Eleccions en la societat de gestió de drets d¿autor

La SGAE renova la cúpula

La societat d'autors tria avui els 39 integrants de la junta directiva

Fernández-Sastrón.

Fernández-Sastrón.

2
Es llegeix en minuts
   OLGA PEREDA / Màlaga

Després de l'operació policial i judicial que va permetre fer sortir a la llum el presumpte desviament de fons a la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), la institució celebra avui les seves esperades eleccions. Amb un sistema de llistes obertes, els socis no escolliran el president, sinó els 39 membres de la junta directiva, que celebrarà la primera reunió el 8 de maig. Aquell dia, serà la junta directiva la que nomenarà el president de la SGAE, que, al contrari del que passava en l'era Teddy Bautista, es podrà mantenir en el càrrec un màxim de dos mandats (vuit anys).

De totes les candidatures que concorren als comicis, dues surten com a favorites. Són les úniques, a més a més, que presenten candidat a president. La primera és De Otra Manera (DOM), que té com a cap visible el compositor José Miguel Fernández- Sastrón (enemic declarat de Teddy Bautista mentre aquest últim continuava al timó de la SGAE). La segona és la liderada pel músic i director de cine Antón Reixa: Autores por la Refundación (AUNIR).

Durant setmanes, la de Fernández-Sastrón i Reixa semblaven les úniques candidatures que competirien per succeir Teddy Bautista, que va renunciar al càrrec dies després que elcas SGAEexplotés (tot i que ell va acusar després l'entitat d'acomiadament improcedent, que va ser denegat pel jutge). No obstant, setmana rere setmana, van anar sortint altres veus disposades a entrar en la carrera, a més de DOM i AUNIR. Cap d'elles, no obstant, presenta candidat a presidir l'entitat.

Una d'aquestes candidatures és la del cantautor Jaume Sisa, en què també hi ha Ana Diosdado i Imanol Uribe. Una altra és la formada pel músic Ara Malikian, Manolo Carrasco i Rafael Amargo.

RECOMANACIÓ DE BAUTISTA / Fins aquí, el que és normal en un procés electoral. El problema és que han anat apareixent altres candidatures sobre les quals plana el fantasma Teddy Bautista. Tant, que, segons fonts pròximes al procés electoral, l'expresident s'ha dedicat a enviar correus electrònics des del seu compte personal assegurant que els mitjans han publicat «atrocitats i mentides» i animant els socis a votar altres candidatures. «No et fallaran», destaca Bautista en else-mails.

Notícies relacionades

Una d'aquestes candidatures és la que té el curiós nom de No Estábamos Tan Mal i està formada, entre altres, per Caco Senante, fidel escuder de Bautista. Altres són Alianza Independiente Autoral, en què s'enquadra Inma Serrano, i Andaluces por Derecho y Centrados.

Dels 100.000 socis que té la SGAE, no tots tenen dret a participar en les eleccions sinó solament els que generen drets d'autor. A més diners recaptats, més nombre de vots. En l'era Teddy Bautista, el nombre de socis amb capacitat per votar era de 8.220. Ara, amb la nova normativa, la quantitat puja a 20.881.