el final del 'tour' del seu àlbum més electrificat i enrabiat

L'últim 'Kikiriki' de Refree

El cantant i productor acomiada a l'Auditori la gira de 'Nova Creu Alta'

Música Directa: Acústic de {Refree} / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / BARCELONA

Refree (Raül Fernández) arriba amb el guitarrista Nico Roig d'aliat a l'estudi d'EL PERIÓDICO al matí, amb la veu encara adormida. I interpreten junts en acústic, despertant-se a mesura que la van assajant, Kikiriki, el millor tema de l'últim disc del cantant i reclamat productor, titulat Nova Creu Alta. La peça en qüestió acaba dient: «Si veus la Noe pel carrer comenta-li que visc un gran moment/ i posa-li l'accent que m'has vist molt bé». El gran moment de Refree és indiscutible. Per això acomiada sense indici de pena la gira de l'àlbum. La cita és aquesta nit, a l'Auditori.

Els concerts d'aquest compacte, el primer que treu amb el segell Primavera Sound i el més elèctric de la seva carrera, els disfruta «de manera extrema». Acumula «més d'un any de presentació». I l'any i mig que suma també embarcat amb Sílvia Pérez Cruz en l'exitós disc i tour Granada provoca, explica, que «totes les energies» les hagi de destinar a aquest últim projecte.

«Com cantava Antonio Vega, l'important és El sitio de mi recreo. Faig sempre el que em ve de gust. La clau està a divertir-se», subratlla Refree, que a Nova Creu Alta juga amb canvis de sonoritats i amb els silencis en peces tan sorprenents com Orgia i Els nostres pares.

«Sóc molt juganer amb les harmonies i els ritmes», admet. «Per a mi aquestes cançons són com un collage, un patchwork. I prenc prestades coses del contemporani i de la psicodèlia, incorporo parts orquestrals... Necessito seguir explorant».

Igual que altres artistes del panorama català, Refree s'ha electrificat. «En el meu cas és fruit de cert cansament d'un determinat so. I d'un instrument. El piano, per exemple, el tinc oblidadíssim. Conscientment o inconscientment, hem canviat la música assossegada per la crispació del moment».

Notícies relacionades

MISSATGES MÉS ALTS / La situació requereix que els missatges siguin més clars, «més alts», com el que clama a Els fills dels néts: «Ei, què ens estan fent? Què ens ha passat? Per què callem?, si aquesta gent que són uns pocs i parlen molt sense dir res ni fer cap gest per tu o per mi o pels seus néts, que molt probablement demà seran jutjats per ser familiars dels que han sembrat la por. Ells han col·lapsat el món, cremat el bosc, assecat els pous i els drets de tots. Què ens ha passat? Què ens estan fent? Per què?»

Refree compagina la seva faceta de cantant amb la de productor. Christina Rosenvinge, La Mala Rodríguez, María Rodés, Rocío Márquez, Lee Ranaldo, Nacho Umbert i el reincident Kiko Veneno (al novembre tornarà a treballar amb ell) són només alguns dels artistes que l'han reclutat. «M'agrada molt treballar de productor. Tinc facilitat per veure i per treure la part positiva de la gent. Perquè en el fons un bon productor és el que descobreix el millor del músic i de les seves cançons. I no és un procés unidireccional. ¡Jo també aprenc molt d'ells!