EXPOSICIÓ

L'Arxiu Nacional de Catalunya presenta els seus fons de la guerra de Successió

La mostra exhibeix més d'un centenar de documents al Palau Moja de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) mostra des d'aquest dijous al Palau Moja de Barcelona una selecció dels seus fons relatius a la guerra de Successió en l'exposició 'Nobles i cavallers, entre dos monarques'.

L'exposició, expliquen els comissaris, Francesc Olivé i Miquel Pérez, "proposa, no tant reconstruir els fets de la conflagració, com mostrar una selecció de la documentació que l'arxiu conserva relativa a la guerra de Successió i donar a conèixer així la riquesa dels seus fons patrimonials i les possibilitats d'investigació que ofereixen a l'hora d'aproximar-se a l'estudi del conflicte".

Un mapa de la ciutat de Barcelona assetjada per les armes de les dues corones del 1714, una citació del braç militar de Catalunya en favor de Josep de Graell Castelló per anar al Palau, datada el 1705, o una Ordre de l'Arxiduc Carles disposant la publicació d'un ban que prohibia els desordres entre els soldats i la població, del 2 de febrer de 1711, són alguns dels documents que es poden contemplar a l'exposició.

Patrimoni de les elits

Els protagonistes de les històries que es deriven d'aquests fons formen part, en la seva gran majoria, de les elits aristocràtiques i econòmiques catalanes que, des d'una primera o segona fila, van ser protagonistes a la Catalunya de les dues primeres dècades del segle XVIII.

Tots ells, interessats a conservar els seus patrimonis, els títols i la memòria dels seus cognoms, van conservar testimonis personals i de l'època convulsa que els va tocar viure.

La documentació seleccionada per a l'exposició (més d'un centenar de documents) prové d'una vintena de col·leccions i de fons familiars i personals de l'Arxiu.

Entre els fons que el públic pot consultar al Palau Moja hi ha documents del llinatge Sentmenat, marquesos de Castelldosrius; llinatge Cartellà de Sabastida, barons de l'Albi; llinatge Moixó, marquesos de Sant Mori; llinatge Pallejà, marquesos de Montsolís; llinatge Desvalls, marquesos d'Alfarràs; llinatge Milà, comtes del Montseny; llinatge Mercader, comtes de Bell-lloc; dels Barons de Savassona; de l'Arxiu Palau-Requesens; del llinatge Feliu de la Penya, o de la família Barraquer-Casanova.

El Palau Moja, que acull l'exposició, és una mostra representativa d'un d'aquells palaus de la noblesa catalana del segle XVIII.

Notícies relacionades

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al 10 de juny, s'articula al voltant de tres grans eixos temàtics: Catalunya i Europa el 1700; Catalunya com a escenari de guerra i la submissió de la població després de la victòria borbònica.

En paral·lel a l'exposició, s'ha organitzat un cicle de conferències que abordaran qüestions com la classe dirigent del Braç Militar del Principat de Catalunya en la guerra de Successió, els exiliats en els dominis de l'emperador Carles VI, la noblesa aragonesa o el setge de Barcelona del juliol del 1713 al setembre del 1714 a través del 'Diari del setge'.