El cantant de Radiohead retira la seva música de Spotify

Acusa el servei de música en 'streaming' de recompensar els músics amb unes quantitats irrisòries, i la companyia sueca replica que a finals d'any haurà repartit 1.000 milions de dòlars

Thom Yorke, a Novi Sad.

Thom Yorke, a Novi Sad. / MARKO DJURICA / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

El cantant deRadiohead Thom Yorke ha retirat les seves cançons com a artista en solitari i les que ha gravat amb el grupAtoms For Peace del servei de música per 'streaming' Spotify.Yorke ha argumentat a Twitter que als nous artistes "no els paguen una merda amb aquest model". 

"Els números encara no li surten ni a Spotify", explica també el productorNigel Godrich.Però per a ell el pitjor és que "els petits segells discogràfics i els nous artistes no poden ni mantenir la persiana apujada". En la seva opinió, el sistema de 'streaming' és adequat per al fons de catàleg, però no perquè els nous llançaments siguin retribuïts adequadament.

Spotify és un servei de música en'streaming'(escolta en línia a través de la web) amb modalitat gratuïta, finançada a través de publicitat, i una altra de pagament, que permet descarregar les cançons, mentre duri l'abonament amb tarifa plana de 9,95 euros, en els dispositius mòbils de l'usuari. Els artistes són retribuïts, aproximadament (la xifra varia lleugerament de mes a mes) amb 0,004 euros per cada escolta de la seva cançó.

Notícies relacionades

En resposta a Yorke, Spotify ha emès un comunicat que el seu model és fer créixer un sistema pel qual la gent vulgui pagar i que permeti "proveir a la indústria musical el suport financer necessari per invertir en nous talent i música". La companyia sosté que encara que està "en els estats inicials d'un projecte a llarg termini", ja ha pagat prop de 380 milions d'euros als titulars de drets de les cançons i espera arribar als 750 milions d'euros a finals d'any. "Estem compromesos al 100% a fer de Spotify un servei de música el més favorable possible per als artistes", afegeix el comunicat.

En canvi, Yorke ha replicat al seu torn: "No us equivoqueu, als nous artistes que descobriu a Spotify no els pagaran". "Si la gent hagués estat escoltant Spotify en lloc de comprar discos el 1973, dubto molt si'Dark side of the moon' s'hagués pogut gravar. Hagués estat massa car", ha afegit Godrich, en resposta a les dades que mostren l'èxit d'escoltes de les cançons dePink Floyd a partir del moment que van permetre la seva difusió per Spotify, deixant de ser un dels pocs grans grups (juntament amb els Beatles, King Crimson, Led Zeppelin i AC/DC) que han rebutjat l'explotació de la seva música en aquest servei.