DEBUT EN LA DIRECCIÓ AL FESTIVAL GREC

La infelicitat en la parella

Julio Manrique porta a la Beckett tres breus peces de Neil LaBute sobre convulses relacions personals

El director destaca «l'humor i la mala llet» dels textos

Sopar ’chic’ 8 Ernest Villegas i Cristina Genebat, en l’última peça de ’Coses que dèiem avui’.

Sopar ’chic’ 8 Ernest Villegas i Cristina Genebat, en l’última peça de ’Coses que dèiem avui’. / DAVID RUANO

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

No sempre es té la sort que un autor de prestigi et posi totes les facilitats perquè adaptis uns textos seus. D'aquesta circumstància avantatjosa s'ha beneficiat Julio Manrique per presentar a la Beckett, a partir d'avui fins al 25 de juliol, tres petites peces de Neil LaBute, el dramaturg i cineasta de Detroit, al voltant del món (infeliç) de la parella. Coses que dèiem avui significa a més a més el debut de Manrique com a director al festival Grec; un pas més en la brillant tasca com a dramaturg de l'actor.

Romance, Les fúries i Helter Skelter es diuen les tres breus obres

–d'uns 20 minuts cada una– que, segons Manrique, són «LaBute en estat pur». O sigui, humor, desencant i mala llet –«fins i tot violència en alguns moments»– entre gent benestant. La primera és l'embrió d'un projecte que neix de la complicitat sorgida a l'Obrador d'estiu de la Beckett del 2009 entre l'autor nord-americà i Cristina Genebat, actriu i traductora. LaBute va escriure Romance durant un curs del taller de dramatúrgia.

Un autor generós

Genebat li va plantejar a Manrique la possibilitat de muntar aquest exercici en una sala convencional, amb dos textos més de LaBute que també abordaven situacions de parella especialment convulses. «No només ens va enviar aquests dos textos, sinó tres més perquè poguéssim escollir», va explicar ahir Genebat.

El que LaBute no va definir a Romance, una obra per a dos personatges sense distinció de sexes, Manrique ho reprèn com la història de dos homosexuals (interpretats per Andrew Tarbet i Norbert Martínez) que havien tingut una relació i es retroben anys després. A Les fúries, Paula (Mireia Aixalà) cita el seu nòvio Jimmy (Xavier Ricart) per anunciar-li que el deixa, però la cosa es complica quan aquest es presenta amb la seva germana, Jamie (Oriol Guinart). Que un actor interpreti un personatge femení ja diu per on van els trets. «És una peça molt friqui», va dir Manrique.

Notícies relacionades

Finalment, Helter Skelter –un títol d'una cançó dels Beatles, com Coses que dèiem avui– presenta una parella (Cristina Genebat i Ernest Villegas) en un restaurant francès sense conflicte aparent fins que ella destapa la infidelitat d'ell.

A l'hora d'adaptar tres textos diferents, Manrique ha intentat convertir-los en un espectacle únic, a partir dels seus «vincles interns». Una manera d'aconseguir-ho és que tots tres succeeixin en un restaurant diferent: un de japonès, un de mexicà i un de francès. Serà un LaBute lleugerament adaptat a l'espectador d'aquí. «Ja ho vam fer a La forma de les coses», va apuntar Cristina Genebat. L'autor ho podrà comprovar en directe. Tornarà novament, la segona setmana de juliol, a participar a l'Obrador, que en la seva sisena edició se celebrarà a l'Institut del Teatre. LaBute podrà veure així l'estrena mundial de Romance.