LA PRIMERA NOVEL·LA DE L'AUTOR DE 'LA PELL FREDA' DES DE FA SET ANYS
Sánchez Piñol torna amb un 1714 en castellà
'Victus', que relata el setge de Barcelona, arribarà a les llibreries a la tardor

Albert Sánchez Piñol, ahir a la seu de l’editorial La Campana. /
Després de la novel·la líquida que va serLa pell fre-
da (2002) i la de la terra que eraPandora al Congo(2005), Albert Sánchez Piñol tenia al cap tancar el cicle amb una altra ficció fantàstica que el portaria pels aires. Però en aquests últims set anys de trencar projectes i començar-ne altres de nous, aquest el va engegar a rodar, igual que «molts» més, fins que finalment ha donat per acabada la seva tercera novel·la,Victus,que arribarà a les llibreries en una data per determinar de la tardor. Ni trilogia, ni més fantasia, ni tan sols en català com tota la seva obra anterior. Pedra, sang i fum. El violent setge de Barcelona del 1714, des del punt de vista d'un enginyer militar, en 600 pàgines plenes d'arquitectura militar, peripècies picaresques i càrregues suïcides de les milícies ciutadanes a baioneta calada. I en castellà.
MALENTESOS / «Ni jo tinc prou facultats imaginatives per anticipar que escriuria sobre l'Onze de Setembre en castellà. Ni tinc ni idea de per què ho he fet. Però en català no avançava i en castellà sí. Et permet prendre distància, ser més conscient que la gent no té ni idea del que va passar i potser explicar alguns malentesos», explica l'escriptor.
Victus relata la caiguda de Bar-celona el 1714 a mans de les tropes de Felip V des del punt de vista d'un enginyer de fortificacions barceloní, format a França com a deixeble de Vauban, que comença la guerra de successió amb els felipistes i el 1707 canvia de bàndol, com a ajudant del defensor de Barcelona, el general Antonio Villarroel. Format racionalment, es troba enmig del «setge més irracional del segle
XVIII». «No som conscients de l'heroisme que va suposar resistir un any, i seguir lluitant amb bretxes obertes a les muralles de la ciutat, quan l'art de la guerra de l'època pressuposava liquidar l'assumpte en unes setmanes», explica Sánchez Piñol. La resistència popular de la gent del carrer de Barcelona, que segons Piñol dóna un exemple de «rauxa» als catalans d'avui, i el molt espanyol Villarroel són els herois de la història, mentre que Rafael Casanova representa l'habitual actitud contemporitzadora de les classes dirigents catalanes. «El catalanisme conservador ha amagat que Villarroel era espanyol, no parlava català i va morir pels barcelonins i la defensa de les llibertats de Catalunya. Decideix marxar, per no dirigir una massacre, però al final torna, renuncia a un exili daurat a Viena, cau ferit i acaba la seva vida empresonat i torturat. Si això no és una figura tràgica i heroica...»
La novel·la serà publicada a Espanya per l'editorial de sempre de Sánchez Piñol, La Campana, i per Alfaguara a l'Amèrica Llatina. Encara inacabada, ja tenia venuts els drets en francès, rus i holandès.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- 14. Fernández Borbalán i un CEO corporatiu lideraran el nou CTA remodelat al gust del Reial Madrid i els clubs
- Sèries 'Desaparegut', el fenomen que ha arribat al número 1 de Netflix: "Mai m’hauria imaginat que l’èuscar m’obriria camí com a actor"
- La UE debatrà de nou l’oficialitat del català el 18 de juliol
- Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Els convocants afirmen que tres de cada quatre jutges i fiscals secunden l’aturada