Les estrenes cinematogràfiques del 2013

L'any dels autors

Grans directors, com Paul Thomas Anderson i Spielberg, coincidiran a la cartellera

4
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA
MADRID

Una cosa és que el món no s'hagi acabat i una altra de ben diferent és que el 2013 sigui un bon any. No ho serà, així que refugiem-nos en un cine (calefacció a l'hivern i aire condicionat a l'estiu) i oblidem-nos del món durant un parell d'hores. Benvinguts al 2013, l'any dels directors autors.

L'any cinèfil comença aquest cap de setmana ambThe master, l'últim treball del director de culte Paul Thomas Anderson (Boogie nights). Més que una pel·lícula,The masterés el retrat psicològic de dos personatges, interpretats per dues bèsties de l'actuació. El primer és un home destruït, a qui dóna vida Joaquin Phoenix, un actor tan excel·lent com mal entrevistat. Recordem que en la roda de premsa de la Mostra de Venècia es va limitar a dir tres paraules: «No ho sé». El segon personatge, interpretat per Philip Seymour Hoffman, és el carismàtic líder d'un moviment conegut com La Causa. Tant si en diem Causa o en diem Cienciologia o en diem, directament, secta, la cinta no és tant això sinó l'anàlisi emocional de dues persones a un pas de la destrucció.

The master competirà a la cartellera amb una altra proposta que sona per als Oscars (afirmació que podem fer de totes les estrenes del gener):La noche más oscura, on Kathryn Bigelow ens explica detalladament com una agent de la CIA (Jessica Chastain) va caçar Bin Laden. Amb aquesta pel·lícula, la directora demostra ser igual que la protagonista: «Refotudament llesta». Ja ho va demostrar el 2010, quan la seva descarnada descripció de la invasió de l'Iraq,En terra hostil, va arrasar als Oscars i li va prendre tot el protagonisme al seu exmarit, James Cameron, que se sentia el rei del món ambAvatar.

Seguint amb l'afirmació sona per als Oscars, el 18 de gener arriba a Espanya una cinta que ha guanyat tots els premis possibles i a la qual només li falta l'estatueta de Hollywood -a la qual, és clar, també és candidata-. Es tracta d'Amor, bonica reflexió sobre la vellesa, la malaltia i la mort firmada per l'habitualment gèlid Michael Haneke. Serà duríssima la competència a la cartellera d'aquell cap de setmana per la presència de dues pel·lícules més que, per descomptat, també sonen per als Oscars:Django desencadenado, la nova salvatjada de Quentin Tarantino, que aquesta vegada aposta pelwestern; iLincoln, on Steven Spielberg ens mostra els últims mesos de mandat del president número 16 dels Estats Units.

A MÉS GLÒRIA DE CRUISE / La que no sona per als Oscars, encara que no deixa de ser una de les grans estrenes de l'any (almenys, per nombre de còpies), és Jack Reacher (11 de gener), pel·lícula feta per a lluïment de Tom Cruise, que mostra pectorals i punys donant vida a un exmilitar que es veu embolicat en l'estrany cas d'un tiroteig mortal. Però fins i tot en aquest film 100%mainstreamhi trobem un autor: Werner Herzog, cineasta alemany (La cueva de los sueños olvidados) que en aquesta ocasió es posa el vestit d'actor i dóna vida al dolent.

A finals de gener, aterrarà -mai més ben dit- Denzel Washington amb El vuelo. Ho farà sota la batuta del director Robert Zemeckis (Retorn al futur), que ha convertit l'actor en un pilot comercial que miraculosament aconsegueix que l'avió que pilota toqui terra després d'un problema mecànic de l'aparell.

¿Algú hi troba a faltar el 3D? Tranquils, tot arriba. Al febrer, el director deMoulin Rouge, Baz Luhrmann, intentarà enlluernar-nos amb la seva versió en tres dimensions de tot un clàssic:El gran Gatsby.

CINE ESPANYOL / Si parlem de cine espanyol, el 2013 també serà l'any dels autors. El primer, José Rebollo, que recupera per a la gran pantalla José Sacristán aEl muerto y ser feliz. La pel·lícula ha aconseguit estrenar-se gràcies a l'existència d'una nova distribuïdora creada a Barcelona, Splendor Films, nascuda perquè les pel·lícules independents arribin al públic.

Precisament, arribar al públic és el gran repte del 2013, any en què la indústria espanyola està obligada a mantenir l'idil·li amb els espectadors que es va registrar el 2012. Una de les pel·lícules amb sobrades paperetes per fer-ho ésLos últimos días, el segon llarg d'Àlex i David Pastor després d'Infectats (thriller que van rodar als Estats Units). Els germans s'han quedat ara a Barcelona per fer-nos tremolar amb una situació molt semblant a l'Apocalipsi. Només cal veure el cartell de la pel·lícula, amb Quim Gutiérrez i José Coronado.

Notícies relacionades

'ZIPI Y ZAPE' / Una altra cinta que apunta molt amunt de cara a la taquilla és Zipi y Zape y el club de la canica, un film amb personatges reals que agafa l'esperit aventurer d'Els Goonies i Super 8. A l'octubre la veurem.

Dos pesos pesants del cine espanyol, Pedro Almódovar i Álex de la Iglesia, també es trobaran amb el públic el 2013. Els dos ho faran amb comèdies boges. El manxec estrenaràLos amantes pasajerosi el basc,Las brujas de Zugarramurdi. La llista no s'acaba aquí. Fernando Colomo (La banda Picasso); Isabel Coixet (Ayer no termina nunca); Daniel Calparsoro (Combustión); Daniel Sánchez Arévalo (La gran familia española) i Santiago Zannou (Alacrán enamorado) també intentaran enamorar la taquilla el 2013, any que s'acabarà amb l'estrena per Nadal d'Ismael, on Mario Casas es posa a les ordres de Marcelo Piñeyro.