La revitalització d'un gènere a Catalunya

El 'boom' del cor

La tradició coral s'ha multiplicat arran l'èxit d''Oh happy day' i diversos grups vocals graven discos i actuen en festivals com Cap Roig

COR GERIONA 3 Sempre descalços i «fidels a la seva essència», diuen.

COR GERIONA 3 Sempre descalços i «fidels a la seva essència», diuen.

4
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Que la tradició coral a Catalunya està molt arrelada no és cap novetat. Però sí la visibilitat que els grups vocals (i de diversa índole) tenen a rebuf de l'exitós programa Oh happy day. Formacions que van passar pel concurs estan a punt de treure els seus primers discos i formen part de la programació de festivals com el Grec o el de Cap Roig (sota l'explícit nom d'Oooh! Cap Roig). «Fem aquesta primera incursió en les corals en el seu moment de màxima popularitat amb DeuDeVeu, els guanyadors del concurs de TV-3, i una formació de referència a Catalunya, el Cor Geriona», apunta el director de la mostra empordanesa, Juli Guiu.

«Al viure uns mesos davant de les càmeres ens hem donat a conèixer, tant musicalment com a nivell humà. S'ha vist la constància, la cooperació, la superació, el lideratge, l'acceptació... valors molt importants per a la vida mateixa -constata Gerard Ibàñez, el director musical de DeuDeVeu-. I el millor: s'han divulgat a tot tipus de públic, no tan sols als assidus a concerts de corals tradicionals o de gospel. Han vist varietat d'estils. Han pogut disfrutar. Emocionar-se. I molts s'han començat a interessar per aquest món».

Per a Ibàñez, la cita de Cap Roig el 13 d'agost «és un somni». A més a més, DeuDeVeu forma part de l'elenc de la primera edició de Clownia i actuarà en el festival de Cantonigròs. «Des del mes d'abril fins a l'octubre tenim un concert cada setmana». Però vénen amb empenta. Fa dues setmanes se'n van anar de gira per Europa, amb bolos a Viena i Nüremberg.

La primera quinzena d'abril el grup traurà un àlbum, Junts. «Una paraula molt significativa amb un missatge clar d'unió en l'esforç». El van gravar durant cinc intensos dies, amb la discogràfica Música Global, un segell que «aposta per multitud d'estils» i que coneixent «la tradició coral» existent, i després del boom d'Oh happy day, va considerar «oportú editar i produir dos dels grups participants», explica el director del segell, Salvador Cufí, referint-se precisament al Cor Geriona. Un grup de veus infantils, que va néixer el 2000 a l'Escola Municipal de Girona, i que a finals d'abril veurà publicat el seu compacte La veu feta emoció.

«El títol defineix el seu contingut. Hem mirat d'interpretar temes de caràcter més clàssic i d'altres de més frescos i moderns, com a resultat del nostre pas per Oh happy day, sense perdre la nostra essència», explica la seva directora, Imma Pascual. El 30 d'abril cantaran a l'Auditori de Girona. Però no serà la seva primera actuació en aquest escenari. «Ja fa uns quants anys que tenim un alt nivell. I ara hem fet un salt cap a un repertori i un espectacle més global i professional».

SUPORT I ANCORATGE  / Tots els seus integrants tenen estudis al conservatori i toquen un instrument. De moment, el més jove és també l'únic noi: el Jan. «Va saber trobar el seu lloc i conquistar totes les noies. Va fer el canvi de veu més tard i ha adaptat la seva tècnica vocal cantant com a contratenor». I la idea de cantar descalços, ¿com va sorgir? «Per una qüestió de contacte amb la terra, de suport i ancoratge, fins i tot per sensibilitat tàctil. Els peus reben i impulsen molts estímuls que ens ajuden a cantar».

Guille Milkyway, membre del jurat, sempre va ser un gran defensor d'aquest grup. «És una persona tremendament sensible. Ens deia: 'no deixeu de ser vosaltres'. Ens va animar a resistir les envestides d'alguna crítica que no estava d'acord amb la nostra essència menys moderna i gospelera. I li vam fer cas. A ell i al nostre cor». Sensibilitat i calidesa són dues característiques en les quals es reconeixen. Però n'hi ha més: «Subtilesa, sacrifici, polivalència, il·lusió, harmonia, treball en equip, col·laboració, voluntat de millora, i per sobre de totes, passió per la música».

Notícies relacionades

ESCOLA DE GOSPEL / Un altre grup que va passar per Oh happy day, Messengers, va obrir el dia 1 de març la primera escola de música dedicada al gospel a Espanya. La Messengers Gospel College, ubicada a Barcelona, vol ser un punt de trobada entre Espanya i el sud d'Europa de tots els amants del gospel, de la mà d'un dels màxims precursors del fenomen gospel a Catalunya, Ramon Escalé. Per cert, Messengers també estan gravant un compacte.

I si algú fa temps que aposta pel gènere és la promotora The Project, a través del cicle Els Grans del Gospel. «Hi ha una gran quantitat de corals que s'atreveixen amb tot tipus de repertoris, des de la música negra tradicional i el gospel clàssic fins al pop. I totes, amb un afany de superació que dóna més sentit a l'envit», explica el seu director, Iñaqui Martí. L'última edició del festival (ja n'han fet 15) «va ser un èxit, amb un 75% d'ocupació». I ja estan treballant en «un superprograma per al 2014, amb una gira en honor a Nelson Mandela amb Soweto Gospel Choir, el seu cor de referència».