CRÒNICA
Un viatge al·lucinant
La companyia anglesa Complicite meravella al Lliure amb 'The Master and Margarita'

Ponç Pilat (Tim McMullan), en una escena de l’obra que dirigeix Simon McBurney. /
Espectacle (art) total. La companyia britànica Complicite va tornar a meravellar amb l'estrena al Lliure deThe Master and Margaritacom ho ha fet en totes les seves visites anteriors a Barcelona. Queden avisats els amants del teatre, de la cultura pròpiament, davant de les dues funcions (aquesta nit i demà) que queden d'una de l'obres cabdals (o la més gran) del Grec 2012. No hi haurà, per desgràcia i motius més que coneguts, gaires ocasions de veure en aquesta ciutat muntatges de la dimensió del que Simon McBurney i la seva tropa han edificat a partir de la monumental novel·la de Mikhaïl Bulgakov. Dir que està a l'altura de l'original és suficient.
El desplegament d'imaginació i mitjans és tan aclaparador com el text de l'autor rus. Planteja un viatge d'històries creuades que va del Moscou estalinista dels anys 30 al Jerusalem de Ponç Pilat ple de ressonàncies polítiques, poètiques, filosòfiques i religioses. És, també i sobretot, un descens als inferns en nom de l'amor. Margarita ven la seva ànima al diable per recuperar el seu estimat Mestre. Les capes inabastables de la novel·la es despleguen al llarg de tres hores d'orgia teatral.
EXPERIÈNCIA CINEMATOGRÀFICA / Si totes les obres de Complicite representen un viatge per al públic, la seva última creació accentua aquesta tendència amb una posada en escena trepidant. La sensació d'assistir a una enorme experiència visual, pura cinematografia, no limita gens la càrrega teatral d'una peça majúscula.
Notícies relacionadesAThe Master and Margaritabrota, com sempre, l'efectivitat d'uns trucs escènics marca de la casa, per exemple, amb canvis de situació en un tres i no res. Igual es passa d'un parc de Moscou a un psiquiàtric que al palau on Pilat sospesava, asfixiat pel dubte, si havia de condemnar Jesús. Tot a partir d'un joc de llums, un ràpid moviment coral o un efecte sonor. No hi ha res que molesti i tot flueix en un muntatge que disposa del suport de recursos de vídeo aclaparadors per donar vol al text de Bulgakov. Per exemple, una gran pantalla de fons ens situa pels carrers de Moscou, com una cartografia militar inspirada en Google Maps, on el Diable i els seus sequaços en fan de les seves.
Setze actors -entre ells l'espanyol, resident suec, César Sarachu (Cámara Café)- es multipliquen sense pausa en una obra que va crear màxima expectació en la seva estrena, amb el conseller Mascarell,teatrersde renom, David Trueba i l'exministra González Sinde entre el públic assistent.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- «UNA NIT PERFECTA» Flick, l’amo de les finals, despulla el Madrid (capítol III)
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- La caixa de ressonància ¿Un concert pot competir amb un Barça-Madrid?
- El germà de Sánchez, a judici La jutge de Badajoz veu motius per processar el germà de Sánchez i dona per acabada la instrucció
- Declaració de la Renda El tràmit que has de fer quan una persona mor i que és motiu de sanció
- Loteries Números premiats a la Grossa de Sant Jordi 2025: primer, segon i tercer premi
- Entrevista Magí Garcia: «La lluita contra el que és ‘woke’ és una obsessió americana que aquí han copiat els més idiotes de la classe»
- La divisió del sector progressista del TC frena l’aval a la ‘llei trans’