Visita experimental
Els visitants d'Altamira, impressionats pel color de les pintures
Després de 12 anys tancada, cinc persones elegides per sorteig han accedit a la cavitat per observar els bisons que un artista va pintar fa 18.000 anys
Els cinc visitants que han pogut entrar aquest dijous a la cova d'Altamira, tres homes i dues dones, s'han mostrat impressionats pel color de les pintures, després d'acabar el recorregut de 37 minuts que han realitzat per l'interior de la cavitat.
Els afortunats en el sorteig que es va fer aquest dijous entre els visitants del Museu d'Altamira per participar en la primera visita experimental a la cavitat --que ha estat 12 anys tancada al públic i únicament oberta per a investigacions-- en què van prendre part 33 paperetes, van entrar a la cova a les 12.35 hores, amb retard sobre l'hora prevista, i en van sortir passades les 13.00 hores.
18.000 anys d'antiguitat
Mitja hora més tard atenien els mitjans de comunicació, i tots coincidien en l'emoció que han sentit al contemplar aquestes pintures de 18.000 anys d'antiguitat.
Els afortunats seleccionats aleatòriament són dos periodistes, Álvaro San Miguel i Javier Ors, una estudiant de Dret a Granada natural de Màlaga, Carolina Pardo, i dos santanderins, Andrea Vicente i Antonio Díaz.
Díaz, natural de Mortera (Piélagos), va explicar que va anar al Museu d'Altamira per participar en el sorteig perquè "sembla mentida, però estava convençut que em tocaria". Ha explicat que ha pogut desplaçar-se a Santillana del Mar perquè està jubilat (fins fa un any era professor d'institut) i que va visitar la neocova fa 10 anys. Ara ha quedat "impressionat" pels colors de l'original.
Javier Ors, que va veure Altamira fa anys, abans que es tanqués al públic, va assegurar que les pintures segueixen estant "molt vives", conserven "bastanta força" i semblen "bastant recents". En la seva opinió, la principal diferència entre la neocova i l'original és l'"emoció a l'arribar-hi, que no es pot descriure".
Per la seva part, Carolina Pardo va assenyalar que va ficar la papereta en l'urna "a l'últim minut" i ha destacat l'emoció de la gent que treballa a Altamira. "És molt xulo, m'agrada molt", ha afirmat la noia, que no tenia "cap visió del que hi trobaria".
La pell de gallina
Mentrestant, a Andrea Vicente se li va posar "la pell de gallina" al veure una cosa "tan emocionant i única". "M'ha encantat; pensar com han pogut arribar a fer això és increïble", ha valorat la noia, que també ha anat al Museu per participar en el sorteig.
I per a Álvaro San Miguel, entrar a Altamira "com a càntabre" ha suposat una gran emoció. "No pots morir sense visitar-la", ha declarat el periodista, que ha explicat que "hi entres i notes el pes de la història".
També va fer declaracions una treballadora que fa 41 anys que està a Altamira, María Luisa, per a qui el recorregut ha estat molt curt. "Hauria volgut ensenyar-los més coses però la meva companya no m'ha deixat", ha dit fent broma.
Les dues guies coincidien, moments abans d'entrar a la cova, en l'emoció que sentien al poder participar en aquesta iniciativa experimental, que confiaven que compartissin els visitants, com així ha estat. Una d'elles va poder entrar a Altamira "fa pocs dies", mentre que l'altra ho va fer només una vegada i "fa anys" però l'experiència va ser "inoblidable". "Espero que a les persones que els toqui puguin disfrutar com jo", declarava.
Sorteig entre 33 paperetes
El sorteig es va produir a les 11.15 hores, quan dues empleades del Museu han tret, entre 33, les cinc paperetes de l'urna en què els visitants de la neocova havien introduït les seves dades.
Les visites es desenvoluparan fins al mes d'agost, data en què està previst que s'acabi el Programa d'Investigació per a la Conservació Preventiva i Règim d'Accés de la Cova d'Altamira posat en marxa el 2012, sota la direcció científica de l'expert Gaël de Guichen.
Salut "delicada"
Precisament De Guichen va afirmar que la cova d'Altamira és "delicada però visitable" perquè la seva "fragilitat" pot acceptar la presència humana.
De Guichen ha recordat que la continuïtat o no de les visites les decidirà el Patronat d'Altamira, que es reunirà el 31 d'agost i que analitzarà "diverses possibilitats", entre elles que continuï oberta al públic.
En aquest sentit, el conservador ha insistit que serien visites com les actuals, de grups limitats de cinc persones, però en cap cas massives, ja que Altamira, com tot el patrimoni, és "un malalt", amb uns paràmetres que han d'analitzar per cuidar la seva salut.
Es preveu que, fins a l'agost, un total de 192 persones participin en l'estudi, ja que l'objecte de les visites és analitzar l'impacte que la presència humana pot ocasionar sobre la conservació d'aquest bé Patrimoni Mundial.
Coincidint amb el primer dia de visites, Gaël de Guichen impartirà aquest dijous la conferència 'Altamira avui' a les 19.00 hores a la facultat de Ciències de la Universitat de Cantàbria.
Programa
En el Programa d'Investigació per a la Conservació Preventiva i Règim d'Accés de la Cova d'Altamira hi participen diverses institucions, com l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE), l'Institut de Ciències del Patrimoni del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de Cantàbria, la Universitat del País Basc, el Museu d'Altamira i la Subdirecció General de Museus Estatals del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, entre altres.
El Programa ha definit uns protocols d'accés que estableixen una durada de la visita de 37 minuts i un itinerari amb temps de permanència definits per a cada estada. Abans d'entrar, els visitants coneixen els detalls de la seva participació en el programa científic i la forma de procedir a l'interior de la cova.
Així, vesteixen granotes no reutilitzables, gorra, mascaretes, així com un calçat especial, elements que facilita el Museu. No es permet el contacte amb la roca ni fer fotos.
Notícies relacionadesDurant l'estada a l'interior de la cova es controla la temperatura de l'aire i de la roca, la humitat relativa de l'aire, la contaminació microbiològica, les aigües d'infiltració, el radó i el CO2, entre altres. A l'exterior, es controla la temperatura de l'aire, la del terra, la humitat relativa, la microbiologia, la humitat específica, la pressió atmosfèrica i el CO2.
Al sortir, els visitants han de facilitar informació sobre la seva experiència a l'equip científic.
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro