Herder llança una enciclopèdia 'on line' col·laborativa enfocada a les humanitats

L'editorial vol diferenciar-la d'altres wikis amb una especial atenció a la qualitat dels continguts

1
Es llegeix en minuts

L'editorial Herder acaba de llançar una enciclopèdia 'on line' oberta i col·laborativa enfocada a les humanitats i les ciències de l'home'Encyclopaedia Herder', que es vol convertir en un referent en llengua espanyola. Es tracta d'una plataforma gratuïta, amb continguts vius i actualitzats, que permetrà als usuaris ser part d'una comunitat que contribueixi a la creació de coneixement obert. Amb llicències Copyright i Copyleft, s'uneix a les wikis col·laboratives ja existents, però se'n vol diferenciar aportant un plus de qualitat, i per això comptarà amb la col·laboració d'experts en les matèries tractades.

L'enciclopèdia està constituïda per l'àrea viquipèdia col·laborativa, on els usuaris registrats poden comentar, editar contingut, aportar articles vídeo o enllaços; i una part amb continguts d'obres de referència de filosofia i sociologia, textos que provenen del fons de Herder Editorial, que té més de 50 anys d'història.

En aquesta primera fase, l'enciclopèdia és totalment gratuïta, però per col·laborar-hi és imprescindible registrar-se. En una segona fase s'implementarà l'apartat de subscripció i es limitarà, amb pagament previ, l'entrada a alguns continguts. I en una tercera, es posarà a disposició dels usuaris una llibreria per comprar les obres referenciades.

Rigorositat acadèmica

Per diferenciar-se d'altres enciclopèdies 'on line' que ja existeixen, Herder vol tenir una especial atenció amb la qualitat del contingut, i per aquest motiu comptarà amb la col·laboració, tant nacional com estrangera, d'experts en les matèries que realitzin tasques de supervisió dels continguts elaborats pels usuaris, per mantenir la rigorositat acadèmica.

Notícies relacionades

Per ara, el fons de l'editorial disponible 'on line' inclou 'Enciclopedia de obras de filosofía', de Franco Volpi; 'Diccionario de filosofía', de Walter Brugger; 'Historia de mujeres filósofas', de Gilles Menage; 'Diccionario enciclopédico de sociología', de Karl Heinz Hilmann; i 'Diccionario de filosofía en Cd-rom', de Jordi Cortés Morató i Antonio Martínez-Riu.

En l'àrea Wiki, ja han estat creades entrades sobre més de 600 autors i 1.850 conceptes; l'obra de Brugger aporta més de 400 conceptes; el projecte inclou 1.00 entrades d'autors d'obres i més de 2.00 comentaris d'obres filosòfiques de Volpi. A més, s'han introduït 60 entrades sobre dones filòsofes i 2.500 conceptes de sociologia de l'obra de Hillmann.