L'INICI DEL MUNDIAL DE MOTOGP

Els metges autoritzen Márquez a córrer el GP d'Andalusia de Jerez

El campió del món de MotoGP se sent amb forces, una vegada sabut que el nervi radial dret està bé, d'intentar sumar alguns punts

El pilot de Cervera acaba de superar les proves físiques a què l'han sotmès els doctors que controlen la salut dels pilots al traçat andalús

rozas54219275 jerez  23 julio 2020 marc m rquez  entrando en su motorhome 200723122230

rozas54219275 jerez 23 julio 2020 marc m rquez entrando en su motorhome 200723122230

7
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Tal com va avançar El Periódico de Catalunya en la seva web ahir al migdia i després de l’exitosa operació duta a terme, dimarts passat, pels doctors Xavier Mir i Sergio Barrera, Marc Márquez (Honda), de 27 anys, vuit vegades campió del món de motociclisme i gran dominador de la categoria de MotoGP des que va debutar el 2013, acaba de demostrar, al superar totes i cada una de les proves físiques a les quals l’ha sotmès l’equip mèdic del circuit de Jerez, que està, sinó en perfecta forma física, sí prou fort per afrontar, demà, els primers entrenaments del Gran Premi d’Andalusia, segona carrera del Mundial de MotoGP, que se celebra al traçat andalús, on diumenge passat va guanyar, per primera vegada en la seva vida, el francès Fabio Quartararo (Yamaha) una carrera de la categoria reina.

Márquez, que en aquest GP d’Espanya es va fracturar l’húmer dret quan havia protagonitzat la remuntada de la seva vida (del lloc 16è al 3r) i aspirava a pujar al podi, va ser operat pels doctors Mir i Barrera, dimarts passat. Els cirurgians li van fixar l’húmer amb una plaqueta i cargols de titani i van comprovar que, afortunadament, el nervi radial, el que maneja el canell, la mà i els dits, no estava afectat. Quan, l’endemà, és a dir, ahir mateix, el campió de Cervera (Lleida) va rebre l’alta mèdica, va començar a preparar-se per forçar el seu viatge a Jerez, passar el control mèdic avui i disposar-se a aconseguir un grapat de punts en la carrera de diumenge, la mateixa que, fa només cinc dies, hauria pogut guanyar si no hagués patit la badada i ‘salvada’ de caiguda, a la quarta volta, quan dominava amb autoritat la prova.

Márquez, que ha arribat aquest mateix matí a Jerez, acompanyat del seu assistent i entrenador personal, José Luis Martínez, excampió d’Espanya de motocros, ha fet que tot el seu equip tècnic, liderat per l’enginyer Santi Hernández, així com els dos camions del seu ‘team’ tornessin amb urgència a Jerez i hi estiguin passant tot el dijous, contents, per descomptat, d’haver de tornar a muntar tot el boxe de l’equip Repsol Honda, ja que diumenge passat tothom considerava que era «impossible» que MM93 pogués córrer el següent gran premi al traçat andalús.

Junt amb Márquez, els metges també acaben d’autoritzar el líder de l’equip Suzuki, el també català Àlex Rins, i el britànic Cal Crutchlow (Honda) perquè participin demà en els primers entrenaments del Gran Premi d’Andalusia.

Revisió mèdica a Jerez

La intenció de Márquez no és, evidentment, o no hauria de ser, intentar guanyar la carrera, sinó sumar alguns punts, que, després del zero de diumenge passat, quan va caure a l’intentar millorar el tercer lloc del podi que ja tenia, poden ser vitals de cara a conservar el títol a l’haver-se reduït el Mundial 2020 de les 20 carreres de l’any passat a les 13 de programades, de moment, en aquest.

Els doctors Ángel Charte, màxim responsable de l’equip mèdic del Mundial de motociclisme, que vetlla per la salut dels pilots, i Xavier Mir, el traumatòleg i cirurgià preferit per Marc Márquez i companyia per operar-los de les lesions i fractures més habituals (espatlla, clavícula, braços, canell i dits), sempre han defensat que els pilots «són els pacients ideals: són joves, tenen una constitució física increïble, no temen res, volen curar-se al més aviat possible, i voler curar-se hi fa molt, i, a més, desitgen tornar a competir de seguida».

Això significa, tant per a Charte com per a Mir, que es passen el dia frenant els seves pacients-atletes, cosa que, pel que sembla, va passar, com pot comprovar-se sense gaire èxit, ahir a l’última planta de l’Institut Dexeus Quirón amb Márquez, el campió del món de MotoGP, operat dimarts amb èxit, pels doctors Mir i Sergi Barrera, de la fractura que va patir a l’húmer del braç dret.

El nervi radial, perfecte

Quan Márquez, que ahir al matí va rebre l’alta mèdica després de realitzar 40 flexions a la seva habitació, es va despertar de l’anestèsia dimarts i es va assabentar que el nervi radial del braç dret estava intacte i no havia patit cap mal («miraculosament», va dir un dels metges), va començar a parlar de la possibilitat, descartada per complet ja el mateix diumenge a la nit, a Jerez, de córrer aquesta setmana, al mateix traçat andalús, el Gran Premi d’Andalusia, segona prova del Mundial de MotoGP. En principi, la idea continua sent tornar al campionat la primera setmana d’agost, en el tercer GP de la temporada, que es desenvoluparà al popular circuit de Brno, a la República Txeca. Tant és així que, fa exactament 45 minuts, l’equip Repsol Honda acaba d’anunciar els horaris d’atenció a la premsa d’Àlex Márquez, en teoria, l’únic dels seus dos pilots que correrà el Gran Premi d’Andalusia.

Si Márquez, com es va arribar a sospitar, a témer, el mateix vespre de diumenge, quan va ser colpejat bruscament al braç per la roda de davant de la seva Honda RC213V quan els dos volaven cap a l’escapatòria de sorra del revolt 4 de Jerez, hagués tingut danyat el nervi radial, el jove de Cervera (Lleida) hauria dit, definitivament, adeu a aquesta temporada i, per tant, a la possibilitat de defensar el ceptre mundial, ja que hauria necessitat diversos mesos de rehabilitació al tractar-se d’un nervi vital i una lesió molt seriosa.

El poder del campió

El nervi radial és el que contribueix i ajuda a moure el canell, estendre els dits i, molt especialment, permet al dit polze agafar objectes, fer pinça; és a dir, es tracta d’un nervi importantíssim per pilotar una moto de curses, ja que amb els dits índex i mig o cor s’acciona la maneta del fre davanter i amb el polze, l’anular i el petit s’agafa el manillar i s’acciona el puny del gas. Sabedor Márquez que aquest nervi estava sa i estalvi, va començar a donar voltes (encara ho està valorant) a accelerar la seva recuperació i ‘escapar-se’ demà, o divendres, a Jerez per mirar d’esgarrapar alguns punts en la carrera de diumenge.

Márquez, que diumenge passat, a Jerez, va demostrar, com ha explicat el seu cap d’equip, Alberto Puig, «estar dos passos per davant de la resta de pilots de MotoGP, ja que cada any se supera», va merèixer concloure en segona posició, darrere de Fabio Quartararo (Yamaha), el primer GP de la temporada, després de remuntar de la 16a posició a la tercera, que era la que ocupava quan es disposava a superar, quan faltaven quatre voltes, Maverick Viñales (Yamaha), i aconseguir la plata, el segon lloc del podi, mai vist.

Punts, potser, vitals

És per això que Márquez, que és perfectament conscient que el zero de diumenge li complica molt la renovació del títol, està pensant a forçar la seva tornada, córrer, tot i que sigui sense estar en plena condició física, per veure si pot esgarrapar alguns punts classificant-se entre els 10 o 15 primers, conscient que, potser, aquests puntets siguin, al final, després de ‘només’ 13 carreres (ningú sap si el Mundial podrà allargar-se, a l’hivern, amb les tres carreres de fora d’Europa: Argentina, Tailàndia i Malàisia), vitals per tornar a ser campió.

És evident que els doctors Mir i Barrera han de ser molt prudents i només permetran a Márquez viatjar a Jerez en cas que, transcorregudes 48 hores de l’operació, el vegin en condicions físiques, mobilitat i força com per poder passar l’examen mèdic a què els doctors del traçat sotmeten els pilots que, prèviament, han patit una lesió. No hi ha dubte que, mentalment, Márquez està preparadíssim per afrontar un repte així.

Notícies relacionades

Només després d’aquest examen físic es permet, o no, als pilots participar en els entrenaments. No hi ha dubte que, havent corregut, la passada setmana, a Jerez, Márquez podria, fins i tot, saltar-se les dues sessions de divendres i entrar en lliça dissabte, i tindria un dia més de recuperació. És evident que la fractura d’un os permet una bogeria d’aquest tipus, ja que si la intervenció quirúrgica hagués sigut als músculs o, fins i tot, en determinades articulacions, Márquez ni tan sols podria plantejar-se ‘escapar-se de l’hospital’ rumb a Jerez.

Aquella gesta de Lorenzo

Hi ha qui recorda aquests dies la proesa protagonitzada per Jorge Lorenzo, l’agost del 2013, quan es va fracturar la clavícula esquerra en els assajos de divendres al GP d’Holanda, celebrat en el popular traçat d’Assen, va viatjar a Barcelona, va ser operat i va tornar, en un vol privat, el mateix dissabte per classificar-se el 12è i, diumenge, acabar cinquè, entre llàgrimes, la carrera.

Temes:

Marc Márquez