GALA A LOS ANGELES

'La gran estafa americana' i '12 anys d'esclavitud' triomfen als Globus d'Or

Premis per a Blanchett, McConaughey, Adams i DiCaprio, direcció per a Cuarón i guió per a Jonze

En televisió, 'Breaking Bad' banya en or el seu comiat i 'Brooklyn Nine-Nine' dóna la sorpresa

’La gran estafa americana’, triomfadora dels Globus d’Or. / periodico

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / Nova York

Amy Poehler i Tina Fey, presentadores ahir a la nit de la gala dels Globus d'Or, van fer una de les seves bromes a costa de l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood que entrega els premis, parodiant la seva rellevància inventant noms impossibles de periodistes i estrafolàries publicacions. I encara que l'acudit sobre el grup de 80 periodistes que entreguen els premis fes somriure els assistents a la cerimònia a l'hotel Beverly Hilton de Los Angeles, qualsevol alegria sempre és benvinguda i Hollywood no deixa passar mai l'ocasió per celebrar-se. I ahir a la nit, quatre dies abans que dijous s'anunciïn les nominacions per als Oscars, ho van poder fer 'La gran estafa americana' i '12 anys d'esclavitud'Spike Jonze Alfonso CuarónCate Blanchett Amy AdamsLeonardo DiCaprioMatthew McConaughey i 17 guardonats més en categories de cine i televisió.

La brutal història d'un home negre segrestat i convertit en esclau que ha dirigit Steve McQueen només va guanyar un dels set Globus a què aspirava. Era, no obstant, el de millor drama, i això converteix a més el britànic en el primer director negre que porta la seva pel·lícula fins a aquest guardó. Mentrestant, el vibrant retrat d'uns estafadors forçats a col·laborar amb l'FBI, dirigit per David O. Russell, es va endur el premi en categoria de millor comèdia, a més del d'actriu principal per a Adams i la de repartiment per a Jennifer Lawrence.

McConaughey segellava dos anys de grans eleccions de papers que ha brodat i guanyava el de millor actor de drama pel seu treball a 'Dallas Buyers Club', on dóna convincentment vida a un malalt de sida (per fer-ho va haver de perdre més de 20 quilos). Jared Leto, que ha tornat al cine en aquesta mateixa cinta després d'una aturada de sis anys, també va recollir un Globus com a actor de repartiment. 'El llop de Wall Street' de Martin Scorsese va portar DiCaprio a la seva estatueta, en categoria d'actor de comèdia, i Cate Blanchett va consolidar la seva condició de favorita absoluta aquest any per a qualsevol premi, incloent els Oscars que s'entreguen el 2 de març, pel seu treball a 'Blue Jasmine', de Woody Allen. El director va rebre el premi Cecil B. De Mille, que va recollir per ell Diane Keaton. El mexicà Alfonso Cuarón es va emportat el premi com a millor director per l'odissea espacial en 3D 'Gravity' i Spike Jonze ha guanyat pel suprem guió de 'Her', una elegant història d'amor en un futur indefinit però pròxim.

'‘Frozen' va ser elegida millor pel·lícula animada i la italiana 'La gran belleza' va desbancar 'La vida de Adèle' per convertir-se en millor pel·lícula estrangera. En altres moments d'una gala de tres hores els components d'U2 van pujar a l'escenari per recollir el premi a la millor cançó per 'Ordinary Love', la seva composició per a 'Mandela' i Alex Ebert va triomfar per la banda sonora composta per a 'Quan tot està perdut'.

Comiat d'or per a 'Breaking Bad'

Notícies relacionades

Els Globus, que també reparteixen premis en categories televisives, van permetre a 'Breaking Bad' segellar d'or el seu comiat. Bryan Craston, el ja etern Walter White, va guanyar com a millor actor de sèrie dramàtica i la sèrie va ser reconeguda com la millor. Robin Wright, mentrestant, es va convertir en la millor actriu de sèrie dramàtica i va donar l'únic premi de la nit per a 'House of Cards', la sèrie creada directament per a internet per Netflix.

En categories de comèdia televisiva és on hi va haver les sorpreses. 'Brooklyn Nine-Nine' va guanyar com a millor comèdia i el seu protagonista, Andy Samberg, com a actor còmic. Poehler, una de les presentadores (i com Samberg sortida de la factoria de 'Saturday Night Live', l'històric xou que emet, com els Globus, la NBC) va guanyar després d'uns quants anys de nominacions no consumades per 'Parks and recreation'. També va ser la nit de 'Behind the candelabra', la 'TV movie' creada per Steven Soderbergh, que es va coronar com la millor en categoria de pel·lícules per a televisió o minisèries i va portar també fins a l'or el seu protagonista, Michael Douglas. Elizabeth Moss ('Top of the lake'), Jon Voight ('Ray Donovan') i una emmudida Jacqueline Bissett ('Dancing on the edge') van completar el palmarès. 

Temes:

Globus d'or