repertori d'aquesta gira: When you wish upon a star (la cançó de Pinotxo, de Leigh Harline), la balada romàntica Can't help falling in love (que va popularitzar Elvis Presley) i Turn on your radio, de Harry Nilsson.