El Suprem prohibeix a Abacus realitzar descomptes de més del 5% als llibres

La sentència revoca una d'anterior de l'Audiència de Barcelona i considera que les rebaixes en forma de punts també vulneren la llei del llibre

La cooperativa respon que buscarà sistemes dintre de la llei per seguir oferint millors preus als seus socis

Una botiga d’Abacus al barri de Sant Andreu.

Una botiga d’Abacus al barri de Sant Andreu. / ALEJANDRO GORDO

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

El Tribunal Suprem ha declarat, en una sentència feta pública avui, que la cooperativa Abacus ha de suspendre de forma "immediata" la seva política de descomptes superiors al 5% sobre el preu dels llibres. Segons el tribunal, que revoca una sentència anterior de l'Audiència de Barcelona, la llei del llibre espanyola no pot ser esquivada apel·lant a la llei de cooperatives catalanes.

Abacus considerava que el subministrament de llibres als seus socis de consum no constituïa una venda, i que no efectuava un descompte en els termes que prohibeix la llei del llibre (preveu un 5% màxim, que només es pot superar el dia de Sant Jordi), sinó que les seves rebaixes sobre el preu de venda al públic (un 5% directe i una quantitat addicional en forma de punts reemborsables en compres posteriors) formaven part de l'anomenat retorn cooperatiu, és a dir, dels beneficis que reben els socis de la cooperativa (uns 750.000, el 10% de la població de Catalunya).

En un comunicat, Abacus ha manifestat que "acatarà la sentència" malgrat la seva "sorpresa" pel fet que rectifiqui sentències prèvies favorables, però, ja que "no pot renunciar al dret al retorn cooperatiu dels seus socis de consum, que ha estat i és un dels elements bàsics que justifiquen la raó de ser d'aquest model empresarial d'economia social", buscarà fórmules legals que permetin als seus socis "rebre el retorn cooperatiu" i obtenir "els millors avantatges de preu i qualitat".

La sentència

La sentència estableix que aquest format de punts (que de totes maneres Abacus havia anat moderant des de l'any 2008, quan es va presentar la denúncia que ara s'ha resolt) segueix sent un descompte que vulnera la llei del llibre, i que Abacus no pot escudar-se en el fet que el subministrament de llibres als seus clients no és cap venda, com va argumentar en els tribunals, ja que la llei del llibre del 2007 obliga a respectar el preu fix en tot tipus de "transaccions". El 2007, després de la reforma de la llei del llibre Abacus va passar de realitzar un descompte directe del 15% a adoptar el sistema de punts.

Però els 'punts Abacus', segons la sentència del Tribunal Suprem, "van constituir l'instrument per aplicar descomptes, no en la primera transacció però sí en les següents", i constitueixen un cas de "competència deslleial" a l'haver-se "prevalgut en el mercat d'un significatiu avantatge competitiu, adquirit mitjançant la infracció de lleis".

Per això, condemna Abacus "a cessar la seva activitat il·lícita, cessant de manera immediata en la nova fórmula d'estalvi cooperatiu en els llibres, que realitza entregant punts Abacus, amb descomptes en els llibres superiors 5%, i a abstenir-se de fer-la servir en el futur, així com qualsevol altra que suposi descomptes superiors als permesos legalment".

Reconciliació

Curiosament, Abacus forma part ara, després d'una llarga controvèrsia, del Gremi de Llibreters de Catalunya, que va ser qui va presentar la denúncia en contra seu juntament amb la Confederació del Comerç de Catalunya. Quan les dues parts van tancar un acord per a la incorporació d'Abacus al gremi van ajornar qualsevol decisió sobre la política de descomptes fins que es conegués la sentència del Tribunal Suprem.

Segons el secretari general de la Confederació del Comerç, Miquel Àngel Fraile, la seva organització està "molt satisfeta" perquè la sentència estableix que "qualsevol subministrament de llibres al ciutadà ha de respectar la llei del llibre".

Notícies relacionades

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, celebra que la sentència hagi donat la raó a la seva entitat a l'establir "que quan es ven al detall s'ha de respectar la legislació específica del llibre i deixar clar que la llei del llibre no permet excepcions; tots sabem quines són les regles del joc, i aquesta sentència ajudarà a fer que possibles nous problemes puguin ser abordats, ja que fins ara hi havia la impressió que el poder judicial s'inhibia".

"Amb tot, hem d'enfocar el tema des de un punt de vista positiu, el de tancar una etapa de conflicte que no afavoreix a ningú; la nostra relació amb ells seguirà sent la que mantenim des de fa un any, que és la treballar junts", ha matisat el president del gremi.