«Per escriure has de recórrer a l'alcohol»

Gilbert Shelton, ahir al matí, a l’estand de La Cúpula.

Gilbert Shelton, ahir al matí, a l’estand de La Cúpula. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

-L'humor corrosiu i satíric ¿segueix sent la seva eina preferida?

-Sí.Superserdoés una paròdia de Superman, amb totes les estupideses del personatge original i alguna més. Però em costa una mica seguir perquè els francesos no són coneguts pel seu sentit de l'humor, és molt diferent del britànic o l'americà. M'agrada molt l'espanyol Kim, tant que he publicat la traducció a l'anglès de Martínez el Facha.

-En els Freak Brothers reflecteix l'ambient hippy dels 60: sexe, drogues i psicodèlia. ¿Què era més exagerat, la realitat o els seus còmics?

-Exagero una mica, però ens movíem en aquest món. Fumàvem maria, preníem LSD, esnifàvem coca... San Francisco va atraure la majoria d'autors del còmicunderground. La meva editorial tenia un magatzem enorme, on sempre estàvem de festa i sempre venia la policia.

-O sigui, que eren tan al·lèrgics a la «pasma» i tan gamberros, amb perdó, com els seus Freak Brothers.

-La policia de San Francisco era bastant liberal. En una festa van trobar una caixa plena de marihuana i van detenir Fred Todd. Va passar la nit al calabós i el van deixar anar sense càrrecs.

-¿Els ajudava la droga, i aquell esperit de llibertat, en la seva creativitat?

-La droga ens va influenciar com a creadors. Crumb era capaç de recordar els seus viatges amb l'LSD i ho va portar als seus còmics durant anys. Jo fumava marihuana però no per estimular la creativitat. Si vols escriure has de recórrer a l'alcohol. Molts grans escriptors han estat alcohòlics. Però per dibuixar no és bo, et dilata les pupil·les i no hi veus bé.

SEnDPerò deu haver dibuixat sense droga.

-Crumb ja no beu ni fuma, però és un treballador compulsiu, dibuixa fins i tot als tovallons. Es tornaria boig sense dibuixar. A mi em passa el contrari. Sóc mandrós i no disfruto dibuixant, em costa.

Notícies relacionades

-Fa 30 anys que resideix a París, però als 80 va viure a Barcelona.

-A la Floresta, perquè l'editor de La Cúpula, Josep M. Berenguer, va crear la revistaEl Víborai em va cridar. Em divertia treballar-hi. Barcelona m'agradava molt, però París era més cèntrica. M'agradava baixar a la ciutat en elferrocarril, era tan dolent que li deien el tren de la mort. I passejar, com un turista. Gaudí em fascina, i Picasso, Miró, Dalí... Vaig situar una història delsFreak Brothersa Barcelona i el Tibidabo, amb una casa dissenyada per Gaudí i un personatge que es deia Pablo Pegaso.

Temes:

Còmic