BALANÇ DE LA DIADA

Venuts 1,6 milions de llibres per Sant Jordi, un 5% més que el 2013

Jonas Jonasson, amb 'L'analfabeta que va salvar un país' , i Almudena Grandes, amb 'Las tres bodas de Manolita', encapçalen el rànquing

La Llar del Llibre, el dia de Sant Jordi.

La Llar del Llibre, el dia de Sant Jordi.

3
Es llegeix en minuts

Els catalans van comprar el dia de Sant Jordi un total d'1,6 milions de llibres, que suposen un 5% més que l'any passat, amb una facturació de 19,3 milions d'euros, pels 18,4 del 2013, segons s'ha donat a conèixer aquest dilluns durant l'acte batejat com a Brindis de Sant Jordi.

La Conselleria de Cultura i el Gremi de Llibreters i d'Editors han convocat per primera vegada aquest acte al palau Marc, en què s'ha fet balanç del dia 23 d'abril i s'ha ratificat la classificació dels llibres més venuts, a partir de l'informe de vendes de LibriData, que ja inclou les dades dels punts de venda a peu de carrer.

'L'analfabeta que va salvar un país' (La Campana), de Jonas Jonasson, encapçala la ficció en català; 'Las tres bodas de Manolita' (Tusquets), d'Almudena Grandes, és el número u en ficció en castellà, mentre que en no-ficció en català hi ha 'Cuina amb Joan Roca', de Planeta, i de no-ficció en castellà, 'Yo fui a EGB', (Plaza & Janés), de Javier Ikaz i Jorge Díaz.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, ha considerat que "s'ha arribat a un punt d'inflexió en les vendes" després d'uns anys de retrocés i ha subratllat que l'informe de LibriData posa de manifest que es van vendre el 54,69% d'exemplars en català i el 45,31% en castellà.

Durant aquell dia, es va vendre almenys un exemplar d'un total de 22.571 títols i, encara que una de les notícies més esperades de la jornada és la llista dels llibres més venuts, en realitat les deu obres que componen la llista suposen únicament el 7,26% del total de vendes.

En el seu discurs, Daura, amb aquestes dades a la mà i valorant positivament la jornada del dia 23, ha fet, no obstant, una reflexió sobre que el sector ha de ser "capaç de reinventar-se" i ha apostat a favor d'"unes regles del joc clares i aplicades amb rigor, evitant males pràctiques i l'intrusisme professional".

També ha demanat "línies de finançament específiques més clares per al sector" i ha recordat que a finals de maig se celebrarà un Congrés de Llibreters en què s'abordaran aquestes qüestions i s'advocarà per la "cooperació" perquè "és l'única manera d'aparèixer en els nous escenaris".

Únic dia de bones vendes

El president de la Junta del Gremi d'Editors de Catalunya, Daniel Fernández, s'ha pronunciat en el mateix sentit i ha asseverat que hi ha la sensació que "s'ha deixat de cavar el pou", però ha alertat perquè no s'abaixi la guàrdia davant un únic dia a l'any de bones vendes.

"Al conseller li diria --ha prosseguit-- que aquest primer brindis d'avui no sigui un brindis al sol i que les bones vendes hagin sigut l'aperitiu d'una certa recuperació".

Abans del brindis amb tots els assistents, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha remarcat la necessitat que els índexs de lectura a Catalunya s'equiparin a la mitjana europea, ja que mentre que un 68% d'europeus diu que llegeix almenys un llibre a l'any, a Catalunya aquesta xifra és del 65%.

Notícies relacionades

Tot i admetre que hi ha problemes per resoldre com el de la pirateria, el conseller ha considerat que l'administració pública ha d'anar de la mà del sector del llibre i del de l'educació, i ha mantingut que s'ha d'aconseguir que hi hagi més lectors "que llegeixin amb més freqüència".

En l'acte, a més dels principals editors i llibreters de Catalunya, hi havia alguns escriptors com Andreu Martín, Josefa Contijoch i Agustí Pons, així com el degà de la Institució de les Lletres Catalanes, Francesc Parcerisas.